Πρόσωπα

Ματίας Αλμέιδα: Ο 5ος προπονητής στη νέα εποχή της ΑΕΚ, που έρχεται με πρωτάθλημα στις «αποσκευές» του!

Ματίας Αλμέιδα: Ο 5ος προπονητής στη νέα εποχή της ΑΕΚ, που έρχεται με πρωτάθλημα στις «αποσκευές» του!

Ο Ματίας Αλμέιδα εκτός από νέος τεχνικός της ΑΕΚ, είναι και το πιο πρόσφατο μέλος ενός κλειστού κλαμπ προπονητών, που κάθονται στον πάγκο της από το 2015 κι έπειτα, έχοντας τουλάχιστον μία κατάκτηση πρωταθλήματος!

Η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Ματίας Αλμέιδα, τον εκλεκτό για τον πάγκο της. Τον άνθρωπο που ελπίζει πως θα εξελιχθεί σε «αρχιτέκτονα» μιας ομάδας που θα μπει στο νέο γήπεδο, την OPAP Arena – Αγιά Σοφιά, και θα επαναφέρει τον σύλλογο στις επιτυχίες. Άλλωστε, στην τριετία που βρέθηκε στην Τσίβας, απέδειξε πως έχει τον τρόπο!

Ο 48χρονος -σήμερα- Αργεντίνος προπονητής, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2018 που παρέμεινε στο Μεξικό, κατάφερε να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα (2017), δύο σερί Κύπελλα (2016, 2017) και ένα Champions League Κεντρικής Αμερικής (2018).

Τα εν λόγω επιτεύγματά του, στέκονται αρκετά για να τον εντάξουν σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ προπονητών, που κάθισαν στον πάγκο της ΑΕΚ από την επιστροφή της στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κι έπειτα.

Chivas wins historic 12th Mexican title - The San Diego Union-Tribune

Πιο συγκεκριμένα, ο 
Ματίας Αλμέιδα αποτελεί τον πέμπτο προπονητή της «Ένωσης», από τους έντεκα που έχουν περάσει από το 2015, που αναλαμβάνει τα «ηνία» της έχοντας κατακτήσει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα!

Η λίστα συμπληρώνεται από τους Τιμούρ Κετσπάγια, Μαρίνο ΟυζουνίδηΜάσιμο Καρέρα και Βλάνταν Μιλόγεβιτς, αφήνοντας εκτός εξίσωσης τον Μανόλο Χιμένεθ, που στέφθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά μέσω της ΑΕΚ και όχι πριν επιστρέψει για τη δεύτερη θητεία του σε αυτήν.

Ο πρώτος ήρθε το 2016 από τον ΑΠΟΕΛ έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα Κύπρου πριν λίγους μήνες, κάτι που είχε πράξει ξανά, τόσο το 2005, όσο και το 2008, αλλά με τα χρώματα της Ανόρθωσης. Με την ομάδα της Λευκωσίας τίτλο είχε κατακτήσει και ο Μαρίνος Ουζουνίδης το 2007.

Από την άλλη, ο Μάσιμο Καρέρα ήρθε στην ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 2019, περίπου δύο χρόνια αφότου οδήγησε τη Σπαρτάκ Μόσχας στην κατάκτηση του τίτλου στη Ρωσία, μετά από 16 χρόνια «ανομβρίας»!

Όταν η Σπαρτάκ Μόσχας κατακτούσε το πρωτάθλημα και ο... επιστήμονας Καρέρα  αποθεώθηκε και έγινε πανό! (ΦΩΤΟ)

Τέταρτο και πιο πρόσφατο… μέλος, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που επί τρία συνεχόμενα χρόνια «σήκωνε» την κούπα του πρωταθλητή στη Σερβία, ως προπονητής του Ερυθρού Αστέρα (2018, 2019, 2020).

Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι δεδομένο πως κάθε νέος τεχνικός που έρχεται στην Ελλάδα, έχει στις αποσκευές του έστω ένα πρωτάθλημα.

Άλλωστε, εκτός από την ΑΕΚ, το γνωρίζουν καλά και οι ανταγωνιστές της!

Δεκατέσσερις πρωταθλητές, ένα ελληνικό πρωτάθλημα!

Από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα, επτά προπονητές πέρασαν από τον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά μόνο οι ΛεμονήςΧάσι και Γκαρθία, είχαν κερδίσει έστω ένα πρωτάθλημα πριν έρθουν.

Από πλευράς ΠΑΟΚ, έξι προπονητές κάθισαν στον πάγκο του, αλλά μόνο ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς το είχε καταφέρει. Στον Άρη κανείς από τους οκτώ!

«Φωτεινή» εξαίρεση είναι ο Παναθηναϊκός, που έφερε επτά προπονητές, αλλά με τους ΟυζουνίδηΓιοβάνοβιτςΔώνη και Μπόλονι, μπορεί να… υπερηφανεύεται πως οι περισσότεροι από τους μισούς, είχαν έστω ένα πρωτάθλημα στις «αποσκευές» τους.

Εξετάζοντας, ωστόσο, ένα-ένα τα ονόματα και τα πεπραγμένα τους στην Ελλάδα, μόλις ένας από τους έντεκα προαναφερθέντες κατέκτησε πρωτάθλημα: ο Τάκης Λεμονής το 2017! Αν σε αυτούς προστεθούν και οι τρεις της ΑΕΚ (μιας και ο Ουζουνίδης προσμετράται ήδη σε αυτούς από τον Παναθηναϊκό), ένας στους δεκατέσσερις!
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σηκώνει το πρωτάθλημα

Εν ολίγοις, ένα πρωτάθλημα στις «αποσκευές» πάντοτε είναι θεμιτό όταν έρχεται νέος προπονητής και καθώς φαίνεται, δεν είναι τόσο δεδομένο. Δεν κρίνεται ικανό από μόνο του, όμως, να εξασφαλίσει μία ανάλογη πορεία.

Ο Ματίας Αλμέιδα καλείται να πετύχει και να γίνει η εξαίρεση. Τόσο για την ΑΕΚ, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην Τσίβας απέδειξε πως γνωρίζει τι εστί πίεση και πρωταθλητισμός.

Και μάλιστα, όχι μόνο εντός συνόρων...

Ο Μελισσανίδης προσφέρει διετές συμβόλαιο στον Αλμέιδα» (ΦΩΤΟ) - AEK1924.gr

 

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0