Πρόσωπα

Μπρέναν Τζόνσον: Δίνει «σάρκα και οστά» στο όνειρο της Νότιγχαμ και του πατέρα του, ζώντας το… δικό του (video)

Μπρέναν Τζόνσον: Δίνει «σάρκα και οστά» στο όνειρο της Νότιγχαμ και του πατέρα του, ζώντας το… δικό του (video)

Το βραβείο του «Κορυφαίου νέου ποδοσφαιριστή της Championship» δεν ήταν ένας λόγος για να έρθει στην επιφάνεια αλλά μία επιβεβαίωση που ήδη βρίσκεται εκεί. Ο Μπρέναν Τζόνσον οδηγεί τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην επιστροφή της στη Premier League και παράλληλα, ζει το όνειρό του με την Εθνική Ουαλίας.

23 χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η Νότιγχαμ Φόρεστ αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας και έκτοτε, βολοδέρνει μεταξύ της δεύτερης και τρίτης λίγκας. Τον Φλεβάρη του 2001, ο Ντέιβιντ Τζόνσον μπορεί να θεωρήθηκε ο κατάλληλος για να δαπανηθούν 4,5 εκατ. ευρώ και να οδηγήσει την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια, όμως οι προσπάθειες κατέληξαν στα… σκουπίδια.

Όπως και κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια του αγγλικού συλλόγου μέχρι φέτος. Η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει κλειδώσει τη θέση της στα play off ανόδου και έχει μαθηματικές ελπίδες για απευθείας προβιβασμό στη Premier League. Και όλα αυτά, με μπροστάρη ένα δικό της παιδί. Τον Μπρέναν Τζόνσον.

Το παιδί που δεν είχε καν γεννηθεί στο τελευταίο παιχνίδι της Νότιγχαμ στη μεγάλη κατηγορία, είναι ο άνθρωπος που οδηγεί στην ομάδα στην μεγάλη επιστροφή και κάνει το όνειρο του πατέρα του αλλά και των άλλων ποδοσφαιριστών που προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα πιο ζωντανό. Το βραβείο του «Κορυφαίου νέου ποδοσφαιριστή της Championship» για φέτος, επαληθεύει όλα τα παραπάνω.

Νότιγχαμ Φόρεστ από… κούνια!

Ο Μπρέναν Τζόνσον ήρθε στη ζωή την τελευταία μέρα Μαΐου του 2001. Ήταν μόλις λίγους μήνες μετά την απόκτηση του πατέρα του, Ντέιβιντ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ αλλά και πριν τον δανεισμό του στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Ο μικρός Μπρέναν ήταν από… κούνια οπαδός της ομάδας, με τον γονιό του να μένει εκεί μέχρι και το 2006, έχοντας δύο δανεισμούς ενδιάμεσα. Έτσι, ο νεαρός άσος μέχρι και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, ήταν θερμός υποστηριχτής της Νότιγχαμ και σχεδόν σε κάθε ματς ήταν στις εξέδρες του City Ground.

Μόλις ο πατέρας του αποσύρθηκε, ο μικρός Μπρέναν άρχισε το ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τις ακαδημίες των «κόκκινων». Ήταν οκτώ ετών όταν ξεκίνησε το ταξίδι του από τη θέση του φορ, που αργότερα άλλαξε σε «10άρι». Η ικανότητα να σκοράρει και να μοιράζει με τόση ευκολία, τον έφεραν γρήγορα στην Κ23 της αγγλικής ομάδας. Το όνειρο για μία καθιέρωση στους άνδρες, ήταν τόσο κοντά αλλά και τόσο… μακριά.

Το θέμα… εμπιστοσύνης που εξαφανίστηκε στη Λίνκολν!

Το 2020, ο Μπρέναν Τζόνσον κάνει τα πρώτα του βήματα δίπλα στους άντρες. Στόχος η άνοδο στη Premier League, με τον 19χρονο μεσοεπιθετικό να μην έχει γεννηθεί καν όταν η ομάδα έδωσε το τελευταίο της ματς στη μεγάλη κατηγορία. Με τον Σαμπρί Λαμουσί στον πάγκο, ο Ουαλός άσος δεν έβρισκε χώρο για συμμετοχή, με την απόφαση της διοίκησης να είναι να παραχωρηθεί δανεικός στη Λίνκολν της League Two.

Εκείνη τη σεζόν, έκανε την απόλυτη εκτόξευση. Όχι απλώς η ομάδα του διεκδίκησε την άνοδο στα play off αλλά και ο ίδιος μέτρησε 13 γκολ και 14 ασίστ. Οι εμπειρίες που απέκτησε μέσα από τη γεμάτη σεζόν που έκανε, τον έφεραν ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Νότιγχαμ. Η έλευση του Στιβ Κούπερ, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Ουαλός για να καθιερωθεί στα πλάνα της πρώτης ομάδας και να κερδίσει για αρχή την παραμονή του.

Παρά το κακό ξεκίνημα, μόλις η ομάδα πάτησε καλύτερα στα πόδια της, τότε και ο 20χρονος άσος έγινε το απόλυτο αστέρι. Με 46 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 16 τέρματα στο ενεργητικό του αλλά και εννιά ασίστ, αποκτώντας κύριο λόγο στην εκπληκτική πορεία της ομάδας.

Από τα χέρια του… κορυφαίου!

Αν η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει δημιουργήσει μία από τις καλύτερες ακαδημίες της Αγγλίας τα τελευταία δέκα χρόνια, σίγουρα ο λόγος έχει… ονοματεπώνυμο. Το καλοκαίρι του 2012, ο Μπρέναν Τζόνσον είδε τον Γκάρι Μπραζίλ να αναλαμβάνει τα χρέη του υπεύθυνου της ακαδημίας. Από την πρώτη στιγμή οι δυο τους κούμπωσαν εντυπωσιακά, με τον Μπραζίλ να βλέπει «χρυσάφι» στο ταλέντο του μικρού Μπρέναν.

Ήταν ο άνθρωπος που τον ώθησε στην πρώτη ομάδα, που τον σύστησε ως κορυφαίο project αλλά και που τον έστειλε δανεικό στη Λίνκολν ώστε να δείξει ότι όντως… αξίζει. Παράλληλα, ήταν σύμφωνος στην απόφαση να επιλέξει την Εθνική Ουαλίας για τη χώρα που θα εκπροσωπήσει σε ανδρικό επίπεδο. Πρωταγωνίστησε με τα μικρά κλιμάκια της Αγγλίας αλλά επέλεξε τους «δράκους», όπου και απογειώθηκε. Ήδη έχει εννιά συμμετοχές και είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα στα τελικά του Μουντιάλ.

Το βραβείο, η Μπρέντφορντ και το «αγκάθι» που λέγεται… συμβόλαιο!

Μπορεί να διανύει την παρθενική του σεζόν στην πρώτη ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ, όμως ο 21χρονος Ουαλός άσος είχε τραβήξει από την αρχή τα βλέμματα με το ταλέντο του. Έδειχνε τέτοια χαρακτηριστικά που έκανε ομάδες της Premier League να φτάσουν μέχρι και στο κατώφλι του συλλόγου με επίσημη πρόταση. Η μεγαλύτερη ήταν αυτή της Μπρέντφορντ. Τον περασμένο Γενάρη, το ποσό που πρότεινε για να τον αγοράσει, άγγιξε τα 18 εκατ. λίρες (πάνω από 20 εκατ. ευρώ), ωστόσο οι «κόκκινοι» αποφάσισαν να την απορρίψουν.

Φυσικά, το θέμα του Τζόνσον δεν σταματάει εκεί. Το συμβόλαιό του εκπνέει το 2023. Δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι είναι η τελευταία ευκαιρία για να πουληθεί με χρήματα εφόσον δεν ανανεώσει. Και κάπου εδώ, στην εξίσωση μπαίνει το βραβείο του. Ο 21χρονος άσος αναδείχθηκε κορυφαίος νέος της φετινής Championship, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη τη λίστα των ομάδων που θα τον ήθελαν δικό τους.

Οπότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το θέμα ανανέωσης δεν είναι το επικρατέστερο για τον νεαρό αλλά μία από τις επιλογές που θα έχει το καλοκαίρι στα χέρια του. Κύριο λόγο στην απόφασή του, θα παίξει το φινάλε της σεζόν για τη Νότιγχαμ, καθώς αν η ομάδα δεν ανέβει στη Premier League, τότε δύσκολα θα τα βρει με τον ταλαντούχο Ουαλό.

Όπως και να έχει, ο Μπρέναν Τζόνσον είναι το μέλλον του βρετανικού ποδοσφαίρου και ένας από τους πρεσβευτές της Ουαλίας στα επόμενα χρόνια.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0