Πρόσωπα

Μάρκο Σίλβα: Ο «αρχιτέκτονας» της Φούλαμ που ψάχνει την καθιέρωση στη Premier League (video)

Μάρκο Σίλβα: Ο «αρχιτέκτονας» της Φούλαμ που ψάχνει την καθιέρωση στη Premier League (video)

Ο στόχος είναι κοινός. Η καθιέρωση στη Premier League είναι μονόδρομος και για τη Φουλάμ αλλά και τον Μάρκο Σίλβα. Ωστόσο, οι βάσεις που έχουν τοποθετηθεί αυτόν τον έναν χρόνο στη Championship, είναι αρκετές για να εκπληρωθεί ο σκοπός τους.

Εκείνο το ανέκφραστο βλέμμα που παρέμενε πιστό στο χαμηλό προφίλ ακόμα και όταν ο Ολυμπιακό «άλωσε» το Λονδίνο στην έδρα της Άρσεναλ. Έμεινε για ένα χρόνο στην Ελλάδα αλλά ήταν αρκετό για να γίνει από τους επιτυχημένους προπονητές που πέρασε από τη χώρα μας.

Ο Μάρκο Σίλβα, επιβεβαιώνει πως το μέλλον του θα είναι λαμπρό στους πάγκους, καθώς κλείδωσε και μαθηματικά την άνοδο στη Premier League και επαναφέρει τη Φούλαμ στα μεγάλα σαλόνια. Ένα αποτέλεσμα που προετοιμαζόταν χρόνια μέσα στο μυαλό του Πορτογάλου προπονητή και πλέον, ετοιμάζεται για την κοινή παραμονή στη μεγάλη κατηγορία με τον αγγλικό σύλλογο.

Από τον Πειραιά στο… Νησί!

Ο Μάρκο Σίλβα δεν βρέθηκε από το… πουθενά στην Αγγλία, τον Γενάρη του 2017. Το προφίλ του είχε γίνει ξεχωριστό από το τεράστιο διπλό του Ολυμπιακού μέσα στην έδρα της Άρσεναλ, στους ομίλους του Champions League το 2015. Όταν έμεινε ελεύθερος από τον ελληνικό σύλλογο, ήταν δεδομένο πως η επόμενη δουλειά, θα είναι μεγαλύτερη.

Στη Χαλ έμεινε για ένα εξάμηνο. Η δουλειά του ήταν εμφανή και γρήγορα έκανε την αγγλική ομάδα ανταγωνιστική στην κατηγορία. Παρά τις προσπάθειες, η μοίρα του υποβιβασμού για τη Χαλ δεν άργησε να έρθει. Τερμάτισε στην 18η θέση και έπεσε στη Championship, με τον Πορτογάλο προπονητή να μην την ακολουθεί.

Ο λόγος ήταν η Γουότφορντ. Μόλις λίγα 24ωρα μετά, αποδέχθηκε την πρότασή της και ανέλαβε τα ηνία της, με στόχο την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Η αρχή ήταν εκρηκτική για τον Πορτογάλο προπονητή, με το παιχνίδι της πρεμιέρας κόντρα στη Λίβερπουλ να λήγει 3-3 και οι «σφήγκες» να έχουν παρουσιάσει ένα τρομερό πρότζεκτ.

MarcoSilva.jpg

Η ρήξη λόγω Έβερτον, η μέτρια πορεία και η ώρα για καθιέρωση!

Η τρομερή δουλειά της Γουότφορντ, δεν πέρασε απαρατήρητη από τις υπόλοιπες ομάδες του Νησιού, με την Έβερτον να έρχεται μία ανάσα από την πρόσληψή του. Αυτό έκανε τη Γουότφορντ να χάσει την εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπο του και τα αποτελέσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ήταν η αφορμή για να απομακρυνθεί από τον πάγκο της.

during the pre-season friendly match between AFC Wimbledon and Watford at The Cherry Red Records Stadium on July 15, 2017 in Kingston upon Thames, England.

Ωστόσο, τα «ζαχαρωτά» δεν τον ξέχασαν. Ήθελαν όντως να χτίσουν κάτι πάνω του και το καλοκαίρι του 2018, ανακοίνωσαν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από εκείνον. Μεταγραφές, σχεδιασμός και ένα όνειρο για ευρωπαϊκή έξοδο ήταν στο βασικό πλάνο της σεζόν. Στο φινάλε της, τα «ζαχαρωτά» δεν κατάφεραν να τερματίσουν στις θέσεις που προσφέρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά στην 8η. Φυσικά, οι εμφανίσεις έδωσαν παράταση στον Πορτογάλο προπονητή.

Τελικά, δεν κατάφερε να μείνει και μετά τα Χριστούγεννα, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου του 2019, η βαριά ήττα από τη Λίβερπουλ, ήταν το «κερασάκι» στην κακή περιόδου του συλλόγου για να φέρει τον Σίλβα εκτός ομάδας. Ακόμα ένα πρότζεκτ που δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό στόχο, ωστόσο η εμπειρία που είχε προσθέσει στο βιογραφικό, ήταν η κατάλληλη για να θέσει τις βάσεις στον επόμενο σταθμό του.

_101827711_marco_silva_getty.jpg

Το μεγάλο τους κοινό, που τον οδήγησε στη Φούλαμ!

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2021. Ο Μάρκο Σίλβα δίνει τα χέρια με τη Φούλαμ, η οποία μόλις είχε πέσει στη Championship. Στόχος ήταν η άμεση επαναφορά της αλλά για τον Σίλβα, ήταν η προσωπική του καθιέρωση στα μεγάλα σαλόνια. Ο αγγλικός σύλλογος δεν αστειεύτηκε. Δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης και ο Πορτογάλος κόουτς δημιούργησε μία μηχανή των… γκολ. Στην κυριολεξία.

4f24c960-118b-11ec-bc52-8d9fdc72a28d.jpg

Ένα τρένο ανόδου που δεν είχε φρένα και αν κάποια ομάδα προσπαθούσε να το σταματήσει, απλά την παρέσερνε. Σε 46 παιχνίδια μέχρι τώρα, η ομάδα μετράει συνολικά 107 γκολ (!). Σχεδόν δύο τέρματα ανά αγώνα δηλαδή και σκορ που ζαλίζουν, καθώς μετράει ήδη δύο 7άρες. Ο Σίλβα ήξερε τι έχει στα χέρια του και επένδυσε στον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Μία κίνηση που αναμένεται να το βρει μπροστά του στα μεγάλα σαλόνια.

Εκείνος, προσωπικά, θέλει μέσω της Φούλαμ την καθιέρωση στα μεγάλα σαλόνια. Και εδώ έρχεται η κοινή συνισταμένη των δύο πλευρών. Η Φούλαμ έχει εξελιχθεί στην ομάδα-ασανσέρ, καθώς χρόνο παρά χρόνο πέφτει και με τον ίδιο τρόπο ανεβαίνει κατηγορία. Οπότε, θέλει από του χρόνου, να φτιάξει ένα σερί παραμονής της στη μεγάλη κατηγορία και να ονειρευτεί στιγμές του… 2010. Και ο Σίλβα απλά να τις δημιουργήσει μαζί της.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0