Πρόσωπα

Στιβ Μανταντά: O αγέρωχος «monsieur» της Μασσαλίας (video)

Στιβ Μανταντά: O αγέρωχος «monsieur» της Μασσαλίας (video)
Έκανε τα… πάντα για να μην αφήσει τον ΠΑΟΚ να ονειρευτεί, έστω την περίπτωση ισοπαλίας κόντρα στη Μαρσέιγ. Το BN Sports σας εξηγεί τη πηγή του θαυμασμού προς τον Στιβ Μανταντά, τον «θρύλο» της Μασσαλίας.

Το όνειρο του ΠΑΟΚ για ευρωπαϊκή υπέρβαση, έσβησε στην κατάμεστη Τούμπα, με τη Μαρσέιγ να φεύγει με τη νίκη (1-0) και έπειτα από την επικράτηση και στη Μασσαλία (2-1), βρίσκεται στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Αν κάποιος έμεινε έκπληκτος από την εμφάνιση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, σίγουρα θα καθηλώθηκε με τον Στιβ Μανταντά στη ρεβάνς.

Η διαφορά ήταν πως ο πρώτος δεν μπόρεσε να διατηρήσει το μηδέν στη Γαλλία, σε αντίθεση με τον δεύτερο που κράτησε ανέπαφη την εστία του στην Τούμπα. Και εδώ στεκόμαστε στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα του 37χρονου πορτιέρο. Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, που ποτέ δεν επιβεβαίωσε τις περγαμηνές που τον ακολουθούσαν από τη Χάβρη αλλά κατάφερε να εξελιχθεί στη «σημαία» της Μαρσέιγ.

Απόφοιτος της Χάβρης

Μπορεί να γεννήθηκε στο Κονγκό στις 28 Μαρτίου του 1985, όμως σε ηλικία μόλις δύο ετών μετακόμισε στη Γαλλία με τους γονείς του. Ο Στιβ Μανταντά γρήγορα προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και παρά τον ρατσισμό που βίωσε λόγω της καταγωγής τους, ξεκίνησε να προσφέρει απλόχερα στον αγωνιστικό χώρο το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Αν και αρχικά, βρέθηκε για δύο χρόνια στον χώρο της πυγμαχίας, γρήγορα κατάλαβε πως άλλο άθλημα ήταν το… φόρτε του.

Στα εννιά του ενσωματώθηκε στις ακαδημίες Εβρέ και το 2000, κάνει το κλικ στην ομάδα της Χάβρης. Ο σύλλογος που έχει προσφέρει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της ιστορίας του, ήταν έτοιμο να βγάλει ακόμα ένα. Τον Στιβ Μανταντά. Παρά το ύψος του (έφτανε το 1,80 μ.), ήταν εκπληκτικός στα άλματα αλλά και στις σταθερές αποκρούσεις ενώ στις εξόδους του, ήξερε πάντα που να βρίσκεται.

Έκανε τους ανθρώπους της Χάβρης να παραμιλούν και άπαντες έκαναν λόγο για τον βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής Γαλλίας στο μέλλον. Έπειτα από δύο χρόνια στη πρώτη ομάδα, η Άστον Βίλα τον καλεί για δοκιμαστικά, όμως ο ίδιος φαίνεται να δυσκολεύεται στην προσαρμογή. Έτσι, δίνει το έναυσμα στη Μαρσέιγ για να τον κάνει δικό της, το καλοκαίρι του 2007.

Η εκτόξευση που τον έκανε μόνιμο… κάτοικο!

Αν ο έμπειρος πορτιέρο μπορούσε να αναφερθεί στην καλύτερη σεζόν της ζωής του, σίγουρα αυτή θα ήταν το 2007/08. Ουσιαστικά, η απόκτησή του έγινε για να καλυφθεί κάπως το κενό του Καρασό που ήταν με τις βαλίτσες στο χέρι για να αποχωρήσει. Στα τέσσερα πρώτα ματς δεν ήταν καν στην αποστολή, όμως δεν άργησε να έρθει η ευκαιρία του.

Από την πρώτη στιγμή που έκατσε κάτω από τα καρέ, δεν ξαναβγήκε. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, κάνοντας το «μπαμ» σε όλη την Ευρώπη και εκτοξεύοντας τη τιμή του από τις 450 χιλιάδες ευρώ στα έξι εκατ. ευρώ. Φυσικά, η ομάδα της Μασσαλίας δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να περάσει έτσι, καθώς ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς και τον έκανε δικό της με 2,5 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της χρονιάς, ο Ρειμόντ Ντομενές του δίνει την ευκαιρία στη πρώτη ομάδα της Εθνικής Γαλλίας, με τον Μανταντά να… απορρίπτει την περίπτωση του Κονγκό. Εξού και το ψευδώνυμο «Frainchie» που έχει. Η συμμετοχή του στα φιλικά είναι και το εισιτήριο για το πρώτο του EURO, αυτό του 2008. Από την άκρη του πάγκου βέβαια, όμως αυτό δεν σήμαινε πως ο Μανταντά δεν έκανε το… μπαμ σε όλους.

642978-steve-mandanda-le-23-avril-2011-a-637x0-3.jpg

Η σημαία της Μασσαλίας…

Το αποκορύφωμα ήρθε το 2009/10. Ο Στιβ Μανταντά ήταν ένα από τα βασικά μέλη της Μαρσέιγ, τα οποία έγραψαν ιστορία με τον σύλλογο. Συγκεκριμένα, οι Μασσαλοί κατέκτησαν το πρωτάθλημα Γαλλίας μετά τη σεζόν 1991/92 και είναι και το τελευταίο τους μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, πανηγύρισαν το κύπελλο αλλά και το Σούπερ Καπ, με τον ίδιο τον τερματοφύλακα να ολοκληρώνει τη χρονιά με 50 συμμετοχές (!) σε όλες τις διοργανώσεις.

Έμεινε στη Μασσαλία για ακριβώς οκτώ χρόνια, γράφοντας ιστορία ντυμένος στα γαλάζια. Είχε τις καλές αλλά και τις κακές του στιγμές, ενώ ουκ ολίγες φορές πήρε πάνω του αρκετή κριτική. Ωστόσο, από την άλλη, αποτέλεσε για χρόνια τον κορυφαίο Γάλλο πορτιέρο της Ligue 1. Κατάκτησε άλλα δύο κύπελλα ενώ έσπασε τα κοντέρ τις συμμετοχές, μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Η ώρα για το επόμενο βήμα είχε έρθει και οι φίλοι της Μαρσέιγ, αποχαιρετούν τον… «θρύλο» τους. Προσωρινά.

Όλοι οι δρόμοι, οδηγούν στο Βελοντρόμ…

Η Κρίσταλ Πάλας τον απέκτησε ως ελεύθερο, όμως επένδυσε αρκετά πάνω του. Ουσιαστικά θεώρησε πως βρήκε στο πρόσωπό του, τον τερματοφύλακα που έψαχνε. Μόλις δέκα παιχνίδια μετά, η κατάληξη ήταν παραπάνω από… τραγική. Η αμφισβήτηση δεν άργησε να έρθει. Ο Γάλλος τερματοφύλακας έγινε σύντομα ξένο σώμα και ένα καλοκαίρι μετά, έψαξε τον δρόμο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Και όμως, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Βελοντρόμ. Η Μαρσέιγ αντιλήφθηκε πόσο της έλειψε ο βασικός της πορτιέρο και με τρία εκατ. ευρώ, του ανοίγει τον δρόμο προς την επιστροφή. Από την πρώτη, κιόλας, χρονιά, κατάλαβε ότι γύρισε εκεί που έπρεπε. Η Μαρσέιγ έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό του Europa League, χωρίς να καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο αλλά το καλοκαίρι του 2018, αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Γαλλίας.

Αυτή τη στιγμή, είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Μαρσέιγ, έχοντας αυξήσει κατά πολύ την διαφορά από τον δεύτερο. Μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ, έχει φτάσει τις 607 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (!), επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί τη σημαία της ομάδας.

Ο Στιβ Μανταντά δεν έγινε ποτέ ο κορυφαίος τερματοφύλακας που όλοι έλεγαν. Είδε τον Ουγκό Λιορίς να γίνεται ακόμα καλύτερος, όμως αυτό δεν τον επηρέασε. Έμεινε πιστός στη Μαρσέιγ. Έγινε ο «θρύλος» της και στα 37 του πλέον, είναι έτοιμος να γράψει ιστορία.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0