Πρόσωπα

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης για την ημέρα που έγινε 100άρης με την Εθνική ομάδα: «Ξεχωριστή στιγμή εκείνο το ματς με Καζακστάν» (video)

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης για την ημέρα που έγινε 100άρης με την Εθνική ομάδα: «Ξεχωριστή στιγμή εκείνο το ματς με Καζακστάν» (video)

«Ήταν σπουδαία μέρα γιατί αντιλαμβανόμουν πως έκανα κάτι ξεχωριστό». Αυτά ήταν τα λόγια του Θοδωρή Ζαγοράκη στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για την ημέρα που συμπλήρωσε τις 100 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας. Και πώς να μην είναι ξεχωριστό άλλωστε, η συμμετοχή με την Εθνική είναι η ύψιστη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή. Έκτοτε, άλλοι τέσσερις «λεγεωνάριοι» μπήκαν σε αυτό το κλαμπ των 100, με τον καθένα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σχετικά Άρθρα

Τέτοιες ημέρες του Απρίλη ήταν όταν ο Μπίλι Ράιτ το 1959 συμπλήρωσε τις 100 συμμετοχές με την εθνική Αγγλίας. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που κατάφερε να πιάσει έναν «αιώνα» εμφανίσεων με εθνική ομάδα.

Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια και 98 ακόμη ποδοσφαιριστές από τον Ράιτ, για να μπορέσει κάποιος Έλληνας να αγγίξει αυτό τον αριθμό. Φυσικά, η αναφορά στο όνομά του έχει ήδη γίνει, καθώς πρόκειται για τον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής μας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Euro 2004, πρόσθεσε το όνομα του σε ακόμα μια σελίδα της ιστορίας.


zagorakis.jpg

Στις 17 Νοέμβρη του 2004, ο «Ζαγόρ» φόρεσε για 100η φορά τη φανέλα με το εθνόσημο, σε έναν αγώνα απέναντι στο Καζακστάν για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας. Μάλιστα, έγινε ο 100ος παίκτης παγκοσμίως που το πέτυχε. Παράδοξο των συμμετοχών αυτών, ήταν το γεγονός πως ο Θοδωρής δεν είχε σημειώσει κανένα τέρμα ως τότε με την Εθνική. Τελικά αυτό το τέρμα ήρθε στην 101η, απέναντι στην Δανία με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ και όπως εξιστορεί ο ίδιος αυτές οι στιγμές είναι πολύ ξεχωριστές.

(Δηλώσεις στον Χρ. Σωτηρακόπουλο)

«Ο Αποστολάκης το είχε πλησιάσει αλλά δεν το έφτασε και θυμάμαι που το συζητούσαμε και μου έλεγε πως εγώ θα το πετύχω! Σαφέστατα η καλύτερη στιγμή ήταν όταν σήκωσα το κύπελλο στο Euro αλλά και αυτή η μέρα ήταν πάρα πολύ ξεχωριστή. Ένα ματς με το Καζακστάν που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην ερχόταν καν στο μυαλό. Λίγο καιρό μετά πέτυχα και το πρώτο γκολ με την Εθνική σε ένα ματς με την Δανία. Νομίζω πως αυτές οι στιγμές είναι πολύ ξεχωριστές! Χαίρομαι τώρα που υπάρχουν κι άλλα παιδιά που το έχουν κάνει και ειδικά ο Καραγκούνης που έφτασε τόσες συμμετοχές γιατί το αξίζει πάρα πολύ».

 

 

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Άγγελος Μπασινάς έγινε ο δεύτερος παίκτης που μπήκε στη λίστα των 100 συμμετοχών με την Εθνική Ελλάδας. Ήταν Πρωταπριλιά του 2009, όταν η «γαλανόλευκη» αντιμετώπισε το Ισραήλ στο Παγκρήτιο για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Μια αναμέτρηση που έμελλε εκτός από 100η να είναι και η τελευταία εμφάνιση του Άγγελου με το εθνόσημο.

O τρίτος κατά σειρά είναι και αυτός που μέχρι σήμερα κατέχει τον αριθμό των περισσότερων συμμετοχών με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Γιώργος Καραγκούνης «κατοστάρισε» στις 8 Οκτώβρη του 2010, σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2012, με αντίπαλο τη Λετονία. Βέβαια, θα μπορούσε να είχε φτάσει τις 100 έναν αγώνα… νωρίτερα, αν δεν είχε χάσει τον μεγάλο τελικό στην Πορτογαλία, λόγω της κίτρινης που δέχθηκε στον ημιτελικά με την Τσεχία.

Και έτσι όμως, ο «Κάρα» αποτελεί σημείο αναφοράς για την Εθνική μας, καθώς αποτελεί έναν από τους δύο παίκτες που ήταν παρόντες σε όλα τα μεγάλα ραντεβού από το Euro 2004 ως το Μουντιάλ 2014. Ο «τυπάρας» συνέχισε να αγωνίζεται για δύο χρόνια ακόμη με το εθνόσημο φτάνοντας τις 139 συμμετοχές, με το «κύκνειο άσμα» να έρχεται στην φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και την αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα.

 

 

Ο έτερος συνδετικός κρίκος της «χρυσής δεκαετίας» της Εθνικής Ελλάδας ήταν ο Κώστας Κατσουράνης. Ο «Κατσούρ» είναι ο τέταρτος που έφτασε τις 100 διεθνείς συμμετοχές, στις 18 Οκτώβρη 2012, απέναντι στην Σλοβακία για τα προκριματικά του Μουντιάλ δύο χρόνια αργότερα. Όντας ένας από τους πιο «πιστούς» στην «γαλανόλευκη» ποδοσφαιριστές, ολοκλήρωσε την διεθνή καριέρα του στις 16 Ιούνη του 2015, σε ένα φιλικό με την Πολωνία, έχοντας «γράψει» 116 συμμετοχές.

Τελευταίος, αλλά μη εξαιρετέος, ο «ακούραστος» Βασίλης Τοροσίδης. Σε ηλικία 33 ετών, απέναντι στην Εσθονία για το Nations League (18/11/2018), έγινε και αυτός 100άρης. Λίγους μήνες αργότερα, στην Φινλανδία, ήρθε το τέλος στην καριέρα του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον αριθμό των 101 συμμετοχών. Μια καριέρα που περιλάμβανε μεταξύ άλλων, το δεύτερο γκολ της Εθνικής μας στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο αλησμόνητο 2-1 επί της Νιγηρίας το 2010!

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0