Πρόσωπα

Ο Μανώλης Σάλιακας διδάσκει τι πρέπει να κάνουν όλοι οι Έλληνες της περίπτωσής του… (video)

Ο Μανώλης Σάλιακας διδάσκει τι πρέπει να κάνουν όλοι οι Έλληνες της περίπτωσής του… (video)

Η περίπτωσή του δεν ήταν η πρώτη και, σίγουρα, ούτε η τελευταία. Η επιτομή της «μη εμπιστοσύνης στους Έλληνες παίκτες» αλλά και το πρότυπο για τους ποδοσφαιριστές αυτής της κατηγορίας. Ο Μανώλης Σάλιακας κέρδισε με το «σπαθί» του να ζήσει το όνειρο του γερμανικού ποδοσφαίρου

«Πρέπει να εκμεταλλευτεί το ταλέντο της η Ελλάδα» είχε αναφέρει αποκλειστικά στο BN Sports ο Μιχάλης Βαλκάνης, δείχνοντας με το… δάκτυλο, πως οι Έλληνες είναι πλούσιοι σε ταλέντο και ποδοσφαιρική ποιότητα. Μάλιστα, είχε σταθεί στο πάθος που έχουν και στο πόσο καλά αποδίδουν αν υπάρχει ανάλογη εμπιστοσύνη. Κάτι παρόμοιο είχε αναφέρει μέσα από την δική του εξέλιξη και ο Δημήτρης Κολοβός.

Ωστόσο, βροντερό παράδειγμα, είναι ο Μανώλης Σάλιακας. Όχι για την εμπιστοσύνη που του έδωσαν αλλά για τον τρόπο που πάτησε πάνω στη μη πίστη προς το πρόσωπό του. Ο 25χρονος μπακ κέρδισε με το «σπαθί» του μία θέση στο γερμανικό ποδόσφαιρο και στην Ζανκτ Πάουλι, η οποία βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής στη Bundesliga.

Ο Έλληνας άσος θεωρείται μέλος της και αποζημιώνεται για την «Οδύσσεια» που χρειάστηκε για να εκπληρώσει το όνειρο του. Οι συνεχής δανεισμοί από τον Ολυμπιακό, η δουλειά στις μικρομεσαίες ομάδες και η εκτόξευση με τον ΠΑΣ Γιάννινα με την υπογραφή Γιαννίκη-Μεταξά.

Το «όνειρο» του Ολυμπιακού μετατράπηκε σε εφιάλτη… δανεισμών!

Ήταν καλοκαίρι του 2013, όταν ο 18χρονος Μανώλης Σάλιακας άφηνε τον Εργοτέλη για να ενσωματωθεί στην Κ20 του Ολυμπιακού. Μπορεί στην Κρήτη να προετοιμαζόταν για την πρώτη ομάδα, ωστόσο ήθελε να κυνηγήσει το όνειρο στους «ερυθρολεύκους». Η εξέλιξή του ήταν άμεση και ραγδαία, προσφέροντας του επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις έξι μήνες μετά. Ο Μίτσελ ήταν αυτός που του πρόσφερε και το ντεμπούτο του στις επαγγελματικές κατηγορίες και μάλιστα απέναντι στον… ΠΑΣ Γιάννινα.

Η εμφάνισή του ήταν πολύ θετική, ωστόσο στον Ολυμπιακό προτίμησαν να τον κρατήσουν στην Κ21. Μέσα σε 1,5 χρόνο, οι ευκαιρίες που πήρε ο Έλληνας φουλ μπακ ήταν… μηδαμινές. Για την ακρίβεια, έπαιξε μόλις τέσσερις φορές μετά το ματς των Ιωαννίνων, πριν φύγει δανεικός στην Καρμιώτισσα της Κύπρου. Δεν φόρεσε ποτέ ξανά τα «ερυθρόλευκα», αφού μόλις επέστρεψε, έφυγε εκ νέου για δύο χρόνια στα Χανιά.

Από τα Χανιά στη… Λαμία!

Το όνειρο με τον Ολυμπιακό είχε… ξεθωριάσει μέσα του. Παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις σε Κύπρο και Κρήτη, τίποτα δεν ήταν αρκετό για να τον επαναφέρει στον Ολυμπιακό, με την παρουσία του Ομάρ Ελαμπντελαουί, να φαίνεται τεράστιο… εμπόριο για τον Έλληνα άσο. Η διετία στα Χανιά, βέβαια, του πρόσφερε αρκετές προτάσεις στα χέρια. Παρότι έπαιζε στη Superleague 2, το ταλέντο του ήταν ευδιάκριτο.

Έτσι, όταν έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 2019, υπέγραψε στη Λαμία. Ήταν μόλις 23 ετών, όταν κλήθηκε να κολυμπήσει στα βαθιά, μην έχοντας ξανά παρόμοια εμπειρία. Μέτρησε συνολικά 29 συμμετοχές με απολογισμό δύο γκολ και ήταν από τους καλύτερους της ομάδας, εκείνη τη σεζόν. Η ώρα για το επόμενο βήμα, είχε φτάσει.

Το βήμα στον ΠΑΣ και η μεγάλη εκτόξευση…

Βλέποντας την τρομερή εξέλιξη του Σάλιακα, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Το καλοκαίρι του 2020, με ελεύθερη μεταγραφή κάνει δικό της τον Έλληνα φουλ μπακ, με τις ευλογίες του Αργύρη Γιαννίκη. Ο Έλληνογερμανός προπονητής είχε εκπλαγεί με τις ικανότητές του και του πρόσφερε αμέσως θέση βασικού στην ομάδα των Ιωαννίνων. Σίγουρα, δεν το μετάνιωσε. Η παρουσία του ήταν από τους λόγους που ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έπαιζε τόσο καλό ποδόσφαιρο.

Η εκτόξευση ήταν άμεση και το περασμένο καλοκαίρι, το όνομά του έπαιξε δυνατά για το Big-5, με τον Ολυμπιακό να δείχνει πιο.. ζεστός για την απόκτησή του. Ούτε τότε αλλά ούτε τον περασμένο Γενάρη, ο Έλληνας φουλ μπακ είδε κίνηση από τους «ερυθρολεύκους». Παρότι ο Ολυμπιακός είχε… ρωτήσει για την περίπτωσή του.

Την ίδια στιγμή, σε αυτή τη διετία, κέρδισε μία θέση στην Εθνική Ελλάδας, παρότι δεν έχει καθιερωθεί στο δεξί άκρο, ενώ είναι μέλος της καλύτερης εντεκάδας της Super League και δικαίως.

Βαλίτσες για Γερμανία και το… παράδειγμα!

Και φτάνουμε στα τέλη Μάρτη του 2022. Τρία χρόνια παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία, ήταν αρκετά για τον Μανώλη Σάλιακα να βρει την πολυπόθητη πρόταση του εξωτερικού. Η Ζανκτ Πάουλι, μετά την επιτυχία του Δημήτρη Διαμαντάκου, έκανε επίσημη κρούση σε παίκτη και ΠΑΣ Γιάννινα και ο 25χρονος μπακ ετοιμάζει βαλίτσες για την Γερμανία. Μία ομάδα που παίζει στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας αλλά βρίσκεται κοντά στην επιστροφή της στη Bundesliga. Εκεί όπου τον περιμένουν οι Μαυροπάνος, Λαμπρόπουλος και Σταφυλίδης.

Η ουσία σε όλο αυτό, όμως, είναι αλλού. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε όλοι είναι πως ο Μανώλης Σάλιακας δεν είναι περίπτωση Τσιμίκα, ούτε Ρέτσου, ούτε Μαυροπάνου. Δεν είχε δοθεί δανεικός στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πίστη στο ταλέντο του και ούτε αγωνίστηκε σε μεγάλη ομάδα πριν φύγει στο εξωτερικό. Ξεκίνησε όπως οι περισσότεροι Έλληνες. Δανεικός από μία μεγάλη ομάδα, επέστρεψε, έφυγε, επέστρεψε και ξαναέφυγε. Ο τελικός προορισμός ήταν μία επαρχιακή ομάδα, όπου απλά δούλεψε.

Εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο του και ποτέ δεν έχασε την πίστη του. Ειδικά, όταν είδε τον Ολυμπιακό να τον ζητάει πίσω. Ο Σάλιακας μπορεί να γίνει το τέλειο… παράδειγμα για μία ντουζίνα παίκτες, που επειδή δεν έλαβαν την εμπιστοσύνη που έπρεπε από την πρώτη τους μεγάλη ομάδα, πήραν τον κάτω δρόμο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0