Πρόσωπα

«Μυθικός» Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία των Μπακς, ξεπερνώντας ακόμη και τον θρυλικό Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ! (video)

«Μυθικός» Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία των Μπακς, ξεπερνώντας ακόμη και τον θρυλικό Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ! (video)

Ένα παιδί απ’ τα Σεπόλια, που όχι μόνο ακούμπησε τα «αστέρια», πλέον τα αφήνει πίσω του… Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με μια συγκλονιστική εμφάνιση στην έδρα των Νετς, ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία των «Ελαφιών», και σαν άλλος Τζόρνταν ή Λεμπρόν, βαδίζει προς το «πάνθεον» των παικτών που έγιναν οι απόλυτοι «θρύλοι» με τη φανέλα μιας ομάδας του μαγικού κόσμου του NBA. Στα «χνάρια» του κορυφαίου όλων... Κέβιν Γκαρνέτ!

Ποιος να το πίστευε ότι το ψιλόλιγνο παιδάκι, που από τις φτωχογειτονιές του Ζωγράφου και τον Φιλαθλητικό, βρέθηκε σχεδόν «ουρανοκατέβατο» στο NBA για λογαριασμό των Μιλγουόκι Μπακς, θα έφτανε σήμερα, μόλις κάτι λιγότερο από 9 χρόνια μετά, να προσπερνάει τον μυθικό Τζαμπάρ ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας του! Παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά την πορεία του, το συζητάμε, το γράφουμε αλλά ακόμα φαντάζει δύσκολο στην πλήρη κατανόηση και συνειδητοποίηση του τι έχει πετύχει…

Το BN Sports έψαξε και βρήκε τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες βασικές στατιστικές κατηγορίες (ασίστ, ριμπάουντ, κοψίματα, κλεψίματα) και σας παρουσιάζει το που βρίσκεται ο Γιάννης στις πέντε… χρυσές λίστες της ιστορίας των «Ελαφιών».

Πόντοι 1ος: Από σήμερα κατέχει τα πρωτεία και δεν σκοπεύει να τα αφήσει σύντομα, καθώς μετά τους 40 που έβαλε προχτές στους Σίξερς, συνέχισε με 44αρα και αδιανόητη εμφάνιση απέναντι στους Μπρούκλιν Νετς, των Ίρβινγκ και Ντουράντ. Έκτος από την τεράστια νίκη που έφερε στην ομάδα του, με τους 44 πόντους που πέτυχε, έφτασε τους 14.216 ξεπερνώντας μια για πάντα τους 14.211 του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Ο «αθεόφοβος» μάλιστα πέτυχε το... προσπέρασμα με κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει. «Step-back» τρίποντο ισοφάρισης (!), που έστειλε το ματς στην παράταση, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό το «παιδί» είναι γεννημένο για να... γράφει «παραμύθια».


Ασίστ 2ος
: Με κάτι λιγότερο από 3.000, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται προς το παρόν στη 2η θέση, πίσω μόνο από τον Πολ Πρέσεϊ, που κατέχει την πρώτη θέση για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, με 3.272 τελικές πάσες. Ο Γιάννης με βάση τις 5.8 ασίστ που «μοιράζει» φέτος, το αργότερο μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα θα έχει πατήσει και σε αυτή την κορυφή.

Ριμπάουντ 2ος: Και εδώ ο Γιάννης «κυνηγάει» τον Τζαμπάρ αλλά είναι θέμα χρόνου να τον ξεπεράσει, με τη συχνότητα που μαζεύει τα… σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 6.106, σχεδόν χίλια πίσω από το νούμερο ένα της λίστας (7.161 ριμπάουντ), αλλά με τα 11.6 που «κατεβάζει» φέτος κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος της επόμενης σεζόν, είναι εξαιρετικά πιθανό να το καταφέρει!

Μπλοκς 1ος: Το σήμα κατατεθέν του Αντετοκούνμπο με επικές «τάπες», που έχουν γράψει ήδη ιστορία, όπως το διάσημο πλέον μπλοκ στον Έιτον στον 5ο περσινό τελικό, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των «Ελαφιών» ή το πρόσφατο «μπαζερ-μπιτερ» κόψιμο στον ανταγωνιστή Εμπίντ που μπορεί να κρίνει το πλασάρισμα στην 4αδα ή ακόμα και τον MVP της κανονικής περιόδου… Μακράν κορυφαίος «μπλοκέρ» των Μπακς ο Γιάννης όντας ήδη εδώ και καιρό 1ος με 855, μπροστά από τον Άλτον Λίστερ που σταμάτησε στα 804…


Κλεψίματα 5ος
: Εδώ είναι η μοναδική κατηγορία που ο Γιάννης έχει… αντίπαλο και μάλιστα έναν εν ενεργεία συμπαίκτη και καλό του φίλο. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 5η θέση με 758 κλεψίματα, σχεδόν 300 πίσω από τα 1.042 του 1ου Κουίν Μπάκνερ. Αυτό δεν είναι μεγάλο «πρόβλημα», καθώς με τις 1.1 φορές που «κλέβει» φέτος ανά ματς (1.2 μέσο όρο καριέρας), μπορεί να τον ξεπεράσει αρκετά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του 5ετους συμβολαίου του.

Το βασικό «πρόβλημα» ακούει στο όνομα Κρις Μίντλετον, που είναι αυτή τη στιγμή 4ος στη λίστα, με μόλις 14 περισσότερα κλεψίματα από τον Γιάννη! Οι μέσοι όροι τους είναι ακριβώς ίδιοι (1.1 φέτος, 1.2 καριέρας) και η «μάχη» αναμένεται να είναι συγκλονιστική! Στα υπέρ του Αντετοκούνμπο, ότι ο Κρις είναι 3 χρόνια μεγαλύτερος και το υπάρχον συμβόλαιό του, λήγει 2 χρόνια νωρίτερα από του Γιάννη, με κανέναν να μην μπορεί να γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι σε τέτοια θέματα…

Συμπερασματικά, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και ο «Greek Freak» συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς για… χάρη των Μπακς, και φυσικά (χτυπάμε ξύλο) παραμείνει υγιής, είναι σίγουρο ότι θα πατήσει την κορυφή σε 4/5 στατιστικές κατηγορίες στην ιστορία της ομάδας του. Έχει μάλιστα αρκετές πιθανότητες να κάνει και το…  μυθικό 5/5 και όλα αυτά πριν καν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια!

Επειδή πολλοί θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος που τα έχει πετύχει όλα αυτά ξανά στο παρελθόν και κατέχει όλες τις πρωτιές στην ιστορία της ομάδας του, υπάρχει μόλις ένας και είναι ίσως μαζί με τον Γιάννη, τα καλύτερα «4αρια» όλων των εποχών… Ο σπουδαίος Κέβιν Γκαρνέτ, που πρόσφατα οι Σέλτικς απέσυραν τη φανέλα του, είχε προλάβει πριν πάει στη Βοστόνη, να… διαλύσει όλα τα «κοντέρ» με τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς όντας μακράν πρώτος και στις πέντε κατηγορίες.

Ακόμα και αν ο Αντετοκούνμπο όμως φτάσει στο... διόλου αμελητέο 4/5, θα έχει μπει στην ίδια πρόταση με μόλις 4 άλλους «θρύλους» του αθλήματος. Τους… κυρίους Μάικλ Τζόρνταν (Σικάγο Μπουλς, του λείπουν τα κοψίματα), Πάτρικ Γιούινγκ (Νιου Γιορκ Νικς, του λείπουν οι ασίστ), Χακίμ Ολάζουον (Χιούστον Ρόκετς, του λείπουν οι ασίστ ελέω… Χάρντεν) και Λεμπρόν Τζέιμς (Κλίβελαντ Καβαλίερς, του λείπουν τα κοψίματα). Καθόλου… άσχημη παρέα για το «δικό μας» χαμογελαστό παιδί απ’ τα Σεπόλια

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0