Πρόσωπα

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ανύψωσε την Πορτογαλία και την οδηγεί σε διακρίσεις και τρόπαια!

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ανύψωσε την Πορτογαλία και την οδηγεί σε διακρίσεις και τρόπαια!

Το πολυτιμότερο διαμάντι της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δηλώνει πανταχού παρόν και υπενθυμίζει στον κόσμο του ποδοσφαίρου ότι η Πορτογαλία είναι υπολογίσιμη δύναμη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, «διαγράφοντας» τις… κάκιστες πορείες προ Ρονάλντο αλλά και δημιουργώντας σε διάστημα μόλις 20 ετών, νέες πορείες που έμοιαζαν κάποτε με… όνειρο!

Το «χρυσό» αγόρι από τη Μαδέιρα της Πορτογαλίας έχει αλλάξει την ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας του και κρατάει στις πλάτες του ένα έθνος δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων ακόμα και στην ηλικία των 37 ετών και στοχεύει στην πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Πορτογαλία στο πιθανά τελευταίο του Μουντιάλ, αυτό του Νοεμβρίου στο Κατάρ.

Τα απίθανα στατιστικά της Πορτογαλίας προ και μετά Ρονάλντο

Αξιοσημείωτες είναι οι πορείες της Πορτογαλίας επί CR7 στην εθνική ομάδα σε αντίθεση με το… φτωχό ποδοσφαιρικό παρελθόν της χώρας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε το Ronaldo Effect. Η «Σελεσάο» μετράει μόλις οκτώ ευρωπαϊκές συμμετοχές στην ιστορία της ενώ οι πέντε από αυτές είναι με τον 37άχρονο σούπερ σταρ στην αποστολή. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πρώτο επίσημο τρόπαιο της χώρας, στο Euro 2016 της Γαλλίας απέναντι στην οικοδέσποινα με 1-0. Όταν ο Φερνάντο Σάντος σήκωσε με τη βοήθεια του Ρονάλντο το πολυπόθητο τρόπαιο στο Σταντ ντε Φρανς. Μάλιστα, το 2004 η Πορτογαλία είχε βρεθεί στον τελικό του Euro, το οποίο διοργάνωνε η ίδια, όμως τότε η παρέα του Ότο Ρεχάγκελ είχε χαλάσει τα σχέδια του τότε νεαρού Ρονάλντο και είχαν στείλει την Ελλάδα… στον έβδομο ουρανό. Ενώ οι άλλες τρεις φορές που η Πορτογαλία έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του ευρωπαϊκού θεσμού είναι τις χρονιές 1984, 2000 αλλά και το 2012 όταν και αποκλείστηκαν από την πρωταθλήτρια Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι. 

ronaldo_trophy_2.jpg

Από την άλλη πλευρά, στην γιορτή του ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν έχει καταφέρει να βρεθεί έστω μία φορά στον μεγάλο τελικό, καθώς η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει είναι η 3η το μακρινό 1966. Επιπλέον, στις άλλες δύο συμμετοχές της στο Μουντιάλ προ εποχής Ρονάλντο (1986 και 2002) δεν έχει καταφέρει να περάσει από τους ομίλους. Παρόλα αυτά, με την συμβολή του αρχηγού της έχει προσθέσει ακόμα πέντε φορές τη συμμετοχή της στα Μουντιάλ του 2006, 2010, 2014, 2018 και του 2022 με την καλύτερη κατάταξη να είναι αυτή του 2006 όταν και τερμάτισε στην 4η θέση

Ενώ, η δεύτερη κατάκτηση τροπαίου της, αυτή του νεοσύστατου UEFA Nations League η οποία είναι με την δική του υπογραφή, καθώς στον ημιτελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Ελβετία πέτυχε χατ τρικ και από εκεί την σκυτάλη πήρε ο Γκονσάλο Γκέδες για να πετύχει το χρυσό γκολ στον τελικό απέναντι στους «Οράνιε» έτσι ώστε να χαραχθεί το όνομα της Πορτογαλίας στη πρώτη κούπα Nations League.

cristiano_ronaldo_portugal_.jpeg

Τα… άπιαστα προσωπικά ρεκόρ! 

Ο αστέρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κάνει το όνομά του παγκοσμίως γνωστό στον κόσμο του ποδοσφαίρου και παράλληλα έχει σπάσει κάθε… πιθανό ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο. Αρχικά, ο Πορτογάλος έχει στο βιογραφικό του 115 γκολ τα οποία τον χρίζουν ως τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με εθνική ομάδα. Κάτι το οποίο πέτυχε στο 2-1 κόντρα στην Ιρλανδία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, προσπερνώντας τον τότε πρώτο της λίστας, Αλί Νταείτου Ιράν.

Επίσης κάποια από τα πολλά ρεκόρ του είναι ότι το 2017 έγινε ο πρώτος σκόρερ σε ένα ημερολογιακό έτος με 32 γκολ, κατέχει το «γηραιότερο» χατ τρικ (33 χρονών και 130 ημέρες) σε Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε όσα Euro έχει λάβει μέρος (5) και έχει στη κατοχή του τα περισσότερα χατ τρικ σε επίπεδο χωρών (10), τρία παραπάνω από τον αντίπαλό του Λιονέλ Μέσι

 

Φοίβος Πεφάνης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0