Πρόσωπα

Φαν Νίστελροϊ: Η PSV, το πρόβλημα με το γόνατο και πώς ο Σερ Άλεξ «έσωσε» την μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! (video)

Φαν Νίστελροϊ: Η PSV, το πρόβλημα με το γόνατο και πώς ο Σερ Άλεξ «έσωσε» την μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! (video)

Νέος προπονητής της Αϊντχόφεν από την επόμενη σεζόν θα είναι και επίσημα ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, ο οποίος έχει γράψει ιστορία ως επιθετικός -μεταξύ άλλων- της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ταξίδι του από την Ολλανδία στην Αγγλία όμως παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ!

Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από την σεζόν 2022-23, ο πρώην επιθετικός θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας τον πάγκο της Αϊντχόφεν. Της ομάδας με την οποία συστήθηκε, ουσιαστικά, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δείχνοντας την… αγάπη του για τα αντίπαλα δίχτυα.

Τα 32 γκολ του σε ισάριθμα παιχνίδια την σεζόν 1999/00 έπεισαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δαπανήσει το ποσό-ρεκόρ των 18.5 εκατομμυρίων λιρών το 2000 για να τον αποκτήσει. Όλα είχαν συμφωνηθεί, ενώ μια συνέντευξη Τύπου είχε κανονιστεί για την ανακοίνωση. Η μεταγραφή όμως δεν θα γινόταν πραγματικότητα ποτέ…

Η πρώτη επαφή μέσω ενός… απρόσμενου σκάουτερ

Οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώριζαν για το νέο, τότε, ταλέντο του ολλανδικού ποδοσφαίρου πολύ πριν κινηθούν για την απόκτησή του. Την ανακάλυψη αυτή την χρωστάνε στον κατά συνθήκη σκάουτερ, Ντάρεν Φέργκιουσον, γιο του θρυλικού προπονητή των «κόκκινων διαβόλων», Σερ Άλεξ!

Ο Ντάρεν είχε δει από κοντά την ποιότητα του Φαν Νίστελροϊ όταν δοκιμαζόταν από την ολλανδική Χέρενφεν, όπου αγωνιζόταν ο επιθετικός, το 1998. Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, ο γιος του του είχε πει: «Πρέπει να αγοράσεις αμέσως τον Φαν Νίστελροϊ, είναι φανταστικός». Οι… πιέσεις του ήταν αποτελεσματικές και η ομάδα του Μάντσεστερ ήταν έτοιμη να τον ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2000.

Θα έπρεπε, όμως, να περιμένει έναν χρόνο. Αν και το οικονομικό μέρος της συμφωνίας ικανοποιούσε τους πάντες, δημιουργήθηκε ζήτημα στα ιατρικά τεστ του Ολλανδού. Οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν προβληματισμένοι σχετικά με την κατάσταση του γονάτου του, η οποία τον είχε αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για διάστημα ενός μήνα. Η αίτηση για περαιτέρω εξετάσεις δεν έγινε αποδεκτή από την Αϊντχόφεν και έτσι η συνέντευξη Τύπου αξιοποιήθηκε τελικά για να γνωστοποιηθεί η ακύρωση της μεταγραφής! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε φτάσει στην πηγή, αλλά θα έπινε νερό έναν χρόνο αργότερα.

Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ παρέμεινε στην Ολλανδία, δεν θα συνέχιζε όμως να «πληγώνει» τα δίχτυα των αντιπάλων του για πολύ. Μόλις μια ημέρα μετά την ακύρωση, ο 23χρονος τότε επιθετικός υπέστη ρήξη χιαστών, η οποία θα τον άφηνε εκτός γηπέδων για τουλάχιστον ένα έτος. Οι εκτιμήσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα μπορούσαν να είναι ακριβέστερες.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Η μεταγραφή που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, πλέον φαινόταν να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ο αγγλικός σύλλογος όμως δεν παράτησε την περίπτωση του παίκτη, υποστηρίζοντας διαρκώς πως ήταν ακόμα στην λίστα του. Και τήρησε τον λόγο του.

Ο Φαν Νίστελροϊ επέστρεψε στην δράση τον Μάρτιο του 2001. Μέχρι το τέλος της σεζόν θα εμφανιζόταν σε δέκα αγώνες στο πρωτάθλημα, σκοράροντας μόλις δύο γκολ. Αυτό δεν αποτελούσε, όμως, πρόβλημα για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που πίστευε πραγματικά στο ταλέντο του και διατηρούσε επαφή μαζί του καθόλη την διάρκεια της αποκατάστασής του.

Τον Απρίλιο του 2001, τελικά, η μεταγραφή θα επικυρωνόταν και αυτή τη φορά τίποτα δεν μπορούσε να την σταματήσει. Ο Φαν Νίστελροϊ θα έφτανε τις 219 συμμετοχές με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σημειώνοντας στην πορεία… μόλις 150 γκολ. Φτάνοντας, παράλληλα, στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, ενός FA Cup και ενός League Cup, αποτελεί έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα της ομάδας.

Το τέλος της καριέρας του στο Ολντ Τράφορντ ήταν μάλλον άδοξο, με τον Ολλανδό να έρχεται σε ρήξη με τον προπονητή του και να αποχωρεί τελικά το 2006 για την Ρεάλ Μαδρίτης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Φαν Νίστελροϊ αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους επιθετικούς της ιστορίας όχι μόνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και του ποδοσφαίρου.

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0