Πρόσωπα

Μπλαγκόγια Μιλέφσκι: Ο «αρχιτέκτονας» της Βόρειας Μακεδονίας με το ελληνικό παρελθόν που… απογείωσε το ίδιο του το project! (video)

Μπλαγκόγια Μιλέφσκι: Ο «αρχιτέκτονας» της Βόρειας Μακεδονίας με το ελληνικό παρελθόν που… απογείωσε το ίδιο του το project! (video)

Συνέχισε το έργο του Ίγκορ Ανγκελόφσκι, απογείωσε το project και κάνει τη Βόρεια Μακεδονία μία μόνιμη… απειλή. Ο Μπλαγκόγια Μιλέφσκι δεν είναι άγνωστος στα ελληνικά γήπεδα και το BN Sports εξηγεί, γιατί δεν θα είναι και στην Ευρώπη πλέον.

Το βράδυ της 24ης Μαρτίου, η Βόρεια Μακεδονία έγραψε… ιστορία. Η Ιταλία μπορεί να είχε απουσιάσει το 2018 από το Μουντιάλ και να ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης λίγους μήνες πριν, όμως η γειτονική μας χώρα, έκανε τα απαραίτητα για να «αλώσει» το Παλέρμο και να την αφήσει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ανέγερση της συγκεκριμένης ομάδα δεν έγινε ξαφνικά και η σφραγίδα του Ίγκορ Ανγκελόφσκι έχει μπει φαρδιά πλατιά σε αυτό.

Ωστόσο, η απογείωση του project ήρθε από τον Μπλαγκόγια Μιλέφσκι. Μπορεί στον ποδοσφαιρικό κόσμο να ήταν άγνωστος μέχρι το ματς του Παλέρμο, όμως για το ελληνικό κοινό, είναι αρκετά γνώριμος. Το παρελθόν στην Ελλάδα, η εκτόξευση με την Κ21 της Βόρειας Μακεδονίας και ο στόχος του Μουντιάλ.

Το ελληνικό πέρασμα…

Σε μία καριέρα 19 ετών, ο Μπλαγκόγια Μιλέφσκι δεν έπιασε ποτέ την… κορυφή, όμως πάντα ήταν ένας εγκεφαλικός ποδοσφαιριστής. Ο στόπερ της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε από τα σπλάχνα του Ερυθρού Αστέρα για να καταλήξει το 1991 στην Ηρακλή ως ελεύθερη μεταγραφή. Αυτή ήταν και η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, όμως το πέρασμά του δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο. Για αυτό το επόμενο καλοκαίρι κατέληξε στα Τρίκαλα.

Εκεί βέβαια, σε μία διετία, έφτιαξε ένα καλό όνομα για να αποχωρήσει στη Σλοβενία και τη Μάριμπορ. Το 1997, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στον δρόμο του, καθώς απαντάει θετικά στον Πανηλειακό και επιστρέφει στη χώρα μας. Σε ένα χρόνο παρουσία, έκανε συνολικά επτά συμμετοχές στο πρωτάθλημα και έφυγε δίχως να εντυπωσιάσει για τη χώρα του. Το 2010, ανακοίνωσε και το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του, για να ασχοληθεί με την προπονητική.

FB_IMG_1637087443152.jpg

Η προπονητική καριέρα με βάση την Κ21 και το project του Ανγκελόφσκι!

Κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην Βαρντάρ, η ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας τον θεώρησε τον κατάλληλο για να αναλάβει την Κ21 της χώρας. Το μυαλό αλλά και ο τρόπος που διαχειριζόταν τα ταλέντα, ήταν αυτά που χρειαζόταν για να χτιστεί το μέλλον της ομάδας. Αμέσως, φάνηκε έντονα η δουλειά του. Έμεινε για τέσσερα χρόνια στον πάγκο της χώρας και έβγαλε ποδοσφαιριστές όπως ο Ελμάς, ο Μπάρντι και o Βελκόφσκι.

Έκανε ένα… διάλειμμα με την Ασντόντ στο Ισραήλ και επέστρεψε ξανά στο πόστο της Κ21. Το 2017 έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο EURO της Κ21 και ο Ίγκορ Ανγκελόφσκι είχε μεταφέρει την ιδέα του στον Μιλέφσκι. Εκείνος, είχε έτοιμη την φουρνιά για να κάνει την διαφορά στο άμεσο μέλλον και το 2021, όταν πήρε τα ηνία, έφερε στην πρώτη γραμμή όλα τα ταλέντα που είχε βγάλει στην επιφάνεια.

Blagoja-Milevski-at-2019-EURO.jpg

Ιταλία όπως… Γερμανία και στόχος το EURO 2024!

Ο Ανγκελόφσκι ήταν ο άνθρωπος που πανηγύρισε τη νίκη μέσα στη Γερμανία και σόκαρε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στα ευρωπαϊκά προκριματικά για το Μουντιάλ. Ήταν και ένα από τα «κλειδιά» της δεύτερης θέσης στον όμιλο και της πρόκρισης στα μπαράζ. Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, ο 45χρονος προπονητής απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Βόρειας Μακεδονίας και τη θέση του, πήρε ο Μπλαγκόγια Μιλέφσκι, με στόχο να συνεχίσει την εκπληκτική πορεία στα προκριματικά.

Ο ίδιος όχι απλά το κατάφερε αλλά επανέλαβε τον άθλο του συμπατριώτη του, απέναντι στην Ιταλία. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ήθελε όσο τίποτα να βρεθεί σε τελικά Μουντιάλ, μετά την απουσία της από αυτό του 2018, όμως η παρέα του Πάντεφ είχε άλλη γνώμη. Το γκολ του Τραϊκόφσκι στο 93’, πρόσφερε μία ιστορική στιγμή. Άνευ προηγούμενου για την χώρα, με αποτέλεσμα να πετάξει εκτός την ομάδα του Μαντσίνι.

Η υπογραφή, είχε φαρδιά πλατιά αυτή του Μιλέφσκι, αφού έπαιξε με δικά του παιδιά και έγραψε… ιστορία για τη χώρα του. Ο στόχος πλέον, αν δεν κάνει ξανά την υπέρβαση με την Πορτογαλία του Κριστιάνο, θα είναι το EURO 2024, στο οποίο θέλει να βρεθεί στα τελικά και να αποδείξει ότι μπορεί πολλά περισσότερα από αυτά που πέτυχε στο περασμένο EURO.

59420819_101.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0