Πρόσωπα

Ο Ράιαν Γκράβενμπερχ δεν είναι πλέον το «χρυσό» παιδί του Άγιαξ αλλά ένας σούπερ σταρ του μέλλοντος (video)

Ο Ράιαν Γκράβενμπερχ δεν είναι πλέον το «χρυσό» παιδί του Άγιαξ αλλά ένας σούπερ σταρ του μέλλοντος (video)

Ο άρχοντας της μεσαίας γραμμής που δικαιολογεί τον «χαμό» γύρω από το όνομά του σε κάθε κίνηση στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ράιαν Γκράβενμπερχ δεν θα ανανεώσει με τον Άγιαξ και το BN Sports σας δίνει στο πιάτο την αιτία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται στα… πόδια του!

«Μου θυμίζει τον Ράικααρντ ή τον Πογκμπά, όμως σε καλύτερη έκδοση». Ο Μπράιαν Τεβρέντεν ήταν ξεκάθαρος. Ένας άνθρωπος που έχει δει δεκάδες ταλέντα να περνάνε από το τμήμα της Κ15 του Άγιαξ, ξεχώρισε με «βαριές» κουβέντες, ένα συγκεκριμένο στη μεσαία γραμμή. Ο Ράιαν Γκράβενμπερχ δεν είναι ένα απλό wonderkid. Το καλούπι του παιδιού έχει σπάσει εδώ και καιρό για τον ίδιο και η εξέλιξη σε έναν ηγέτη του άξονα, του δίνει την ευκαιρία να γίνει ο επόμενος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου.

Είναι μόλις 19 ετών και έχει κάνει όλη την Ευρώπη να «σφάζεται» στα πόδια του για να κερδίσει την υπογραφή του. Η πρώτη «βόμβα» ήρθε με το γεγονός ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει το επόμενο καλοκαίρι και η δεύτερη, με την εμφάνισή του απέναντι στην Καμπούρ. Το όνομά του, αναμένεται να είναι καυτό σε λίγους μήνες!

Η αναπαραγωγική μηχανή του Άγιαξ δεν θα σταματήσει ποτέ…

Τα έχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει. Ο Άγιαξ είναι ο κορυφαίος σύλλογος στην αναπαραγωγή ταλέντων. Μία πραγματική μηχανή που, όχι απλά δεν σταματάει, αλλά χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ο Ράιαν Γκράβενμπερχ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα σε αυτό. Από τα πρώτα του βήματα στον επαγγελματικό χώρο, έδειξε πως θα αποτελέσει σύντομα έναν ποδοσφαιριστή που θα απασχολήσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά το 2019, καθώς τρία χρόνια μετά, ο ίδιος άνθρωπος είναι από τους κορυφαίους μεταγραφικούς στόχους της Ευρώπης. Ένας έτοιμος, ώριμος και γεμάτο ταλέντο άσος που έχει βάλει τις βάσεις για γίνει ο ηγέτης της νέας εποχής στον ολλανδικό σύλλογο. Το ρεκόρ ως ο νεότερος άσος του Άγιαξ στην ιστορία που έκανε ντεμπούτο, ήταν απλά η αφετηρία προς την κορυφή του αθλήματος.

Άρχοντας της μεσαίας γραμμής με όλη τη σημασία της λέξης!

Η θέση του είναι κεντρικός χαφ. Ούτε «καθαρό» 6άρι, ούτε 10αρι. Ακριβώς στη μέση και για όλα. Ξέρει πως να «ξεκολλήσει» τη μπάλα από τη μία πλευρά στην άλλη, να κάνει την κατάλληλη ντρίμπλα αλλά και τη σωστή πάσα. Το τελευταίο είναι και το δυνατό του σημείο, καθώς όταν λαμβάνει τη μπάλα, είναι σαν να εκτοξεύει «κεραίες» και να ξέρει ακριβώς πως να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα ή να ξεκινήσει μία επίθεση.

Τα στατιστικά του το αποδεικνύουν. Το φωνάζουν για την ακρίβεια. Το ποσοστό στις σωστές πάσες δεν θα πέσει κάτω από το 85 με 90%. Και μιλάμε για ένα παιδί μόλις 19 ετών. Ταυτόχρονα, ο αμυντικός προσανατολισμός του, είναι εξίσου αξιοζήλευτος, παρόλο που δεν είναι εφικτό να παίξει ως καθαρόαιμο εξάρι. Όμως σαν δεύτερος χαφ στη μεσαία γραμμή, ξέρει πότε πρέπει να κάνει τι για την άμυνα της ομάδας του.

Τα «θηρία» στα… πόδια του!

Και πάμε στα βασικά. Είναι η στιγμή της… ειρωνείας που ο Άγιαξ έχει «μεγαλώσει» ένα παιδί για να το ευχαριστηθούν οι μεγαλύτερες ομάδες. Ο Ράιαν Γκράβενμπερχ δείχνει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα και για αυτό, το συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι του 2023, δεν θα ανανεωθεί. Έτσι, ο Αίαντας καλείται να τον πουλήσει σε λίγους μήνες για να βάλει ένα σημαντικό κέρδος στο ταμείο του. Όσο για τις προτάσεις, είναι δεκάδες. Στην κυριολεξία. Όλη η Ευρώπη τον θέλει και λογικό. Πολυεργαλείο στη μεσαία γραμμή που πλέον ηγείται του ολλανδικού συλλόγου στο πρωτάθλημα, όπως απέδειξε (και) κόντρα στη Καμπούρ (δύο ασίστ και ένα γκολ στο τελικό 3-2).

Τα ρεπορτάζ βγάζουν και κάποιες ομάδες ως φαβορί, που δεν αποκλείεται να τις δούμε να δίνουν «μάχη» για την υπογραφή του. Η Μπάγερν Μονάχου μοιάζει να έχει μπει αρκετά ζεστά για την απόκτησή του, με τον Τζούλιαν Νάνγκελσμαν να έχει τρελαθεί με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Από την άλλη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά το «φιάσκο» με τον Φαν ντε Μπέεκ, θέλει να ξαναδοκιμάσει ένα ταλέντο από τους Ολλανδούς και ο 19χρονος άσος μοιάζει ο ιδανικότερος.

Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα είδε τον Ντε Γιόνγκ να της… βγαίνει χάρη στον Τσάβι και σίγουρα, ο Ισπανός προπονητής είναι ο κατάλληλος για να διαχειριστεί σωστά τον Γκράβενμπερχ. Τέλος, στο παιχνίδι παραμένουν Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης, οι οποίες δεν αποκλείεται να κάνουν την διαφορά.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0