Πρόσωπα

Από τον Σάρας στον Σπανούλη, όλα τα προπονητικά «τέκνα» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Από τον Σάρας στον Σπανούλη, όλα τα προπονητικά «τέκνα» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρίσκεται επί δεκαετίες στους πάγκους κι αναπόφευκτα αρκετοί από τους παίκτες που θήτευσαν στις ομάδες του, φόρεσαν το κοστούμι του προπονητή μετά την απόσυρσή τους. Σας παρουσιάζουμε περιπτώσεις που πήγαν τόσο σε κορυφαίες, όσο και σε μικρότερες ομάδες με αφορμή και την πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη από το Περιστέρι.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος Ευρωπαίος προονητής και όχι άδικα. Με θητείες σε Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν και φυσικά Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε κατέκτησε τα πάντα. 9 Euroleague, 2 Κύπελλα Σαπόρτα, 16 Πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα κι έγινε συνώνυμο των επιτυχιών.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή του πολλοί παίκτες αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στους πάγκους, μετά την απόσυρσή τους από την ενεργό δράση και κάποιοι εξ αυτών μπόρεσαν να πάρουν θέση δίπλα σε μεγάλα ονόματα, ή να γίνουν οι ίδιοι πρώτοι προπονητές. Όλα τα ονόματα που ακολουθούν φόρεσαν έστω για λίγο τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

Οι Έλληνες

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης γεύτηκε την επιτυχία πριν ακόμα καταφτάσει ο Ζέλικο, ο παίκτης που ήταν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της κοινής τους θητεία με τον Ζοτς αρχηγός, ανέλαβε ως (υπηρεσιακός) προπονητής του Παναθηναϊκού το 2014 αντί του Αργύρη Πεδουλάκη και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μέχρι πρότινος ήταν μέλος της διοίκησης των πράσινων μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο Νίκος Χατζηβρέττας ήταν ένα απίστευτο πολυεργαλείο στον Παναθηναϊκό και “έκλεψε” τα προπονητικά μυστικά του Ζοτς αφού εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τη δική του προπονητική ακαδημία (την ΔΕΚΑ) στον Εύοσμο.

Ο Γιώργος Μπαλογιάννης πήγε στον Παναθηναϊκό το 2001 κι έφυγε το 2003 και πρόλαβε δίπλα στον Σέρβο να μαζέψει και προπονητικές εμπειρίες τις οποίες τα τελευταία χρόνια ξεδιπλώνει σε ομάδες της Θεσσαλονίκης (Αστέρας Σίνδου και ΒΑΟ).
σπανουλης.jpg

Ο Βασίλης Σπανούλης πήγε στην ομάδα του Ομπράντοβιτς από το Μαρούσι κι αποτέλεσε βασικό γρανάζι του ρόστερ σε δύο θητείες. Αποσύρθηκε το καλοκαίρι του 2021 και αφού έκανε ένα γρήγορο... αγροτικό σε ομάδες που έλαβαν μέρος στα τουρνουά «ANGT» της Euroleague, την επόμενη σεζόν θα μπει κατευθείαν στα βαθιά ως προπονητής του Περιστερίου.

Οι ξένοι

μπατιστ_2.jpg
Ο Μάικ Μπατίστ πήγε στον Παναθηναϊκό το 2003 ως τριάρι κι όταν έφυγε το 2012 είχε γίνει ένας από τους καλύτερους σέντερ που είχε δει ποτέ η Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια είναι βοηθός προπονητή σε διάφορες ομάδες του NBA. Τώρα είναι στους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, έχοντας περάσει πιο πριν από Σάρλοτ Χόρνετς, Μπρούκλιν Νετς κι Ορλάντο Μάτζικ.
σαρας.jpg

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όπως κι ο Αλβέρτης ήξερε από τρόπαια πειν τον Ομπράντοβιτς έχοντας επιτυχίες με Μπαρτσελόνα και Μακάμπι. Έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στη Ζαλγκίρις Κάουνας και ακολούθησε η Μπαρτσελόνα που βρίσκεται τώρα, με πολύ υψηλές βλέψεις.
μιντλετον.jpg

Ο Ντάριλ Μίντλετον έμεινε στον Παναθηναϊκό για πέντε χρόνια, στο πρώτο μισό του μιλένιουμ και μέχρι πρότινος ήταν βοηθός προπονητή στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας πλάι στον πρώην άμεσο συνεργάτη του Ζοτς, Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Νάντο Τζεντίλε πήγε στην Παναθηναϊκό για λίγο από το 1998 μέχρι το 2001. Εργάστηκε ως προπονητής στην Κρεμόνα και τη Ρόμα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αλλά δεν στέριωσε.

Αντίθετα, ο ισραηλινός Όντεντ Κάτας ο οποίος φόρεσε τα πράσινα για μια χρονιά λιγότερο, από το 1999 μέχρι το 2001 ως προπονητής είχε θητεία σε πολλές ομάδες του Ισραήλ περνώντας μεταξύ άλλων κι από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (στην οποία επέστρεψε πριν λίγες μέρες) ενώ πέρυσι κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό.

Το μπλοκ των «πλάβι»

Ο Ομπράντοβιτς πάντα έψαχνε για παίκτες σε όλες τις χώρες της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Στον Παναθηναϊκό είχε αρκετούς με τους περισσότερους να έχουν γίνει πλέον προπονητές!

Ο Σλοβένος Γιάκα Λάκοβιτς ήταν τα τελευταία χρόνια στη γερμανική Ουλμ και την επόμενη σεζόν θα είναι στην ισπανική Γκραν Κανάρια. Ο Σέρβος Βλάντο Στσεπάνοβιτς ήταν μέχρι πρότινος προπονητής στην Παρτιζάν δίνοντας το καλοκαίρι τη σκυτάλη στον… δάσκαλό του! Ο Γιουρίτσα Γκολέματς είναι και φέτος προπονητής στην Τσεντεβίτα/Ολίμπια Λιουμπλιάνα.

Ο Σλοβένος Σάνι Μπετσίροβιτς και ο Σέρβος Μίλος Βούγιανιτς εργάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία ως βοηθοί αλλά δε συνέχισαν. Ο πρώτος στον Παναθηναϊκό στο πλευρό του Σάσα Τζόρτζεβιτς το 2015-2016 και ο δεύτερος στην Παρτιζάν. Αυτό έπραξε κι ο Κροάτης Νίκολα Πρκάτσιν, που πέρασε ως παίκτης το 2008, έχοντας ένα μικρό πέρασμα ως βοηθός στην Εθνική Κροατίας, επίσης την προηγούμενη δεκαετία.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μοιάζει με κάτι σαν προπονητικό «Ίγκντρασιλ» το δέντρο της ζωής στη νορβηγική μυθολογία που απλώνει τα κλαδιά του παντού. Έτσι κι εκείνος έκανε πολλούς παίκτες του να ασχοληθούν με την προπονητική, άλλοι με μεγαλύτερη, άλλη με μικρότερη επιτυχία.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0