Πρόσωπα

Ντόρις Μπερκ: Αυθεντική, πρωτοπόρος και 100% επαγγελματίας!

Ντόρις Μπερκ: Αυθεντική, πρωτοπόρος και 100% επαγγελματίας!

Η Ντόρις Μπερκ μία από τις κορυφαίες ρεπόρτερ-αναλύτριες του NBΑ υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με το ESPN και το BN Sports σκιαγραφεί την προσωπική ζωή και την καριέρα της.

Σχετικά Άρθρα

Για να επιλέξατε να διαβάσετε το εν λόγω κείμενο κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζετε ποια είναι η Ντόρις Μπερκ. Αυτό που πιθανόν να αγνοείτε όμως είναι ότι το πραγματικό της όνομα είναι Σαμπλ ,αφού το Μπερκ είναι το επίθετο του πρώην συζύγου της, Γκρεγκ Μπερκ, με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τη Σάρα και τον Μάθιου. Με τον Γκρεγκ γνωρίστηκαν τη δεκαετία του '80 στο Κολλέγιο Πρόβιντενς, όμως η σχέση τους δεν άντεξε στο πέρασμα του χρόνου. Ή ίσως ο Γκρεγκ δεν άντεχε τη «μανία» της Ντόρις να έχει πάντα δίκιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να καταλάβουμε πως η Ντόρις Μπερκ έφτασε να είναι μία από τις τοπ αναλύτριες του NBA και υπερπολύτιμο μέλος του δημοσιογραφικού δυναμικού του ESPN, χάρις τις γνώσεις της και το αστείρευτο χιούμορ της.

Τα πρώτα βήματα και η καταξίωση

Η Ντόρις είναι η μικρότερη κόρη της 10μελούς οικογένειας των Σαμπλ. Ναι καλά καταλάβατε, έχει επτά αδέρφια. Γεννήθηκε στο Λονγκ Άιλαντ, αλλά μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι. Η ενασχόλησή της με το μπάσκετ ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν 7 ετών και εξελίχθηκε σε μια σχέση ζωής. Φοίτησε στο Manasquan High School και οδήγησε τη σχολική της ομάδα σε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 81-10 από το 1981 έως και το 1983. Αποφοιτώντας από το Λύκειο, η Ντόρις μετέβη στο Κολλέγιο Πρόβιντενς, έχοντας εξασφαλίσει μια αθλητική υποτροφία. Όπως έχει παραδεχθεί η ίδια, αν δεν υπήρχε το ταλέντο της στο μπάσκετ δε θα είχε την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει και θα έχανε μια εμπειρία που τελικά της άλλαξε τη ζωή. Ολοκληρώνοντας την κολλεγιακή της διαδρομή, η Μπερκ ήταν πρώτη πασέρ και 10η σκόρερ όλων των εποχών στο εν λόγω πανεπιστήμιο, ενώ εντάχθηκε και στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας για τα δύο επόμενα χρόνια.
burke-providence.jpg

Λίγο αργότερα άρχισε να περιγράφει τα παιχνίδια των γυναικών του Πρόβιντενς, ώσπου μια μέρα κλήθηκε να αναπληρώσει έναν συνάδελφό της, αναλαμβάνοντας την περιγραφή του αγώνα ανάμεσα στην ανδρική ομάδα του Ρόουντ Άιλαντ και στην αντίστοιχη ομάδα του Πιτ. Αυτή ήταν ουσιαστικά η αρχή μιας μακράς και πολύ επιτυχημένης καριέρας.

Το 1997, όταν δημιουργήθηκε το WNBA, η Μπερκ ανέλαβε την περιγραφή των παιχνιδιών των Νιου Γιορκ Λίμπερτι. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2003 απέκτησε θέση πλήρους απασχόλησης στο ESPN, παρόλο που συνεργαζόταν με διάφορους τρόπους με το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο ήδη από το 1991. Σταδιακά, άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία, δουλεύοντας πια ως ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου σε παιχνίδια του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη.

Σποραδικά ξεκίνησε και τις περιγραφές αγώνων του NBA, ενώ το 2017 έγινε full-time αναλύτρια. Ακόμα, το 2020 η Ντόρις έγινε η πρώτη γυναίκα που μεταδίδει παιχνίδι στους τελικούς του πρωταθλήματος, ενώ στο μεσοδιάστημα και πιο συγκεκριμένα το 2018, έλαβε την ύψιστη τιμή και αναγνώριση της δουλειάς της, κερδίζοντας μια θέση στο Naismith Memorial Hall of Fame!
doris-burke-steph-curry.jpg

 

Όταν έγινε viral!

To 2016 η Ντόρις Μπερκ απασχόλησε ιδιαίτερα τα ΜΜΕ. Γιατί; Λόγω του Drake. Ναι του γνωστού ράπερ και φανατικού οπαδού των Τορόντο Ράπτορς, ο οποίος εμφανίστηκε δημόσια με ένα μπλουζάκι που είχε πάνω το πρόσωπό της Ντόρις και έγραφε «women crush everyday», το οποίο λίγο ή πολύ μεταφράζεται ως «καθημερινή μου καψούρα». Η Μπερκ δε βρισκόταν καν στο γήπεδο εκείνη την ημέρα. Ήταν στη Φιλαφέλφεια και μαγείρευε για την κόρη της όταν της έστειλε μήνυμα ένα συνάδελφος για να την προειδοποιήσει ότι θα γίνει θέμα συζήτησης στο διαδίκτυο!
drake-doris-burke.jpg
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ντρέικ, που δε γνωριζόταν προσωπικά με την Ντόρις, είναι ενδεικτική όλων όσων συμβολίζει η 57χρονη πια Μπερκ, που υπήρξε πάντα επαγγελματίας, αλλά και πρωτοπόρος – trailblazer που θα έλεγαν στις ΗΠΑ – στο χώρο της, χαράσσοντας το δρόμο για τις επόμενες γενιές των γυναικών συναδέλφων της.

Βασιλική Καραμούζα
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0