Πρόσωπα

Γιώργος Καραγκούνης: Μοναδικός στο είδος του - ο «τυπάρας» έχει γενέθλια και γίνεται 45 ετών! (video)

Γιώργος Καραγκούνης: Μοναδικός στο είδος του - ο «τυπάρας» έχει γενέθλια και γίνεται 45 ετών! (video)

Γενέθλια έχει σήμερα 6 Μαρτίου ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο «τυπάρας» γίνεται 45 ετών και μαζί του θυμόμαστε την τεράστια καριέρα του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο!

Εν έτη 2022 θα δούμε πολλές φορές στα social media ποδοσφαιρικές σελίδες να ζητάνε από τους αναγνώστες τους, κάθε κράτους  σε αυτόν τον πλανήτη, από οποιαδήποτε ήπειρο,  να γράψουν στα σχόλια τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χώρας τους. Αν εκεί το μάτι σου πάρει κάποιο ελληνικό προφίλ το όνομα που θα αναφέρει το πιθανότερο είναι «Γιώργος Καραγκούνης». Όχι επειδή ο Γιώργος ήταν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της Ελλάδας μας, αλλά γιατί το όνομα του συνδέεται δίπλα από κάθε μεγάλη επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και γιατί πιο απλά για εμάς θα είναι πάντα ο «τυπάρας»  οποιοδήποτε χρωμα φανέλας και αν υποστηρίζουμε σε συλλογικό επίπεδο.

Στο ίδιο ερώτημα στην Αργεντινή οι απόψεις θα διίστανται μεταξύ Λιονέλ Μέσσι και Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «τυπάρας» δεν φοβήθηκε να τα βάλει και με τους δύο για να υπερασπιστεί την Εθνική μας. Ήταν όταν ο Μέσι αντί να γυρίσει την μπάλα στον τερματοφύλακα για να τηρηθεί το fair play , έβγαλε την μπάλα πλάγιο κοντά στο κόρνερ για να μας ασκήσουν πίεση. Οι φωνές του Γιώργου κάτω από τον ήχο της βουβουζέλας προς τον Αργεντινό σταρ ακούστηκαν παντού.

Τότε στην ένταση θα πάρει μέρος και ο προπονητής των Albiceleste, Μαραντόνα που θα τα βάλει με τον Καραγκούνη. Μετά την λήξη του παιχνιδιού ο Ντιέγκο θα απολογηθεί στον Γιώργο εξηγώντας του πως είχε τον Μέσι σαν παιδί του και δεν ήθελε κανείς να του φωνάζει .  Είναι ο «αρχηγός» γιατί ήταν γεννημένος για να ηγηθεί, να ρισκάρει για τα γαλανόλευκα, όπως τότε κόντρα στην Βοσνία που ενώ ήταν τραυματίας ήθελε να αγωνιστεί, με αποτέλεσμα να υποτροπιάσει και να μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων του με την Μπενφίκα.

Πολλοί Έλληνες αγάπησαν το ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα το καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του θαύματος είχε γίνει όταν ο Γιώργος Καραγκούνης άνοιξε το σκορ ενάντια στην οικοδέσποινα ,με σουτ εκτός περιοχής καθώς τα κορδόνια του ήταν λυμένα (ένα γκολ που θυμίζει πολύ κατά σύμπτωση το πρώτο του επίσημο γκολ με την φανέλα του Παναθηναϊκού, κόντρα στον Αθηναϊκό).

Ήταν το πρώτο σουτ που επιχείρησε  μετά από περίπου 2 εβδομάδες ο Γιώργος, προερχόμενος από τραυματισμό και ενώ αυτό το διάστημα έβαζε το πόδι του στα παγωμένα νερά της θάλασσας για να νιώσει καλύτερα. Στο τέλος της μαγικής διαδρομής εκείνης της διοργάνωσης, αν και δεν ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια λόγω προβλημάτων με κάρτες , το πανηγύρισε με την ψυχή ενός μικρού παιδιού.

Έτσι ήταν η ανιδιοτελής αγάπη του για το εθνόσημο. Το πάθος του πάντα ξεχείλιζε, όπως στο πρώτο παιχνίδι του Ότο Ρεχάγκελ στην ήττα με 5-1 από την Φινλανδία. Η πρώτη ελληνική αντίδραση πριν οδηγηθούμε στο θαύμα της Λισαβώνας ήταν το τέρμα του Γιώργου σε αυτή την κακή βραδιά πριν από τις πολλές υπέροχες που ζήσαμε στην πορεία.

Όλα όμως ξεκίνησαν πολύ πριν. Ο Γιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελώνες Ηλείας. Ο πατέρας του Θανάσης Καραγκούνης είχε αναφέρει: «Τα γράμματα τα έπαιρνε, ήταν έξυπνος. Αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ. Τον ένοιαζε μόνο να παίζει ποδόσφαιρο. Αλλάζαμε κάθε μήνα τσάντα γιατί  την κλωτσούσε σαν μπάλα. Μόλις τελείωνε το σχολείο πήγαινε σε χωράφια και έφτιαχνε γήπεδα για να παίζει με τους φίλους του. Πολλές φορές ξεχνούσε να γυρίσει.

Πριν καν γίνει 13 αγωνίστηκε στον Πανηλειακό. Τότε έμαθε για αυτόν και τον είδε ο Ρότσα. Τον ήθελε στον Παναθηναϊκό αλλά εμείς δεν ήμασταν σίγουροι αν μπορούσαμε να αφήσουμε την δουλειά μας. Είχαμε φούρνο τότε. Ο Γιώργος μας έθεσε βέτο πως αν δεν πάει Παναθηναϊκό δεν θα ξανά πάει και στο σχολείο. Τελικά μετακομίσαμε όλοι μαζί στην Παιανία». Η μητέρα του Ξένια θα δουλέψει στην καντίνα των αθλητικών εγκαταστάσεων ενώ ο Γιώργος θα βρει άπλετο χρόνο για να «παίξει το παιχνίδι του» και θα γνωρίσει από κοντά το ίνδαλμα του Δημήτρη Σαραβάκο.

Στους πράσινους τα πρώτα χρόνια δεν θα είναι εύκολα. Αν και ο Καραγκούνης θα είναι ο αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων που το 1998 έφτασε ως τον τελικό του τουρνουά (ήττα 0-1 από την Ισπανία), το τριφύλλι θα τον έχει παραχωρημένο ως δανεικό στον Απόλλωνα Αθηνών. Με την επιστροφή του, το άστρο του αρχίζει να ανατέλλει. Οι συμμετοχές του θα αυξηθούν κατά κόρων, ενώ αποτελεί σημαντικότατο γρανάζι στις μεγάλες βραδιές εκείνης της περιόδου για τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Όσον αφορά το ντεμπούτο του  με την ομάδα ανδρών της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε  στις 20 Αυγούστου 1999 , στην εντός έδρας φιλική αναμέτρη εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ όπου επικρατήσαμε με 3-0.

καραγκούνης_ρότσα.jpg

Στην Ίντερ του γαλαξία αστέρων δεν θα καταφέρει να γίνει εντεκάδατος. Παρόλα αυτά το ταλέντο του είναι διακριτό από όλους τους προπονητές του αλλά και τον πρόεδρο Μάσιμο Μοράτι. Στα αποδυτήρια ο Γιώργος ήταν πολύ αρεστός. Μοιράζεται  το δωμάτιο του στις αποστολές με τον κατά πολλούς εκείνη την περίοδο καλύτερο  ποδοσφαιριστή στον κόσμο, Αντριάνο. Αποτελεί  τον μοναδικό Ευρωπαίο καλεσμένο σε καραόκε πάρτυ με Λατίνους  του Ουρουγουανού σταρ Αλβάρο Ρεκόμπα, στην βίλα του στο Κόμο, που είδαμε να διαπρέπει και στα ελληνικά γήπεδα με τα χρώματα του Πανιώνιου.  Στο διάστημα αυτό η φήμη του εξαπλώνεται κι άλλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαφήμιση που ήταν να λάβει μέρος παρέα με τους  Κρίστιαν Βιέρι, Ομπαφέμι Μάρτινς αλλά και το κορυφαίο μοντέλο της εποχής , την Βραζιλιάνα Αντριάνα Λίμα. Ενώ άλλοι θα είχαν τρελαθεί στην ιδέα  ο «αρχηγός» μας δεν πήγε ποτέ στην διαφήμιση γιατί πλησίαζε παιχνίδι με τα γαλανόλευκα. Όσον αφορά τα τελικά του EURO 2004 που πλησίαζαν, όλοι αστειεύονταν μαζί του και τον πείραζαν. Ο Βιέρι έλεγε πως η Ελλάδα θα φάει 4 γκολ από την Πορτογαλία, 3 από την Ισπανία και στην καλύτερη 2 από την Ρωσία.

Τελικά οι Ιταλοί αποκλείονται  από την φάση των ομίλων και εμείς απολαμβάνουμε  τις πολυτέλειες του ξενοδοχείου τους λίγο πριν τον τελικό. Ένα ξενοδοχείο με πολλά όμορφα εδέσματα μιας και μέχρι εκείνη την στιγμή οι Έλληνες ποδοσφαιριστές τρέφονταν κυρίως με τηγανίτες πατάτες.

Μετά την κατάκτηση του τροπαίου ο «Κάρα» θα παντρευτεί την αγαπημένη του Νανά στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα (ο μύθος λέει πως ζήτησε φάουλ στο « η δε γυνή να φοβάται τον άντρα» του ιερέα) και μαζί της θα αποκτήσει 4 υπέροχα παιδιά. Για κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα και έτσι η Νανά αποτελεί  το στήριγμα του Γιώργου και της οικογένειας καθόλη την πορεία του στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.

Λίγους μόλις μήνες μετά επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος την  Πορτογαλία, σε συλλογικό επίπεδο αυτή την φορά για λογαριασμό της Μπενφίκα. Την δεύτερη χρονιά στην ομάδα της Λισαβώνας ο Καραγκούνης έχει για προπονητή του τον γνώριμο του Φερνάντο Σάντος, ενώ συμπαίκτης του  είναι ο διόσκουρος του σε Μπενφίκα, Παναθηναϊκό και Εθνική, Κώστας Κατσουράνης, που  μεγαλουργούν στον χώρο του κέντρου για τους «αετούς».

Τον Ιούλιο του 2007 αποφασίζει να ακολουθήσει την καρδιά του και το συναίσθημα. Η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό δεν χώρα αμφιβολία και η μοίρα έχει χρωστούμενα στον ποιο πετυχημένο Έλληνα ποδοσφαιριστή. Μαζί με τα πράσινα χρώματα , περίπου ένα χρόνο αργότερα  έρχεται  και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στις  10 Σεπτεμβρίου του 2008 ο «τυπάρας» χρήζετε για πρώτη φορά  αρχηγός στην εκτός έδρας επικράτηση με σκορ 2-0 επι της  Λετονίας.

Η μοίρα τελικά είναι επιεικής μαζί του και του δίνει μαζεμένα πράγματα που το χρωστάει το 2010. Με τον Παναθηναϊκό έρχεται  το πρώτο πρωτάθλημα και μάλιστα με νταμπλ, ενώ είναι ο αρχηγός της εθνικής στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής για το Μουντιάλ της ίδιας χρονιάς. Με το τριφύλλι στο στήθος πετυχαίνει  συνολικά 54 τέρματα , σε 364 συμμετοχές . Τελευταίο του παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ στης 20 Μαΐου του 2012.

Ο «Κάρα» βρίσκεται στην αγορά ως free agent το καλοκαίρι του 2012 καθώς αγωνίζεται στο Euro με τα γαλανόλευκα. Την 3η αγωνιστική των  ομίλων η Ελλάδα έχει μόλις 1 βαθμό και  αντιμετωπιζει ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης την Ρωσία. Ο «αρχηγός» ήταν αυτός που αναζωπύρωσε το ηθικό των συμπαικτών του μετά την ισοπαλία της Ρωσίας με την οικοδέσποινα Πολωνία.

«Αφού εξαρτιόμαστε μόνο από τον εαυτό μας και με νίκη προκρινόμαστε , να είστε σίγουροι πως θα περάσουμε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρος για την έκβαση του αγώνα με τους Ρώσους που κάλεσε την οικογένεια του να πάει στο γήπεδο. Ήταν η 120η συμμετοχή του με την Εθνική Ελλάδος , που έπιασε στην πρώτη θέση τον Θοδωρη Ζαγοράκη. Ο Γιώργος όχι μόνο το πιστεύει αλλά είναι και αυτός που  κάνει τα πάντα για να φύγει η Ελλάδα με το ροζ φύλλο.

Στο 2ο  λεπτό  των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου  ανοίγει το σκορ με σουτ μέσα από την περιοχή. Τέρμα που πανηγυρίζετε  δεόντως από σύσσωμη την ελληνική αποστολή. Όχι όμως από την οικογένεια του μιας και η σύζυγος του Νανά εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην τουαλέτα ενώ τα δυο μικρά τότε παιδιά τους, Χριστόφορος και Ξένια πιάστηκαν να κοιμόνται στις εξέδρες του γηπέδου. Μόνο ο μεγάλος γιος, Θανάσης, είδε τον πατέρα του να σκοράρει σε ζωντανή ροή, αλλά το πανηγύρισε τόσο έντονα που έκανε την δουλειά και για τα υπόλοιπα μέλη.

Στο 61ο πρώτο λεπτό της αναμετρήσεις ο «Κάρα» πραγματοποιεί  το «σλάλομ της ζωής του», περνώντας τρεις Ρώσους και πριν σουτάρει βρίσκεται  στο έδαφος. Ο Σουηδός διαιτητής όχι μόνο δεν δείχνει  το σημείο του πέναλντι αλλά τιμωρεί και με κίτρινη κάρτα τον αρχηγό για θέατρο. Η μυθική αντίδραση του Καραγκούνη στην απόφαση του Σουηδού, έγινε viral στην Γερμανία με τον Γιώργο να παρομοιάζεται με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Όσο και να αστειεύτηκαν όμως οι Γερμανοί ξέρουν πως αυτή την μέρα η τύχη τους χαμογέλασε. Ο Καραγκούνης ήθελε να αγωνιστεί σαν τρελός εναντίων τους στην επόμενη φάση.

Ήταν η ομάδα που είχε επιλέξει στο μυαλό του για αντίπαλο. Για αυτό και η αντίδραση του όταν δέχθηκε την κίτρινη κάρτα. Μάλιστα ήταν τόσο νευριασμένος που ζήτησε αλλαγή από μόνος του γιατί θα έφτανε μέχρι την κόκκινη κάρτα. Αρχηγού παρόντος ίσως το αποτέλεσμα εναντίων των Γερμανών στο Γκντανσκ στης 22 Ιουνίου να είχε πάρει διαφορετική τροπή.

Μετά την διοργάνωση ο Γιώργος θα βρει συμβόλαιο στην Φούλαμ και δοκιμάζετε για πρώτη φορά στα αγγλικά γήπεδα στην ηλικία των 35 ετών (αποτελεί  ρεκόρ ηλικίας για έλληνα που αγωνίζεται στο νησί).  Μένει στον αγγλικό σύλλογο για δυο σεζόν και εκπλήσσει άπαντες με τον  τρόπο που αγωνίζεται. Εκεί ο Κάρα αναφέρει «Ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο εδώ, έπρεπε να έχω έρθει νωρίτερα στην Αγγλία». Με την φανέλα των «Cottagers» θα σημειώσει 2 τέρματα. Το πρώτο στον θεσμό του FA Cup με αντίπαλο την Μπλάκμπουλ και το δεύτερο στην Premier League κόντρα στην Γουίγκαν.

Τελευταία του παράσταση με την στρογγυλή θέα θα δοθεί στην χώρα που λατρεύουν την μπάλα πιο πολύ από κάθε άλλη. Την Βραζιλία , την χώρα του Πελέ.  Τι κι αν είχε αγχωθεί στα μπαράζ για το παγκόσμιο κύπελλο εναντίων της Ρουμανίας, ο μπαμπάς Γιώργος, θα κάνει πράξη την υπόσχεση στα παιδιά του για ολοκλήρωση της καριέρας του στην χώρα της σάμπα. Φυσικά για κάθε μεγάλο αθλητή η μοίρα σχεδιάζει και ένα μεγαλύτερο τέλος. Έτσι ο «τυπάρας» όλων των Ελλήνων θα ηγηθεί στην πορεία μέχρι τα νοκ άουτ της διοργάνωσης, η Εθνική θα παίξει άλλο ένα παιχνίδι σαν αυτά που αντίπαλος πρέπει να την τρέμει.

Ένα παιχνίδι δηλαδή που κατεβαίνει μόνο για την νίκη κόντρα στην Ακτή Ελαφαντουστού και το κερδίζει. Στους 16 με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα, στην 136η συμμετοχή του και τελευταία με τα χρώματα της Ελλάδας, ο αρχηγός έτρεξε 13χλμ, περισσότερα από κάθε άλλον στο γήπεδο. Η ομάδα παίζει για πρώτη φορά διπλή παράταση και το παιχνίδι οδηγείτε  στα πέναλντι. Λίγο πριν ο Γιώργος χτυπήσει το τελευταίο και ίσως καθοριστικό πέναλντι , στο 4ο κατά σειρά πέναλντι μας ο Κέιλορ Νάβας αποκρούει το  πέναλντι του Φανή Γκέκα και στέλνει την χώρα του στα προημιτελικά.

Ο Γιώργος Καραγκούνης υπήρξε ταπεινός καθ´ όλη την διάρκεια της καριέρας του, για αυτό και πέτυχε τόσα πολλά. Είναι ένας ντροπαλός άνθρωπος που δεν θέλει τα πολλά φώτα πάνω του και τις συνεντεύξεις. Πάντα όμως όλα του σχόλια έχουν αρκετή δόση χιούμορ. Όπως τότε που ανέφερε πως ο παίκτης που τον εξέθεσε περισσότερο από κάθε άλλον σε μια αναμέτρηση ήταν ο Κορδονούρης . Βέβαια λίγες μέρες μετά την μεταξύ τους μονομαχία  ο ποδοσφαιριστής τότε της Ξάνθης βρέθηκε ντόπε.

Στην μνήμη μας θα είναι πάντα ένας από τους πιο παθιασμένους και παραστατικούς ποδοσφαιριστές. Και όχι μόνο στην δίκη μας μνήμη αλλά και σε αντιπάλους ή ακόμα και διαιτητές. Όπως για παράδειγμα ο διαιτητής του αγώνα με την Σουηδία για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2008 που του φώναζε «Καραγκούνη, Καραγκούνη, σταμάτα να κάνεις γκριμάτσες» σε άπταιστα Ιταλικά.

Στο τελευταίο του δείπνο ως ποδοσφαιριστής της Εθνικής στο Ρεσίφε, έβγαλε την τελευταία του αρχηγική ομιλία, προτρέποντας άπαντες να συνεχίσουν στο κλίμα της ομάδας και το ταξίδι. Μαζί με τον καλό του φίλο Κώστα Κατσουράνη έχουν συμμετάσχει στις  5 από τις 6 μεγάλες διοργανώσεις που μπορούσαν με τα χρώματα της εθνικής , χάνοντας μόνο το Μουντιάλ του 2006 στην Γερμανία. Ρεκόρ που δύσκολα θα καταφέρει να σπάσει κάποιος στο μέλλον

Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0