Πρόσωπα

Χοακίν και Ρεάλ Μπέτις: Η καρμική σχέση που οδηγεί σε επιτυχίες (video)

Χοακίν και Ρεάλ Μπέτις: Η καρμική σχέση που οδηγεί σε επιτυχίες (video)

Η πρόκριση της Ρεάλ Μπέτις στον τελικό του Copa Del Rey, δεν σηματοδοτεί μόνο την έναρξη μιας νέας εποχής, αλλά σημαίνει και το κλείσιμο μιας άλλης. Ο θρυλικός αρχηγός των Ανδαλουσιανών, Χοακίν, θέλει να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση με το κεφάλι ψηλά, ζώντας τις ημέρες εκείνες του 2005, όταν η Μπέτις στεφόταν Κυπελλούχος Ισπανίας κι εκείνος βασιλιάς του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν».

Το πράσινο κομμάτι της Ανδαλουσίας πανηγυρίζει την πρόκριση της Ρεάλ Μπέτις στον τελικό του Copa Del Rey, που θα διεξαχθεί στο Εστάντιο Δε Λα Καρτούχα της Σεβίλλης, στις 24 Απριλίου. Εκεί η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, θα προσπαθήσει να επαναλάβει το θρίαμβο του 2005, όταν και είχε κατακτήσει τον εν λόγω τίτλο, έχοντας στο ρόστερ της, τον αρχηγό και σημαία του συλλόγου, Χοακίν, ο οποίος θα κρεμάσει στο τέλος της σεζόν τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Το ημερολόγιο έγραφε 2005, όταν ο ήχος της σφυρίχτρας του διαιτητή Αλφόνσο Πέρεθ Μπουριούλ, αντηχούσε στο Βιθέντε Καλντερόν της Μαδρίτης, δίνοντας το έναυσμα για την αρχή των πανηγυρισμών από τους παίκτες και τους οπαδούς της Ρεάλ Μπέτις. Το 2-1 εναντίον της Οσασούνα, έδινε το τρόπαιο στην ομάδα του Λορένθο Σέρα Φερέρ, ύστερα από 28 ολόκληρα χρόνια ανομβρίας και εσωστρέφειας. Μέσα στους νικητές, ένα 25χρονο παιδί που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Μπέτις και αποτελούσε βασικό γρανάζι της ομάδας εκείνης, που πέραν του κυπέλλου, κατάφερε να εξασφαλίσει το «χρυσό» εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου.

Ο «Ελ Τσίνο» έχοντας τη σεζόν εκείνη συνολικά  39 συμμετοχές, πέντε γκολ και τρείς ασσίστ, ήταν έτοιμος να γίνει  ηγέτης της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα, η προσφορά της Βαλένθια, οδήγησε αυτόν στο «Μεστάγια» και την Μπέτις στα μονοπάτια της απόγνωσης, αφού οι Ανδαλουσιανοί βυθίζονταν χρόνο με το χρόνο, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό στη Segunda Division το 2009. Οι δύο τους διένυαν βίους αντίθετους με τη μεν Μπέτις να μην μπορεί να βρει μια σανίδα σωτηρίας, τη στιγμή που ο Ισπανός εξτρέμ ωρίμαζε ποδοσφαιρικά στα γήπεδα της Ιβηρικής χώρας.

Το 2015,  τέσσερα χρόνια μετά την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία η Μπέτις υποβιβάστηκε ξανά, τη στιγμή που ο Χοακίν, βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας, μιας και αγωνίζεται με τα χρώματα της Φιορεντίνα. Το πέρασμα του από τους «Βιόλα», ήταν ανεπιτυχές κι έτσι ο 33χρονος τότε παίκτης αποφασίζει να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, επιθυμώντας να κλείσει την καριέρα του στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», όπως και θα γίνει το τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Χοακίν εκτός από εμβληματική φυσιογνωμία της Ρεάλ Μπέτις, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο δύο επιτυχημένων εποχών του συλλόγου, στις οποίες ο 40χρονος ακραίος επιθετικός, είναι το σημείο αναφοράς, αναδεικνύοντας το ρομαντισμό του ποδοσφαίρου.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0