Πρόσωπα

Χρόνια πολλά Ντίνο Τζοφ: Ο τερματοφύλακας που δεν σταμάτησε να εξελίσσεται μέχρι τα 41 του χρόνια και έγινε ποδοσφαιρικός «θρύλος» (video)

Χρόνια πολλά Ντίνο Τζοφ: Ο τερματοφύλακας που δεν σταμάτησε να εξελίσσεται μέχρι τα 41 του χρόνια και έγινε ποδοσφαιρικός «θρύλος» (video)
Μια καριέρα γεμάτη χρυσές σελίδες, με ευρωπαϊκό, Μουντιάλ και συλλογικές διακρίσεις. Ο Ντίνο Τζοφ απορρίφθηκε στα 14 χρόνια του από την Ίντερ και τη Γιουβέντους αλλά δεν το έβαλε κάτω, εφαρμόζοντας από μικρός μια στάση ζωής: να συλλέγεις εμπειρίες και να βελτιώνεσαι συνεχώς...

Είναι ο μοναδικός Ιταλός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το Μουντιάλ. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο γηραιότερος άνθρωπος που κατέκτησε το Μουντιάλ, όντας μάλιστα αρχηγός της Ιταλίας το 1982. Ο λόγος για τον «θρυλικό» τερματοφύλακα Ντίνο Τζοφ, ο οποίος σήμερα γίνεται 80 ετών κι εμείς κάνουμε μια αναδρομή στην πλούσιας καριέρα του που ανήκει στις «χρυσές» σελίδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

«Ένιωθα πως ήμουν υπεύθυνος για μια θέση την οποία έπρεπε να προστατέψω και με τη σειρά της με προστάτεψε. Ήταν η θέση μου στον κόσμο», γράφει στην αυτογραφία του ο Ντίνο Τζοφ αναφερόμενος στην ίσως πιο ιδιαίτερη θέση του ποδοσφαίρου, αυτή του τερματοφύλακα. Σίγουρα ενέπνεε την αίσθηση ασφάλειας, καθώς δεν είναι εύκολο να μιλήσει έτσι για κάποιον ο Έντσο Μπεαρζότ: «Ήταν ένας ισορροπημένος τερματοφύλακας, ικανός να παραμείνει ψύχραιμος στις πιο δύσκολες και έντονες στιγμές. Τον διέκρινε η σεμνότητα και ο σεβασμός για τους αντιπάλους. Στο τέλος του αγώνα απέναντι στη Βραζιλία ήρθε να μου δώσει ένα φιλί στο μάγουλο χωρίς να πει ούτε λέξη. Για μένα ήταν η πιο έντονη στιγμή στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Οι ατάκες που ξεχωρίζουν για τον Ντίνο Τζοφ και οι αριθμοί της καριέρας του

«Ο Ντίνο ήταν ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής της Ιταλίας το 1982. Ήταν αυτός που εκπροσώπησε πραγματικά την ομάδα. Αποτέλεσε παράδειγμα για όλους μας, για τον εαυτό που περισσότερο από οποιονδήποτε», Πάολο Ρόσι

«Ήταν ένας ισορροπημένος τερματοφύλακας, ικανός να παραμείνει ψύχραιμος στις πιο δύσκολες και έντονες στιγμές», Έντσο Μπεαρζότ

«Ο Τζοφ προστάτευε την εστία με απόλυτη προσοχή. Είναι ένας πραγματικός θρύλος», Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Στο διάστημα 1972 έως 1974 ο Ντίνο Τζοφ κάνει ρεκόρ 1142 λεπτών σε διεθνείς αγώνες χωρίς να δεχτεί γκολ.

112 συμμετοχές με την εθνική ομάδα. Στη συνέχεια τον ξεπέρασαν ο Μπονούτσι (114), ο Κιελίνι (114), ο Πίρλο (116), ο Ντε Ρόσι (117), ο Μαλντίνι (126), ο Καναβάρο (136) και ο Μπουφόν (176).

Μέχρι τα 41 του χρόνια που κρέμασε τα γάντια του, ο Ντίνο Τζοφ ήταν ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής της Σέριε Α, με τις περισσότερες συμμετοχές (570), τις περισσότερες συνεχόμενες εμφανίσεις (332) και το μεγαλύτερο σερί χωρίς να δεχτεί γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα (903 λεπτά).

8 αυγά την ημέρα μετά την απόρριψη της Γιουβέντους και της Ίντερ

Σε ηλικία 14 ετών ο Ντίνο Τζοφ απορρίφθηκε από την Ίντερ και τη Γιουβέντους λόγω ύψους. Ο πατέρας του μικρού Ντίνο, τον προέτρεψε να γίνει μηχανικός. Ευτυχώς η γιαγιά του είχε άλλη άποψη, προτείνοντας μια ιδιαίτερη λύση στο θέμα ύψους του Τζοφ: 8 αυγά την ημέρα! Ναι καλά διαβάσατε, ο μικρός Ντίνο Τζοφ ακολούθησε την ειδική διατροφή που πρότεινε η γιαγιά του με τα αυγά από τη φάρμα της, καταφέρνοντας να ψηλώσει απότομα στα εφηβικά του χρόνια.
Τελικά την πρώτη ευκαιρία σε επαγγελματικό επίπεδο την πήρε στην Ουντινέζε το 1961. Κάθε αρχή και δύσκολη, με τον Ντίνο Τζοφ να δέχεται πέντε γκολ στο ντεμπούτο του, αλλά αυτό να μην πτοεί τον Ιταλό να γίνει εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στην ιστορία του ποδοσφαίρου… Επόμενοι σταθμοί του η Μάντοβα, η Νάπολι και φυσικά η Γιουβέντους η οποία τον είχε απορρίψει στο παρελθόν. Κι όμως, με τους «μπιανκονέρι» κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο UEFΑ.

Στο βιβλίο του Τζόναθαν Γουίλσον “The Outsider: A History of the Goalkeeper”, ο Ντίνο Τζοφ λέει πως ήταν άριστος στο να μαθαίνει. Όπως αποκαλύπτει, αγωνίστηκε μέχρι τα 41 του διότι εκμεταλλευόταν τις εμπειρίες που αποκτούσε στους αγώνες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Τζοφ, ο Μπουφόν σε νεαρή ηλικία ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών, αλλά κατά τη διάρκεια της καριέρας του δεν εξελίχθηκε όσο ο ίδιος, με αποτέλεσμα στα 30 του να είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν σε αντίστοιχη ηλικία ο Μπουφόν. Από την απόρριψη σε ηλικία 14 ετών, μέχρι την κορυφή του κόσμου, με οδηγό τη σκληρή δουλειά και την εξέλιξη. Αυτός είναι ο Ντίνο Τζοφ κι εμείς του ευχόμαστε χρόνια πολλά!



Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0