Πρόσωπα

Ομάρ Ελαμπντελαουί: Ο «μαχητής» με τα γυαλιά που λυτρώθηκε έπειτα από 423 μέρες! (video)

Ομάρ Ελαμπντελαουί: Ο «μαχητής» με τα γυαλιά που λυτρώθηκε έπειτα από 423 μέρες! (video)

Ταλαιπωρήθηκε, πάλεψε, και επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους ως ένα… βροντερό παράδειγμα. Στη σκιά της φετινής Γαλατασαράι, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, γέμισε με χαμόγελα τον κόσμο του τουρκικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου και το BN Sports σας εξιστορεί τι πέρασε σε αυτές τις 423 μέρες.

Αν κάποιος θεωρεί πως το 2021 ήταν… κακή χρονιά, τότε πρέπει να ρωτήσεις Ομάρ Ελαμπντελαουί. Ο άνθρωπος που είδε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλο τον κόσμο του να καταρρέει μπροστά σε ένα μοιραίο λάθος. Μέσα από έναν άθλο 423 ημερών, ο Νορβηγός μπακ επέστρεψε στη δράση και έδωσε μία «σπίθα» στην μαυρίλα των οπαδών της Γαλατασαράι μετά την τραγική σεζόν που διανύει η ομάδα τους.

Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού πέρασε από πολλά εμπόδια και έφτασε μέχρι και στο σημείο να τα παρατήσει. Η δύσκολη αρχή, η στιγμή που δεν είχε το… φως του και οι δεύτερες σκέψεις για τη συνέχεια της καριέρας του. Όλα αυτά, ανήκουν το παρελθόν. Και επίσημα αφού έπαιξε ως βασικός στη νίκη επί της Γκοζτέμπε και έπαιξε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 2020.

Από τα χαμόγελα στον απόλυτο εφιάλτη…

«Νόμιζα ότι είχα κάτι στο μάτι μου και ότι έπρεπε να το καθαρίσω. Μετά ένιωσα το πρόσωπό μου να φλέγεται, όλα ήταν μαύρα. Δεν είχα έλεγχο τις πρώτες μέρες. Όλα ήταν σκοτεινά. Δεν ήξερα αν ήταν μέρα η νύχτα. Ο χρόνος δεν είχε καμία σημασία». Όλα μαύρισαν. Το 2020 έφευγε και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί ετοιμαζόταν να υποδεχθεί το 2021 μαζί με φίλους και οικογένεια. Ένα χαρούμενο κλίμα, στο πλαίσιο και της μεταγραφής του από τον Ολυμπιακό στη Γαλατασαράι.

Όμως, λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να ανατραπούν όλα. Ένα πυροτέχνημα, σκάει στα χέρια και κοντά στο πρόσωπο του διεθνή αμυντικού. Επικρατεί ένα χάος. Ο Ομάρ πέφτει στο έδαφος και σφαδάζει από τους πόνους. Το πρόσωπο του έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα και δεν μπορεί να δει. Έχει τυφλωθεί τελείως. Αμέσως διακομίζεται στο νοσοκομείο όπου ξεκινάει ένας δρόμος γεμάτος… εμπόδια και εγχειρίσεις.

Ωστόσο, το μαρτύριο δεν είχε σταματήσει στη μοιραία στιγμή. Μπορεί άπαντες να στάθηκαν από το πρώτο λεπτό στο πλευρό του, όμως ένα πλάνο από κάποιον άνθρωπο που βρισκόταν στο σημείο, ήταν αρκετό για να γίνει… πρώτο σε όλο το διαδίκτυο. Ο τραυματισμένος Ελαμπντελαουί ήταν παντού. Σε όλα τα social media. Ο ίδιος ήταν ανήμπορος να ασχοληθεί με αυτό όμως η Γαλατασαράι απείλησε με… μηνύσεις τους υπεύθυνους.

Χειρουργείο, χειρουργείο και… κατάθλιψη!

Από τη πρώτη μέρα που μπήκε στο νοσοκομείο, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είχε να ανεβεί ένα βουνό για να καταφέρει τουλάχιστον να… ξαναδεί από το αριστερό μάτι. «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι και φασαρία. Οι φωνές γινόντουσαν πολύ πιο δυνατές, αφού ακούς τα πάντα όταν δεν μπορείς να δεις. Όσο καθυστερούσαν, τόσο πιο τρομακτικό γινόταν. Προσπαθούσα να είμαι ήρεμος, αλλά πάθαινα συχνά κρίσεις πανικού. Κανείς δεν τολμούσε να μου πει πόσο άσχημα ήμουν, αλλά καταλάβαινα από τις φωνές τους ότι τα πράγματα δεν είναι καλά».

Η ομολογία του είχε σοκάρει τους πάντες και ο τρόπος που προσπαθούσαν να τον κρατούν δυνατό οι δικοί του, ήταν αξιοθαύμαστος. Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό του. Μαζί με αυτούς και ο Ολυμπιακός, στον οποίο είχε περάσει σχεδόν έξι χρόνια παρουσίας, φορώντας και το περιβραχιόνιο. Ο διεθνής μπακ χρειάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου συνολικά έντεκα φορές (!).

Κάθε επέμβαση αποτελούσε και ένα νέο στοίχημα του δρ. Έντουαρντ Χόλαντ και των βοηθών του για να του επαναφέρουν την όραση στο αριστερό μάτι. Οι πιθανότητες ήταν κοντά στο 5% με 10% για να μπορεί να ξαναδεί ενώ το όνειρο να επιστρέψει στο γήπεδο, ήταν αρκετά μακρινό πλέον. Και όμως, ο Νορβηγός άσος δεν το έβαλε κάτω ούτε μία στιγμή.

Η ελπίδα ήρθε γρήγορα…

«Δεν τολμούσα να κοιμηθώ. Μόλις είδα λίγο φως μετά από μερικές μέρες, από το αριστερό μάτι, φοβόμουν να κοιμηθώ, γιατί φοβόμουν το σκοτάδι. Δεν ήθελα να κλείσω τα μάτια μου. Ήταν μια μικρή ακτίνα φωτός στο αριστερό μάτι και έλεγχα συνεχώς αν μπορώ να τη δω. Φοβόμουν ότι θα χάσω κι αυτή». Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών, η όραση στο αριστερό μάτι άρχισε να επανέρχεται. Όχι τελείως αλλά σε αρκετά καλό βαθμό.

Ο φόβος του μην την ξαναχάσει, ήταν απίστευτος και έδειχνε πόσα είχε περάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η αδερφή του ήταν εκείνη που έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς ήταν συμβατός δότης για τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Τότε, ήρθε και η τεράστια ελπίδα πως ο ποδοσφαιριστής θα μπορεί να ξαναμπεί στους αγωνιστικούς χώρους.

Η μεγάλη στιγμή που είδε ξανά και η επιστροφή στα γήπεδα!

Μετά από αρκετούς μήνες, η ώρα της λύτρωσης είχε φτάσει. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί έβλεπε ξανά. Ο εφιάλτης είχε περάσει πλέον και ο Νορβηγός μπακ είχε ανακτήσει την όρασή του, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Παράλληλα, αυτό σήμαινε πως ήταν έτοιμος να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και τις προπονήσεις. Η γυμναστική που έκανε παράλληλα με τις θεραπείες, τον κράτησε «ζωντανό» στη μάχη.

«Αυτό με κράτησε ζωντανό. Χωρίς τις προπονήσεις δεν θα είχα καταφέρει να ξεπεράσω αυτή τη δοκιμασία. Ήταν η απόδρασή μου. Άρχισα να προπονούμαι από πολύ νωρίς και έβαλα στο μυαλό μου τη σκέψη ότι θα επιστρέψω ό,τι κι αν γίνει. Σε κάθε δυνατή προπόνηση, ξεσπούσα για όλα. Ένιωθα ξανά ικανός, δυνατός, ζωντανός…

Η προπόνηση ήταν τα πάντα. Θυμάμαι τις λίγες εβδομάδες που δεν μπορούσα να προπονηθώ, όταν είχα κάποια ευαίσθητη επέμβαση… Αυτές ήταν οι πιο δύσκολες μέρες. Ο Χόλαντ το καταλάβαινε και με άφηνε να γυμναστώ όταν μπορούσα. Το να προπονούμαι και να φαντασιώνομαι την επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις με κράτησε ζωντανό».

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το δεύτερο προσωπικό του ντεμπούτο στο άθλημα. Η Γαλατασαράι δεν τον ξέγραψε ποτέ. Ακόμα και με την απομάκρυνση του Φατίχ Τερίμ, ο τουρκικός σύλλογος περίμενε με ανυπομονησία τον διεθνή μπακ στον αγωνιστικό χώρο.

«Πέρασα δύσκολες στιγμές, ήταν ένας βαρύς τραυματισμός, υπέφερα. Η επιστροφή στο γήπεδο ήταν σαν να κάνω το αγαπημένο πράγμα. Ένιωσα ότι κάνω για δεύτερη φορά το όνειρό μου πραγματικότητα. Σαν να ξεκινάω το ποδόσφαιρο ξανά». Το πρόσωπό του πίσω από τα γυαλιά, δείχνουν το τι σημαίνει αυτή η επιστροφή. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είναι πίσω στη δράση. Πιο δυνατός από ποτέ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0