Πρόσωπα

Άκης Μάντζιος: Τα έζησε… όλα σε 17 μήνες, δεν θα ξεχάσει και δεν θα ξεχαστεί εύκολα από τον Άρη! (video)

Άκης Μάντζιος: Τα έζησε… όλα σε 17 μήνες, δεν θα ξεχάσει και δεν θα ξεχαστεί εύκολα από τον Άρη! (video)

Παρελθόν από τον Άρη αποτελεί και επίσημα μετά από 1,5 χρόνο ο Άκης Μάντζιος με τον προπονητή των Θεσσαλονικιών να «πληρώνει» την ήττα της ομάδας του από τον ΠΑΣ Γιάννινα και την αγωνιστική αστάθεια που έχει επιδείξει καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής σεζόν. Κάθε τέλος «πονάει» πολύ, αλλά για τον τέως προπονητή των «κίτρινων» ο απολογισμός στο Κλεάνθης Βικελίδης έχει περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά γνωρίσματα.

Σχετικά Άρθρα

Ήταν Σεπτέμβριος του 2020 όταν ο Άκης Μάντζιος αναλάμβανε τον Άρη για πρώτη φορά στην καριέρα του, διαδεχόμενος τον Μίχαελ Ένινγκ στο «τιμόνι» της ομάδας των Θεσσαλονικιών, μετά από έναν «σοκαριστικό» αποκλεισμό που είχε υποστεί από την Κόλος Κοβαλίβκα.

Έναν αποκλεισμό που έφερε ανακατατάξεις στο ρόστερ της ομάδας και είχε ως συνέπεια την άμεση πρόσληψη του Άκη Μάντζιου. Τον δεύτερο Έλληνα προπονητή την τελευταία τετραετία, που θα καλούνταν να σηκώσει το ειδικό βάρος του Άρη και να τον οδηγήσει με ασφάλεια στην επιστροφή στην Ευρώπη και σε μία ενδεχόμενη κατάκτηση τίτλου. Τον πρώτο τίτλο μετά από το Κύπελλο Ελλάδος του 1970.

Μισό αιώνα δίχως τρόπαιο ήταν ο Άρης και ο Άκης Μάντζιος που δεν έχει πανηγυρίσει ως στιγμής στην προπονητική του καριέρα κάποια… κορυφή, έπρεπε τουλάχιστον να θέσει τον Άρη ως έναν από τους βασικούς διεκδικητές του θεσμού.

Το ξεκίνημα ήταν ελπιδοφόρο, οι καλές στιγμές ξεπερνούν τις αρνητικές, αλλά δύο χρόνια μετά το «γυαλί» έσπασε και κανένα τρόπαιο δεν σηκώθηκε στον ουρανό του Κλέανθης Βικελίδης.

Ο Άκης Μάντζιος αποτελεί παρελθόν και βασική αιτία αποτελεί η αγωνιστική αστάθεια των Θεσσαλονικιών κατά την διάρκεια της τρέχουσας περιόδου. Δυσλειτουργία στα μετόπισθεν, πρόβλημα στο σκοράρισμα, παρά το γεγονός πως η επιτακτική ενίσχυση το καλοκαίρι έγινε πράξη (με έναν κλασσικό σέντερ φορ βεβαίως να απουσιάζει) και καλύτερη εκτός έδρας συγκομιδή παρά στο «σπίτι» της ομάδας.

Τα προβλήματα δεν διορθώνονταν και η ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα σηματοδότησε και την αποχώρηση του Άκη Μάντζιου μετά από 565 ημέρες και 66 αναμετρήσεις! Πρόκειται βεβαίως για τον προπονητή με τα περισσότερα ματς στον πάγκο του Άρη στην σύγχρονη ιστορία του.

Ο τελευταίος άλλωστε που τον… ξεπερνά είναι ο Γιώργος Φοιρός, ο οποίος στον… 20ο αιώνα και συγκεκριμένα στην τριετία 1992-95, παρέμεινε για 120 παιχνίδια στον πάγκο του Άρη, συγκεντρώνοντας 1,55 βαθμούς ανά παιχνίδι.

Το ανάλογο ποσοστό του Μάντζιου είναι καλύτερο (1,65) και ιδιαίτερα σημαντικό, πράγμα που γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς πως δεν υπάρχει προπονητής του Άρη με καλύτερους αριθμούς, ακόμη και με λιγότερα παιχνίδια.

Πιο κοντά από όλους βρίσκεται ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με 1,63 πόντους ανά ματς σε 436 ημέρες, ακολουθεί ο Σάββας Παντελίδης με 1,57 σε 27 ματς και ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ με 1,49 σε 61 παιχνίδια!

Συνεπώς, ο Άκης Μάντζιος είχε καλύτερη συγκομιδή βαθμών από όλους τους προπονητές που καθοδήγησαν τον Άρη στην Super League στον 21ο αιώνα.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Μάντζιος είχε και καλές και κακές στιγμές στον πάγκο των Θεσσαλονικιών. Ας μιλήσουμε πρώτα για αυτές που δεδομένα δεν θα ξεχάσει εύκολα για… καλό λόγο:

  • Το εξαιρετικό του ξεκίνημα που δεν έχει μέτρο σύγκρισης στον 21οαιώνα:

Ο 52άχρονος προπονητής έκανε ντεμπούτο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (2-2), δεν επικράτησε, αλλά έπειτα ξεκίνησε ένα σερί που είχε διάρκεια πάνω από 50 ημερών! Κέρδισε τέσσερα συνεχόμενα ματς, όλα με 1-0, δεν δέχτηκε γκολ σε κανένα και έγινε ο πρώτος προπονητής του Άρη στον 21ο αιώνα που κάνει κάτι τέτοιο!

  • Η κατάκτηση της 3ηςθέσης και το αήττητο σερί απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ:

Η καλύτερη βαθμολογική θέση που έχει κατακτήσει ο Άρης από το μπαράζ του 1980 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Προσπέρασε την ΑΕΚ για έναν βαθμό, και έμεινε αήττητος σε κανονική διάρκεια στην Αθήνα απέναντι σε Ολυμπιακό (ισοπαλία), ΑΕΚ και Παναθηναϊκό (νίκες), παράγοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

  • Το πρώτο «διπλό» στην Τούμπα μετά από 12 χρόνια:

Μπορεί το ματς του Άρη με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα να μην ολοκληρώθηκε ποτέ με… κόσμο λόγω επεισοδίων, όμως η ομάδα του Άκη Μάντζιου ήταν καλύτερη σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης και πήρε το πρώτο της «διπλό» στο εν λόγω γήπεδο μετά από 12 χρόνια!

  • Μία νίκη με… ιδιαίτερη σημασία, εις μνήμην του Άλκη:

Η τελευταία νίκη του Άκη Μάντζιου στον πάγκο του Άρη είναι αυτή με την ΑΕΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης. Μία επικράτηση με ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας της δολοφονίας ενός νεαρού φίλου της ομάδας, του Άλκη με το κλίμα να είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Το τελικό 2-1 πέρασε σε δεύτερη μοίρα και όλοι έστρεψαν την προσοχή τους στις κινήσεις των Αραούχο και Εντιαγέ!

Ωστόσο, μπορεί ο Άκης Μάντζιος να είναι επί της ουσίας υπεύθυνος για την καλύτερη πορεία του Άρη τα τελευταία 40 χρόνια, όμως όπως ήταν φυσικό, βίωσε και κακές στιγμές στην διετή του πορεία στην Θεσσαλονίκη. Στιγμές που αν έπρεπε να δώσουμε έναν τίτλο, πιθανότατα θα ονομάζονταν… δικαιωματικά «πικροί αποκλεισμοί»:

  • Ο Μπουχαλάκης στερεί μία… πρόκριση, με μία… πανέξυπνη κίνηση:

Μένουν τρία λεπτά για να φτάσουμε στο 90ο λεπτό της συνάντησης και ο Άρης να προκριθεί στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος, ξεπερνώντας το εμπόδιο του Ολυμπιακού. Ο Γκάμα έχει βάλει μπροστά στο σκορ την ομάδα του, η κλεψύδρα αδειάζει, αλλά μία απίστευτη σκέψη του Ανδρέα Μπουχαλάκη και μια γκάφα του Κουέστα έχει ως συνέπεια το 1-1. Πικρός αποκλεισμός και ένα συναίσθημα που δύσκολα κάποιος θα έχει βιώσει σε ολόκληρη την καριέρα του, αναλογικά με τον τρόπο που αυτός επετεύχθη.

  • Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν βλέπουμε… πέναλτι στο Άρης – Αστάνα, αλλά ακόμη έναν αποκλεισμό:

Η ήττα του Άρη στο Αζερμπαϊτζάν με 2-0 ήταν δεδομένα πολύ κακή, αλλά η δικαιολογία για προετοιμασία της ομάδας και ανετοιμότητα λόγω καλοκαιριού, δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, ο Άρης γύρισε το ματς στην Θεσσαλονίκη παίζοντας με παίκτη λιγότερο, έπαιξε 120 λεπτά και οδηγούσε την πρόκριση στην «ρώσικη ρουλέτα». Και πάλι όμως, από το πουθενά, αποκλείστηκε χάρη σε μία στατική φάση στο τελευταίο λεπτό του έξτρα χρόνου της δεύτερης παράτασης!

  • Ένας ακόμη αποκλεισμός που δεν θα… εξηγηθεί ποτέ, από την Λαμία:

Αν κάποιος δεν έχει δει την αναμέτρηση του Άρη με την Λαμία στην έδρα της δεύτερης, αλλά πληροφορηθεί απλώς για τον αποκλεισμό των Θεσσαλονικιών, δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός. Όλα στο «μηδέν», γκολ στην παράταση, δύο χαμένα πέναλτι και ακόμη μία αποτυχία από το… πουθενά!

  • Η τελευταία ήττα του Μάντζιου στην Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΣ Γιάννινα:

Μπορεί ο Μάντζιος να μην έχασε στην κανονική διάρκεια πέρυσι από ΟλυμπιακόΠαναθηναϊκό και ΑΕΚ, όμως κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα είχε βρει τον δάσκαλό του. Αυτός έμελλε να είναι και ο αντίπαλος που θα στείλει τον Άκη Μάντζιο στο… ταμείο ανεργίας, παρά την εμφάνιση του Άρη που και πάλι δεν δικαιούνταν να ηττηθεί!

Κάπως έτσι, γίνεται κατανοητό πως από τη μία έχουμε τα ιστορικά ρεκόρ, την κατάκτηση της 3ης θέσης και τις παλικαρίσιες εμφανίσεις απέναντι σε «μεγαλύτερους» θεωρητικά αντιπάλους, αλλά από την άλλη έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Ή για την ακρίβεια, αποτελέσματα που ποτέ δεν θα μάθουμε γιατί κατέληξαν έτσι, αναλογικά με τις καλές εμφανίσεις του Άρη.

Η διοίκηση αποφάσισε πως το δεύτερο υπερνικά στην παρούσα φάση το πρώτο και ο Άκης Μάντζιος είναι παρελθόν. Δύσκολα θα ξεχάσει τον Άρη, αλλά κατάφερε να κάνει και την τέως ομάδα του να… αισθάνεται το ίδιο!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0