Πρόσωπα

Γκαμπάσκι: Ξεχασμένος, γερόλυκος, μα πάνω απ' όλα πρωταγωνιστής, σε ένα «παραμύθι» με λυπημένο τέλος! (video)

Γκαμπάσκι: Ξεχασμένος, γερόλυκος, μα πάνω απ' όλα πρωταγωνιστής, σε ένα «παραμύθι» με λυπημένο τέλος! (video)
Πίσω από τη «βιτρίνα» των σταρ και την ιστορική κατάκτηση της Σενεγάλης, το Copa Africa ανέδειξε ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα της φιναλίστ ΑιγύπτουΓκαμπάσκι, μέσω ενός παραμυθιού που είχε γλυκόπικρο φινάλε!
Στο τελευταίο σφύριγμα, όλες οι κάμερες έτρεξαν να καλύψουν τις ολότελα αντίθετες εικόνες. Το κλάμα του Σαλάχ, τον πρωτόγνωρο ενθουσιασμό του Μανέ. Στην άλλη γωνία, ωστόσο, υπήρξε μία φιγούρα που κέρδισε μεγαλύτερο χειροκρότημα από αυτές των μεγάλων σταρ της Λίβερπουλ
 
Ελάχιστοι τον γνώριζαν. Ο Γκαμπάσκι δεν λογιζόταν ως βασικός γκολκίπερ, όχι μόνο από το εθνικό συγκρότημα της Αιγύπτου, αλλά και από τον σύλλογό του, τη Ζάμαλεκ. Ελαφρώς τραυματισμένος, στα 33 του χρόνια και με μόλις τρεις εμφανίσεις με το εθνόσημο πριν τη διοργάνωση, κλήθηκε να σηκώσει το «βάρος» των προσδοκιών μιας χώρας που έχει κατακτήσει 7 φορές το εν λόγω τρόπαιο.

Η φράση «τα κατάφερε», ωχριά μπροστά σε όσα έπραξε στα γήπεδα του Καμερούν: τέσσερα ματς κάτω από τα δοκάρια της Αιγύπτου, τρία clean sheets, ένα γκολ κατά, 15 καθοριστικές επεμβάσεις και τέσσερις αποκρούσεις πέναλτι. Το τελευταίο σφύριγμα μπορεί να βρήκε κι αυτόν στην πλευρά των ηττημένων, αλλά έχει κάθε λόγο να νιώθει νικητής. Ό,τι περνούσε από τα... γάντια του για να «σηκώσει» στις πλάτες του τους «Φαραώ», στον δρόμο προς την 8η κατάκτηση του τροπαίου, το έκανε.
 

Ναι, στις πλάτες του. Πώς αλλιώς να αποδώσει κανείς την εμφάνισή του στον τελικό, που σε 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης, έκανε οκτώ αποκρούσεις; Που ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο ο τελικός δεν τελείωσε νωρίτερα, μιας και έπιασε τον «κεραυνό» του Μανέ από τα έντεκα βήματα στο 6ο λεπτό, έστω κι αν είχε τη βοήθεια του Σαλάχ; Που στη διαδικασία των πέναλτι, συνεχίζοντας την... παράδοση που έχτισε στα ημιτελικά, απέκρουσε ένα ακόμα πέναλτι, έστω κι αν δεν ήταν αρκετό; 
 
Στο τέλος της ημέρας, το μπουκάλι κάτω από την πέτσετα, περιτυλιγμένο από τις σημειώσεις για τους εκτελεστές των πέναλτι της Σενεγάλης ή το κλάμα του για τη χαμένη ευκαιρία να δοθεί το ιδανικότερο δυνατό φινάλε, είναι αυτά που μένουν σε όσους αναζητούν ήρωες πίσω από τη βιτρίνα. 
 

Ίσως σε έναν χρόνο από σήμερα, κανείς να μην θυμάται τα κατορθώματά του. Η έλλειψη του τροπαίου βλέπετε. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αναιρεί πως για δύο εβδομάδες ο Γκαμπάσκι έζησε το δικό του παραμύθι. Ένα παραμύθι στο οποίο ο ξεχασμένος 33χρονος γερόλυκος, ήρθε για να καλύψει το κενό του βασικού τερματοφύλακα, έκανε τα πάντα ώστε να φτάσει τη χώρα του έως την πηγή, αλλά εν τέλει δεν ήπιε νερό.

Όμως, ποιος είπε πως τα όμορφα παραμύθια κρίνονται από το φινάλε τους;

 

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0