Πρόσωπα

Ιωάννης Κωστή: Ο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού Β’ που «κλείνει» το μάτι στον Μαρτίνς, είναι το απόλυτο παράδειγμα ζωής! (video)

Ιωάννης Κωστή: Ο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού Β’ που «κλείνει» το μάτι στον Μαρτίνς, είναι το απόλυτο παράδειγμα ζωής! (video)

Θεωρείται από τα μεγάλα αστέρια του κυπριακού ποδοσφαίρου και μία βάση για την επόμενη μέρα της Εθνικής ομάδας της Κύπρου. Ο Ιωάννης Κωστή έχει βρει τα πατήματά του στον Ολυμπιακό Β’ και το BN Sports σας εξηγεί γιατί είναι έτοιμος, να πάρει την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα

«Μου έλεγαν πως είναι κοντός και… αδύνατος». Πόσοι ποδοσφαιριστές έχουν ακούσει παρόμοιο σχόλιο και είτε σταματούν, είτε αγγίζουν την κορυφή στο ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Τσούκκας έχει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην ομάδα της Νέας Σαλαμίνας στην Κύπρο και είχε αναφέρει την παραπάνω πρόταση, όταν είχε προτείνει τον Ιωάννη Κωστή στον κυπριακό σύλλογο.

Η αρχική απόρριψη από την Εθνική ομάδα, μετατράπηκε σε ελπίδα για την επόμενη μέρα του αθλήματος στη χώρα. Ο 21χρονος μέσος, αυτή την στιγμή πρωταγωνιστεί με τα χρώματα του Ολυμπιακού Β’, ετοιμάζεται για τη μεγάλη ευκαιρία της πρώτης ομάδας και το «αύριο», μοιάζει πιο φωτεινό από τα εμπόδια που παραλίγο να τον… σταματήσουν προς την κορυφή. Το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της ιδιαίτερης ιστορίας του.

Το τσεκ και η απίστευτη εξέλιξη…

Ο Κωστή γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 2000 στην Ορμήδεια της Κύπρου. Παρά το γεγονός πως ήταν αρκετά μικρόσωμος για την ηλικία του και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν ήταν και η καλύτερη, το ποδόσφαιρο τον κέρδισε σε μεγάλο βαθμό και έκανε τα πρώτα του βήματα με την τοπική ομάδα της πόλης. Ο πατέρας (οικοδόμος) και η μητέρα (καμαριέρα) του ήταν πάντα στο πλευρό του και σε κάθε αγώνα βρισκόντουσαν στο γήπεδο για να θαυμάσουν το σπλάχνο τους. Ήταν και οι πρώτοι που άκουσαν τα πρώτα ευχάριστα για τον Κωστή.

Το 2011, ο μικρός Ιωάννης πραγματοποιεί μία απίθανη εμφάνιση σε ένα από τα ματς της σεζόν και ο Γιώργος Τσούκκας τον εντοπίζει ανάμεσα στα ταλέντα που είχε ξεχωρίσει. Αμέσως, πάει στους γονείς του και τους ενημερώνει πως θα τον ήθελε στην ομάδα της Νέας Σαλαμίνας. Η απάντηση είναι θετική και το ταξίδι του Ιωάννη Κωστή προς τα μεγάλα σαλόνια του κυπριακού ποδοσφαίρου ξεκινάει.

Η εξέλιξη που είχε ήταν… συγκλονιστική. Στα 12 του έπαιζε με την Κ14 ενώ στα 15 του, είχε φτάσει ήδη μέχρι την Κ21. Το ταλέντο του ήταν αδαμάντινο και οι άνθρωποι της ομάδας ήξεραν πως χτύπησαν «φλέβα» χρυσού. Η υπερηφάνεια ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, όμως σύντομα, τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο ρόδινα για εκείνον.

Απώλεια, απόρριψη και μετά… προπόνηση!

Με τον ίδιο να σαρώνει τα γήπεδα της Κύπρου, μία ξαφνική απώλεια, αλλάζει τα πάντα μέσα στον Κωστή. Ο προπονητής του, του είχε πως δεν ήθελε να κάνει αρκετά πράγματα ώστε να μην τραυματιστεί. Όχι κλαμπ, όχι άλλα σπορ, όχι επικίνδυνες εξορμήσεις κλπ. Ο πατέρας του πήγαινε κάποιες μέρες τα πρωινά και μάζευε μανιτάρια. Ο Κωστή ήθελε πολύ να πάει μαζί του, όμως δεν τον άφηναν.

Το προηγούμενο βράδυ, ο μικρός Ιωάννης ήθελε να πάει μαζί του την επόμενη μέρα. Η απάντηση της μητέρας του ήταν «Κοιμήσου. Είναι αργά. Αν μάθει κάτι ο προπονητής σου θα σε... σκοτώσει. Μην μου το ξαναζητήσεις». Και όμως, ο νεαρός άσος πήγε μαζί με τον πατέρα του. Το παιχνίδι της μοίρας, όμως, ήταν σκληρό και επώδυνο. Την ώρα που μάζευαν μανιτάρια, ο πατέρας του υπέστη καρδιακή προσβολή.

Σωριάζεται στο έδαφος και ο μικρός Κωστή ειδοποιεί με κάθε τρόπο τον αδερφό του. Μέχρι να έρθει το ελικόπτερο ήταν πολύ αργά. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είχε αντικρίσει τον μπαμπά του να αφήνει την τελευταία του πνοή δίπλα του. Ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς πως λίγες ώρες νωρίτερα, ο προπονητής του θα ήταν μία καλή αφορμή για να μην βιώσει κάτι τέτοιο.

«Η κηδεία του πατέρα του ήταν ημέρα Τρίτη αν δεν κάνω λάθος. Ο μικρός ήθελε την επομένη να έρθει για προπόνηση. Επέμενε. Το Σάββατο είχαμε ντέρμπι και ήθελε να παίξει. Βάλαμε την εικόνα του πατέρα του σε ένα τραπεζάκι, κρατήσαμε ένα λεπτό σιγής, καταθέσαμε λουλούδια. Ο πατέρας του αγαπούσε πολύ την ακαδημία, ήταν δεμένος μαζί της. Και αυτός και η μητέρα του Κωστή. Ήταν αφανείς ήρωες.». Αυτά θυμάται ο Γιώργος Τσόκκας μετά τον θάνατο του πατέρα του Κωστή.

Η μητέρα του δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Ήθελε να παίξει στον αγώνα του σαββατοκύριακου. Ο προπονητής του δεν του χάλασε το χατίρι και ο Κωστή είχε λόγο. Η απίστευτη γκολάρα που σημείωσε δεν είχε καμία ουσία πανηγυρισμού. Ο νεαρός χαφ απλά γονάτισε, έκλεισε τα μάτια και έδειξε τον ουρανό. Σαν να λέει «για σένα πατέρα». Μία συζήτηση ψυχής λίγων δευτερολέπτων μέσα από ένα απίθανο γκολ.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί για τον μικρόσωμο άσο. Το ταλέντο και τα παιχνίδια της μοίρας δεν… συγκινούσαν τους τρίτους. Όταν ο Τσόκκας ζήτησε να προσφερθεί επαγγελματικό συμβόλαιο στον Κωστή στα 15 του, η διοίκηση της Νέας Σαλαμίνας έκανε πίσω, θέλοντας παραπάνω χρόνο για να δει αν το… αξίζει. Ο ίδιος τον έλεγε «ταλέντο εκατομμύριων» αλλά από την ομάδα έβγαινε το συναίσθημα του «μην λες μεγάλα λόγια». Τελικά, με ένα ποσό στα 250 ευρώ το μήνα, ο Κύπριος άσος γίνεται επαγγελματίας.

Ο Οκκάς, η απογείωση και η επεισοδιακή μεταγραφή!

Ο σωματότυπο του Κωστή (μικρόσωμος και αδύνατος), τον έφερνε πάντα σε δύσκολη θέση. Μπορεί να αγωνιζόταν στην Κ21 σε μία ομάδα που ήταν στα μεγάλα σαλόνια της Κύπρου, ωστόσο δεν κλήθηκε ποτέ στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής ομάδας. Ουκ ολίγες φορές οι άνθρωποι της Νέας Σαλαμίνας είχαν κάνει παράπονα στην ομοσπονδία για αυτόν τον παραγκωνισμό.

Μάλιστα, είχαν ανοίξει… κόντρα για χάρη του μικρού Κωστή, με τους προπονητές να αναφέρουν πως είναι πολύ αδύνατος και κοντός για να σταθεί στο επίπεδο των εθνικών ομάδων. Τελικά, ο Γιάννης Οκκάς ήταν εκείνος που τον πίστεψε. Τον πήρε μαζί σε ένα ματς της Κ18 της Κύπρου. Τα 90 λεπτά ήταν αρκετά για να γυρίσει και να πει πως «δεν υπάρχει αυτός ο παίκτης…». Η απογείωση ήρθε παράλληλα σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Έμεινε για 2,5 χρόνια, έκανε ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα της Κύπρου και μέτρησε συνολικά 62 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και δύο ασίστ στο παλμάρε του.

Όπως ήταν λογικό, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να αφήσει τέτοιο ταλέντο χαμένο. Ο 19χρονος άσος πέρασε από το μικροσκόπιο των «ερυθρολεύκων» και το καλοκαίρι του 2019, ήταν έτοιμοι να τον αποκτήσουν. Παρότι ήρθαν σε συμφωνία μαζί του, ο κυπριακός σύλλογος άλλαξε… στάση τελευταία στιγμή και η μεταγραφή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Προσωρινό τουλάχιστον. Λίγες εβδομάδες μετά, ο Ολυμπιακός βρήκε την «χρυσή τομή» και με το ποσό του ενός εκατ. ευρώ, ο Κωστή έγινε κάτοικος Πειραιά.

Παράλληλα, η Νέα Σαλαμίνα κράτησε ένα ποσοστό μεταπώλησης κοντά στο 20% για ενδεχόμενη αποχώρηση του παίκτη από τον Ολυμπιακό. Με την πρώτη ομάδα δεν έχει αγωνιστεί ακόμα ωστόσο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το ταλέντο και την αξία. Παραχωρήθηκε δανεικός σε Λάρισα και Λεβαδειακό πριν επιστρέψει για να ενσωματωθεί στην Β’ ομάδα. Μέχρι τώρα, είναι από τους κορυφαίους, καθώς είναι πρώτος σκόρερ με πέντε γκολ ενώ έχει και μία ασίστ. Όλα δείχνουν, πως η πρώτη ομάδα δεν αργεί να έρθει με τον Πέδρο Μαρτίνς πιστεύει πολύ στον 21χρονο μέσο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0