Πρόσωπα

Αμπντουλαγιέ Νταμπό: Αυτό είναι το νέο «διαμάντι» του Ολυμπιακού που αποθέωναν Ναντ και Γιουβέντους (video)

Αμπντουλαγιέ Νταμπό: Αυτό είναι το νέο «διαμάντι» του Ολυμπιακού που αποθέωναν Ναντ και Γιουβέντους (video)

Και από το πουθενά, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ακόμα μία μεταγραφή με βλέψη στο μέλλον. Ο Αμπντουλαγιέ Νταμπό αποτελεί το νέο μέλος του ελληνικού συλλόγου και το BN Sports σας συστήνει το διαμάντι που εξέλιξε η Νάντ και το πίστεψε η Γιουβέντους μέχρι να πιάσει… «λιμάνι».

4 Οκτωβρίου 2017. Η Γαλλία ρίχνει το βλέμμα της στη Ναντ, η οποία έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση πως ένα μέλος των ακαδημιών της, μόλις υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Μέχρι στιγμής, πολύ απλό γεγονός για να τραβήξει την προσοχή. Εκτός και αν, το παιδί που έβαλε την υπογραφή του, είναι μόλις 16 ετών (!) και αποτελεί το κορυφαίο ταλέντο στην ηλικία του.

Ο λόγος για τον Αμπντουλαγιέ Νταμπό. Τον ποδοσφαιριστή που από το… πουθενά, έκλεισε ο Ολυμπιακός λίγο πριν την λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός μπορεί να έχει ελάχιστη εμπειρία από επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά η ζωή του, είναι αρκετή για να δείξει πως οι «ερυθρόλευκοι», απέκτησαν ένα ταλέντο που ψάχνει για… λύτρωση. Το BN Sports σύλλεξε πληροφορίες και σας ξετυλίγει το… κουβάρι της ιστορίας του.

Δεμένη οικογένεια και διέξοδο το ποδόσφαιρο…

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού γεννήθηκε στο Ναντ της Γαλλίας στις 4 Μαρτίου του 2001. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Γουινέα και παρότι έφυγαν με σκληρό τρόπο από τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον, ήταν αρκετά δεμένη. Δεν είναι τυχαίο που ο Νταμπό αναφέρει συνεχώς τους γονείς του σε οτιδήποτε επιτυχία έχει πετύχει μέχρι στιγμής. Εκείνοι τον ώθησαν και στο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο πιο σοβαρά.

Συγκεκριμένα, σε ηλικία επτά ετών, ο γυμναστής στο τοπικό σχολείο που πήγαινε ο μικρός Νταμπό, ανέφερε στους γονείς του πως πρέπει να τον γράψουν σε μία ακαδημία γιατί έχει… ταλέντο. Έμφυτο. Τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν και τα καλύτερα, για αυτό και δεν έγινε κίνηση να πάει στη μεγάλη ομάδα της πόλης αλλά στη Μπελεβού Ναντ. Η συγκεκριμένη πορεία, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό στον ποδοσφαιριστή που είναι τώρα, αφού έμεινε εκεί μέχρι και τα 13 του χρόνια.

Το «τσεκ» από τη Ναντ και απίστευτη εξέλιξη…

Το 2014, η Ναντ τον ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες παιδιά από τις μικρές ομάδες της πόλης. Ο Αμπντουλαγιέ Νταμπό έπαιζε ως αμυντικό χαφ και ο απίστευτος σωματότυπος του, τον έκανε να κάνει την απόλυτη διαφορά στον αγωνιστικό χώρο. Η Ναντ τον πρόσθεσε στις θυγατρικές της και η εξέλιξή του μέσα σε τρία χρόνια ήταν… εξωπραγματική. Ο Γάλλος χαφ ανέβηκε ραγδαία σε επίπεδο να φτάσει μέχρι και την πρώτη ομάδα σε αυτό το διάστημα, κάνοντας τους ανθρώπους της Ναντ να μην το πιστεύουν.

Μάλιστα, ο προπονητής του στην δεύτερη ομάδα, είδε την έκρηξη αλλά και τις επιθετικές αρετές του, μετακινώντας τον ως «10άρι». Εκεί καθιερώθηκε και έτσι… παρουσιάστηκε στην ανδρική ομάδα. Έφτασε σε σημείο να ξεχωρίζει στο μάτι των «μεγάλων» της χώρας, πριν καν κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Στις προπονήσεις με τους άνδρες, από την άλλη, έκανε εξίσου την διαφορά. Ωριμότητα, ψυχραιμία και απίστευτο παιχνίδι για την ηλικία του. Αρκετά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ένα από τα κορυφαία ταλέντα της γενιάς του.

Το όνειρο του επαγγελματικού συμβολαίου, το ντεμπούτο και ο τραυματισμός…

«Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο της Ναντ. Το περίμενα πολύ καιρό αυτό. Με κάνει χαρούμενο για τους γονείς μου. Είναι αφιερωμένο για αυτούς που παίζω ποδόσφαιρο και θέλω να πετύχω.

Ξέρω ότι είναι μόνο μια αρχή, αλλά είναι επίσης ένα μεγάλο βήμα στη μελλοντική μου καριέρα. Είναι επίσης χάρη στους συμπαίκτες μου που μου επιτρέπουν να προοδεύσω στις προπονήσεις. Ελπίζω να υπογράψουν και αυτοί. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά, το απολαμβάνω, αλλά δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα.»

Ο τρόπος που μίλησε για το συμβόλαιό του, μιλάει από μόνος του. Η χαρά ενός μικρού παιδιού που μόλις στα 16 του χρόνια, έγινε επαγγελματίας με την ομάδα της πόλης του που παίζει στα μεγάλα σαλόνια. Η διάθεση αλλά και η δουλειά δεν σταμάτησαν εκεί. Ο μικρός Νταμπό έδειχνε έτοιμος για το επίσημο ντεμπούτο του και απλώς… περίμενε τη μεγάλη στιγμή.

Στην αρχή της σεζόν 2018/19, μία από τις ωραιότερες εικόνες ενός νεαρού αθλητή, είναι η πρώτη του επαγγελματική συμμετοχή. Βασικός απέναντι στη Μονακό και ως εξτρέμ, ο Νταμπό αγωνίστηκε για 75 λεπτά, επιβεβαιώνοντας πως θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία ονόματα του μέλλοντος. Η εμφάνισή του ήταν τρομερή και αγωνίστηκε και σε δεύτερο ματς, απέναντι στην Καέν.

Ωστόσο, η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια. Πάνω στην εντυπωσιακή του πορεία, ο Νταμπό υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό. Έμεινε για αρκετό διάστημα εκτός, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετό έδαφος στο θέμα της εξέλιξής του. Η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους, δεν ήταν η ίδια.

Η εμπιστοσύνη της Γιουβέντους και οι λόγοι που τον έστειλαν στον Πειραιά!

Ο Γάλλος άσος επέστρεψε στην δεύτερη ομάδα και απλώς έκανε ορισμένες φορές προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Τον περασμένο Γενάρη, η Γιουβέντους είχε παρακολουθήσει αρκετά τον νεαρό άσο και συμφώνησε με τη Ναντ για δανεισμό έξι μηνών για να δείξει αν αξίζει να παραμείνει στον ιταλικό σύλλογο. Συγκεκριμένα, ενσωματώθηκε στην Κ23 και από εκεί, θα έδειχνε ποιος είναι πραγματικά για να παραμείνει στην Ιταλία.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός δεν προσαρμόστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να επιστρέψει το καλοκαίρι στη Ναντ με οκτώ συμμετοχές στην βαλίτσα του. Ο γαλλικός σύλλογος τον ενσωμάτωσε ξανά στην δεύτερη ομάδα και ήταν βασικό μέλος στο πρώτο εξάμηνο. Βέβαια, σε αυτό το διάστημα, ο 20χρονος άσος συζητούσε συνεχώς για το μέλλον του, το οποίο θα ήθελε να είναι στην πρώτη ομάδα και όχι στην δεύτερη.

Εν τέλει, έπειτα από συζητήσεις με φόντο και την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Νταμπό αποφάσισε να ψάξει αλλού να βρει την ποδοσφαιρική του στέγη και να αρχίσει την πορεία του ως επαγγελματίας. Η Ναντ συμφώνησε να τον αφήσει ελεύθερο και ο Ολυμπιακός κινήθηκε αμέσως να τον κάνει δικό του. Το γεγονός πως ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του, δεν περνάει απαρατήρητο. Ούτε και πως τον εμπιστεύθηκε και η Γιουβέντους αλλά και η Ναντ όταν ήταν 17.

Ο Αγκιμπού Καμαρά, όπως και στον Φαντιγκά, αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα για την παραμονή του στον Πειραιά αλλά και την εξέλιξή του.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0