Πρόσωπα

Φώτης Κίτσος: Το πρώτο «κέρδος» της Β’ ομάδας, η ομοιότητα με Τσιμίκα και πως άφησε τον Ζαγαρίτη στην Ιταλία (video)

Φώτης Κίτσος: Το πρώτο «κέρδος» της Β’ ομάδας, η ομοιότητα με Τσιμίκα και πως άφησε τον Ζαγαρίτη στην Ιταλία (video)
Μπορεί η μεταγραφική προτεραιότητα του Ολυμπιακού να ήταν η απόκτηση ενός αριστεροπόδαρου μπακ για παρτενέρ του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, όμως η Β’ ομάδα του συλλόγου έβαλε το… χεράκι της. Ο Φώτης Κίτσος «κέρδισε» τον Πέδρο Μαρτίνς και μαζί, έκλεισε μία θέση στο ρόστερ, αφήνοντας στην… Ιταλία τον Βασίλη Ζαγαρίτη.

«Δικαιωνόμαστε με τα παιδιά αυτά», είχε αναφέρει ο Πέδρο Μαρτίνς μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο κύπελλο Ελλάδας κόντρα στο Παναιτωλικό. Σε εκείνο το παιχνίδι, οι Κίτσος, Μπαγκαλιάνης και Μαυρούδης είχαν δείξει το απίστευτο ταλέντο που διαθέτουν και είχαν μαγνητίσει με τον καλύτερο τρόπο τα βλέμματα που τους έβλεπαν. Για τον πρώτο όμως, η ιστορία είναι διαφορετική.

Ο Φώτης Κίτσος μπορεί να είναι μόλις 18 ετών (γεννηθείς του 2003), όμως κατάφερε μέσα από λίγα αγωνιστικά λεπτά να αποτελέσει μία σημαντική, «εσωτερική» μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Η αλλαγή θέσης από τον Πορτογάλο προπονητή, η ιστορία και το καλούπι που θυμίζει Τσιμίκα αλλά και ο τρόπος που άφησε στην… Ιταλία τον Βασίλη Ζαγαρίτη.

5445787.jpg

Το «καμάρι» του Ολυμπιακού Βάρης και η αποστολή με την Μάντσεστερ Σίτι…

Ο Ολυμπιακός έχει δικτυωθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και κάθε χρόνο, χιλιάδες παιδιά, κυνηγούν το όνειρό τους να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με την «ερυθρόλευκη». Δυστυχώς, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις το καταφέρνουν, δεδομένου πως ο πειραϊκός σύλλογος βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο κάθε χρόνο και χρειάζεται παίκτες με εμπειρία και ποιότητα.

Ωστόσο, το παράδειγμα του Παναγιώτη Ρέτσου αλλά και του Δημήτρη Νικολάου δεν περνάει απαρατήρητο. Για αυτό και οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να ρίχνουν το βάρος στις ακαδημίες και να βγάζουν δικά του «λαβράκια». Μία από τις σχολές του Ολυμπιακού, είναι αυτή της Βάρης. Μπορεί να υπάρχει αρκετά χρόνια αλλά δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να καμαρώσει κάποιο ταλέντο της.

osf_varhs_kitsoss.jpg

Μέχρι να έρθει ο Φώτης Κίτσος. Γεννημένος στην Αθήνα, στις 31 Μαρτίου του 2003, ο νεαρός ποδοσφαιριστής έκανε τα πρώτα του βήματα στην συγκεκριμένη ομάδα. Η εξέλιξή του ήταν εντυπωσιακή, κάνοντας το όνομά του γνωστό σε όλη την Αττική. Φυσικά, οι άνθρωποι του Ρέντη δεν άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, καθώς επικοινώνησαν με την εν λόγο σχολή και έφεραν τον αριστεροπόδαρο άσο στην κεντρική ακαδημία.

Το 2018 και σε ηλικία μόλις 15 ετών, εντάχθηκε στην Κ19 και η πορεία προς την πρώτη ομάδα, είχε μόλις ξεκινήσει. Μήνα με τον μήνα, έδειχνε εξαιρετικά χαρακτηριστικά, κάνοντας τον Πέδρο Μαρτίνς να τον πάρει από το χεράκι και να τον προωθήσει στην ανδρική ομάδα. Η πρώτη μεγάλη του στιγμή, ήταν όταν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το ματς του Champions League απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στον Πειραιά. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να έχασαν με 1-0 αλλά ο 17χρονος άσος είδε από κοντά μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Το πρώτο «κέρδος» της Β’ ομάδας και η αλλαγή θέσης…

Η απόφαση να δημιουργηθούν Β’ ομάδες και να συμμετέχουν στη Superleague 2, ήταν ένα βήμα… εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αθλητές που δεν είχαν πάρει ευκαιρίες (βλέπε Γιούσης της ΑΕΚ), ή θέλουν να πάρουν (βλέπε Αθανασακόπουλο του Παναθηναϊκού), έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν στα ίσια μία θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Ο Φώτης Κίτσος αποτελεί το πρώτο «κέρδος» του Ολυμπιακού από την συγκεκριμένη αλλαγή. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής, δεν έχει μόνο την εκτίμηση του Πέδρο Μαρτίνς αλλά του Αριέλ Ιμπαγάσα, ο οποίος τον υμνεί συνεχώς.

Στις εννιά συμμετοχές που έχει έως τώρα, μετράει ένα γκολ και εκπληκτικές εμφανίσεις. Είναι από τους κορυφαίους του ρόστερ και δικαίως, βλέπει τον Πορτογάλο τεχνικό να του δίνει ευκαιρίες. Ωστόσο, εδώ υπάρχει μία λεπτομέρεια. Ο Μαρτίνς μπορεί να τον χρησιμοποιεί ως αριστερό μπακ, μόνο που δεν είναι αυτή η κανονική του θέση.

Συγκεκριμένα, ο Κίτσος, όλα αυτά τα χρόνια, αγωνίζεται ως αριστερό αλλά και ως δεξί εξτρέμ. Σε αυτή τη θέση μεγαλούργησε, όμως ο Πορτογάλος τεχνικός, βλέπει στα χαρακτηριστικά του, ένα τέλειο… μπακ. Για να ακριβολογούμε, ένα ολοκληρωμένο φουλ μπακ που μπορεί να αναλάβει όλη την πλευρά και να γίνει άκρως… επικίνδυνος σε μεγάλο βαθμό. Καλή σέντρα, αδυναμία με τα αντίπαλα δίχτυα, δυνατό και γρήγορο παιδί και, φυσικά, με τρομερές αντοχές.

Δεν άφησε τον Ζαγαρίτη να επαναπατριστεί…

Ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να αποκτήσει αριστερό μπακ ώστε να πλαισιώσει κάποιος τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Σε περίπτωση που ο Μολδαβός άσος τραυματιζόταν ή πάθαινε το οτιδήποτε, υπήρχε μόνο δεξιοπόδαρος Καρμπόβνικ στο ρόστερ για να τον αντικαταστήσει. Αρκετά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, όμως ο Βασίλης Ζαγαρίτης κέρδισε τους περισσότερους πόντους. Ουσιαστικά, είναι ένας νεαρός και πολύ εξελίξιμος ποδοσφαιριστής, που ο Μαρτίνς θα ήθελε να τον εκτοξεύσει.

Στην Πάρμα δεν έπαιζε καθόλου, όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα, είχε προλάβει να αφήσει το στίγμα του με τον Παναθηναϊκό. Όλα ήταν κλεισμένα και έτοιμα να ολοκληρωθούν, μέχρι το ματς με τον Παναιτωλικό. Ο Ολυμπιακός έχασε αλλά… κέρδισε τον Κίτσο. Λίγες ώρες μετά, ο 18χρονος μπακ ενσωματώθηκε στην πρώτη ομάδα, αφήνοντας τον Ζαγαρίτη με την… όρεξη στο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο βασικός λόγος που συνέβη, είναι επειδή ο Κίτσος έχει παιχνίδια στα πόδια και δη, στην ελληνική πραγματικότητα, σε αντίθεση με τον Ζαγαρίτη που θα ήθελε τον χρόνο του για να βρει αγωνιστικό ρυθμό μετά από ένα χρόνο δίχως αγωνιστικά λεπτά (για την ακρίβεια, ελάχιστα, που το ποδόσφαιρο, σε τέτοια διάστημα, μηδενίζονται).

Θυμίζει… Τσιμίκα στα πάντα!

Είναι λογικό, η επιτυχημένη συνταγή του Κώστα Τσιμίκα, να κάνει όλους τους επόμενους, να βαφτίζονται με αυτό το όνομα. Όπως συμβαίνει με τον Λιονέλ Μέσι, που σε κάθε άκρη του κόσμου, έχει τον… εαυτό του σε άλλη εθνικότητα. Ο Φώτης Κίτσος, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο να πάρει την σύγκριση με τον Έλληνα μπακ της Λίβερπουλ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία στην πορεία των δύο. Το βασικότερο, είναι πως αποτελούν παιδιά από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού.

Αμφότεροι, είδαν έναν Πορτογάλο προπονητή να τους… εμπιστεύεται και να τους δίνει την προαγωγή που περίμεναν. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 20 ετών, ο Κώστας Τσιμίκας έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, την ίδια στιγμή που στην ομάδα υπήρχε μόνο ο… Μαζουακού ως αριστερό μπακ. Για να καταλάβετε, όταν τραυματίστηκε ο Γάλλος, βασικός έπαιζε ο δεξιοπόδαρος Σαλίνο. Ο Τσιμίκας, λοιπόν, έπεισε τον Μάρκο Σίλβα και έγινε το μπακ-απ του Μαζουακού, παρότι ο Ολυμπιακός είχε φτάσει κοντά στο να αποκτήσει μπακ.

Όπως τώρα δηλαδή. Ταυτόχρονα, όπως στην περίπτωση του Κίτσου, έτσι και ο Τσιμίκας, ήταν εξτρέμ στην Κ19 και μετατράπηκε σε… μπακ στην ανδρική ομάδα. Σε αυτή τη θέση, λοιπόν, κάνει καριέρα αυτή την στιγμή και δικαίωσε απόλυτα τον Σίλβα για την επιλογή του. Ο Φώτης Κίτσος, μετά τα παιχνίδια κυπέλλου, βρίσκεται για δεύτερη φορά στην αποστολή της πρώτης ομάδας, μετά το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ίσως, απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, τον δούμε να ντεμπουτάρει κιόλας.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0