Πρόσωπα

Έλληνες αμυντικοί και Serie A σημαίνει… επιτυχία: Από τον Σωκράτη και τον Μανωλά, στον Νικολάου και τον Ρέτσο (video)

Έλληνες αμυντικοί και Serie A σημαίνει… επιτυχία: Από τον Σωκράτη και τον Μανωλά, στον Νικολάου και τον Ρέτσο (video)

Ένας ακόμα Έλληνας αμυντικός ετοιμάζεται να αγωνιστεί στη Serie A, καθώς ο Παναγιώτης Ρέτσος ανακοινώθηκε από την Ελλάς Βερόνα. Το BN Sports σας δίνει στο πιάτο τους πέντε ποδοσφαιριστές της χώρας μας που αγωνίζονται στην αμυντική γραμμή και έκαναν το ιταλικό ποδόσφαιρο να τους… θυμάται ακόμα.

Σίγουρα, δεν ταιριάζουν όλα τα πρωταθλήματα σε όλους. Ακόμα και οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, απέδειξαν πως δεν μπορούν να έχουν ίδια απόδοση σε κάθε πρωτάθλημα της Ευρώπης. Έτσι, και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, δείχνουν μία παραπάνω αδυναμία σε ορισμένες χώρες.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι και ο ιταλικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν δεκάδες Έλληνες που έχουν περάσει από τις περισσότερες κατηγορίες της γειτονικής χώρας, ωστόσο υπάρχει μία ιδιαίτερη αδυναμία σε εκείνους της αμυντικής γραμμής. Ο Παναγιώτης Ρέτσος είναι επίσημα ποδοσφαιριστής της Ελλάς Βερόνα και το BN Sports σας θυμίζει τις πέντε περιπτώσεις των συμπατριωτών του που πέρασαν από την Ιταλία και έγραψαν… ιστορία.

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα/Νάπολι)

Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό. Ο Κώστας Μανωλάς, τίμησε με τον ίδιο τρόπο για 7,5 χρόνια, τη φανέλα και της Ρόμα αλλά και της Νάπολι. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014, οι Ρωμαίοι έκαναν κατά 15 εκατ. ευρώ πλουσιότερο τον Ολυμπιακό για να αποκτήσουν τον διεθνή στόπερ και να ενισχύσουν την αμυντική τους λειτουργία. Μέσα σε μία πενταετία, ο Μανωλάς αποτέλεσε το βασικό αμυντικό του ιταλικού συλλόγου.

Έπαιξε σε πάνω από 200 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και αποκορύφωμα, είναι το γκολ-πρόκρισης απέναντι στη Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Champions League. Το καλοκαίρι του 2019, η Νάπολι κερδίζει τη μάχη στη διεκδίκησή του και με 36 εκατ. ευρώ, τον κάνει δικό της. Απευθείας τον βάζει στο κέντρο της άμυνας και εκείνος γίνεται ο «βράχος» της. Στο ιταλικό πρωτάθλημα συμπλήρωσε 216 ματς και τις δύο ομάδες, πριν επιστρέψει πριν λίγες εβδομάδες στον Ολυμπιακό.

Βαγγέλης Μόρας (Μπολόνια/Τσεζένα/Ελλάς Βερόνα)

Από τα μεγάλα παραδείγματα του Παναγιώτη Ρέτσου αλλά και της Ελλάς Βερόνα για την μεταξύ τους σχέση. Ο Βαγγέλης Μόρας αγωνίστηκε τη μισή καριέρα του στην Ιταλία, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τα χρώματα της Μπολόνια αλλά και της Ελλάς Βερόνα. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2007, η «ροσομπλού» τον απέκτησαν ως ελεύθερο από την ΑΕΚ και τον κράτησαν για τέσσερα χρόνια.

Μαζί του, ανέβηκαν στη Serie A και εκείνος πραγματοποίησε γεμάτες σεζόν στα μεγάλα σαλόνια. Η μεταγραφή στη Σουόνσι δεν… έπιασε και επέστρεψε στην Ιταλία για χάρη της Τσεζένα τον Γενάρη του 2012. Έπειτα από έξι μήνες και 15 συμμετοχές, η Ελλάς Βερόνα τον κάνει δικό της. Έμεινε για συνολικά τέσσερα χρόνια και αποτέλεσε τον βασικό της στόπερ σε όλο αυτό το διάστημα. Συνολικά, μέτρησε 181 παρουσίες σε επίπεδο Serie A αλλά και πέντε γκολ ως απολογισμό.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Τζένοα/Μίλαν)

Επίσης από τους στόπερ που τους θυμόνται όλοι στη γειτονική χώρα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν χρειάστηκε παραπάνω από μία σεζόν για να κάνει την Τζένοα να κινηθεί για την απόκτησή του. Με το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ, ο, τότε νεαρός, στόπερ αποδέχθηκε την πρόταση και ταξίδεψε στην Ιταλία. Η αξία του φάνηκε από την αρχή και κέρδισε το ενδιαφέρον από τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Τελικά, η Μίλαν, με το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ, έκανε δυναμικό μπάσιμο για να τον αποκτήσει.

Με μόλις επτά συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε στη Τζένοα για να… φύγει δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης και εν τέλη, να παραμείνει εκεί. Συμπλήρωσε 56 συμμετοχές στη Serie A και άφησε σε μεγάλο βαθμό το στίγμα του. Αυτό τον διαμόρφωσε για να πετύχει στο γερμανικό και αγγλικό πρωτάθλημα.

Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα/Μπολόνια)

Μετά από μία γεμάτη 6ετία στον Ολυμπιακό με τίτλους, διακρίσεις και μοναδικές στιγμές, Ο Βασίλης Τοροσίδης αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στην καριέρα του. Τον Γενάρη του 2013, λοιπόν, η Ρόμα με 400 χιλιάδες ευρώ προχωράει στην απόκτησή του για να καλύψει το κενό στο δεξί άκρο της άμυνας. Μέσα σε 3,5 χρόνια και με την παρουσία των Μανωλά και Χολέβα στο ρόστερ, ο Τοροσίδης φτιάχνει ένα πολύ καλό όνομα στην ιταλική αγορά.

Το καλοκαίρι του 2016, η Μπολόνια εκμεταλλεύεται το γεγονός πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Ρωμαίους και τον κάνει δικό του με ελεύθερη μεταγραφή. Έμεινε για συνολικά δύο χρόνια, έχοντας βασικό ρόλο στα πλάνα του ιταλικού συλλόγου, πριν επιστρέψει στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του. Ο απολογισμός του άγγιξε τα 104 ματς πρωταθλήματος, με πέντε γκολ στο παλμάρε του.

Τραϊανός Δέλλας (Περούτζια/Ρόμα)

Η επιλογή του να αφήσει την Αγγλία και να επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, ήταν η καλύτερη απόφαση για τον Τραϊανό Δέλλα. Ο «Κολοσσός», μέσα σε δύο χρόνια έφτιαξε ένα εξαιρετικό όνομα στην Ελλάδα και το καλοκαίρι του 2001, μάζεψε βαλίτσες για να μετακομίσει στην Ιταλία και την Περούτζια, με ελεύθερη μεταγραφή. Οι εμφανίσεις του εκείνη τη σεζόν ήταν συγκλονιστικές και έκανε τη χώρα να μιλάει για εκείνον.

Έτσι, ένα χρόνο μετά, η Ρόμα με επίσης ελεύθερη μεταγραφή, τον κάνει δικό της και του δίνει φανέλα βασικού. Μπορεί να μην έπιασε τις επιδόσεις των προηγούμενων, όμως έφτιαξε ένα πολύ καλό όνομά στα τρία χρόνια που έμεινε στη Ρώμη, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ. Οι 52 συμμετοχές στη Serie A συνοδεύτηκαν με δύο γκολ.

Αυτούς που θα συναντήσει ο Ρέτσος…

Φυσικά, το ιταλικό πρωτάθλημα δεν έχει σταματήσει να φιλοξενεί Έλληνες ποδοσφαιριστές, με τρία ονόματα να κάνουν την διαφορά αυτή την στιγμή. Ουσιαστικά, συνεχίζουν το έργο που άφησαν οι προηγούμενοι. Αρχικά, ο Γιώργος Κυριακόπουλος διανύει την τρίτη του σεζόν στη Σασουόλο και μόνο θετικές εντυπώσεις έχει αφήσει από τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα. Συνολικά μετράει επτά ασίστ και ένα γκολ σε 64 συμμετοχές σε αυτό το διάστημα.

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμη όνομα που έχει κάνει την διαφορά, είναι ο Δημήτρης Νικολάου. Ο 23χρονος στόπερ πραγματοποίησε εξαιρετική θητεία με την Έμπολι και τώρα είναι βασικό μέλος της Σπέτσια. Μάλιστα, έχει αναμιχθεί αρκετά στα μεταγραφικά σενάρια της Νάπολι για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στη Serie A μετράει συνολικά 24 συμμετοχές χωρίς κάποιο γκολ ή ασίστ αλλά αξιοπρεπή παρουσία στο κέντρο της άμυνας.

Και φτάνουμε στο… wonderkid της Ρόμα. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τους Ρωμαίους παρότι είναι μόλις 17 ετών. Πριν λίγους μήνες αποκτήθηκε από τους νέους της Έμπολι και ο Ζοσέ Μουρίνιο του έδωσε την ευκαιρία να πάρει λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα. Θεωρείται από τα μεγάλα και ανερχόμενα ταλέντα του ιταλικού πρωταθλήματος και έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0