Πρόσωπα

Ο Ζοάο Καρβάλιο ψάχνει στον Ολυμπιακό και τον παλιό, καλό εαυτό του… (video)

Ο Ζοάο Καρβάλιο ψάχνει στον Ολυμπιακό και τον παλιό, καλό εαυτό του… (video)

Καριέρα που μοιάζει με παραμύθι και ένας «ζογκλέρ» που ψάχνει στα 24 του, την… αναγέννηση. Το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του Ζοάο Καρβάλιο που έρχεται στον Ολυμπιακό για να ξαναγίνει το… παιδί της Μπενφίκα!

Τα ονόματα που ακούγονται κάθε σεζόν για τα μεταγραφικά του Ολυμπιακού, είναι δεκάδες σε κάθε περίοδο. Έτσι και τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δει αρκετούς ποδοσφαιριστές να υπάρχουν στον Τύπο, όμως σπάνια θα είναι και… πραγματικό το ενδιαφέρον. Η περίπτωση του Ζοάο Καρβάλιο είναι μία από αυτές.

Αρχικά, η μεταγραφή στη Νότιγχαμ Φόρεστ, φάνηκε σαν να υπήρχε μπέρδεμα λόγω του Βαγγέλη Μαρινάκη που βρίσκεται στην προεδρία και των δύο. Ωστόσο, όσο περνάνε τα καλοκαίρια, το όνομα του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού δεν βγήκε ποτέ από το… κάδρο. Πλέον, είναι στην τελική ευθεία για να πιάσει λιμάνι και το BN Sports, εκτός από την πορεία του, δείχνει γιατί είναι το κατάλληλο… timing.

Το μεγάλο πουλέν της Μπενφίκα…

Η Μπενφίκα φημίζεται για τα ταλέντα που βγάζει από τα σπλάχνα της. Είναι γνωστό σε όλους πως η επόμενη μέρα είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για τον σύλλογο, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε selling club. Έτσι, η ακαδημία έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την… ταμπέλα. Ο Ζοάο Καρβάλιο βρέθηκε από πολύ μικρός στην οικογένεια των «αετών». Συγκεκριμένα, σε ηλικία μόλις 8 ετών έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα μέσω του πορτογαλικού συλλόγου.

Η επόμενη μέρα, έμοιαζε «χρυσή» για αυτόν. Ο Καρβάλιο έγινε γρήγορα από τα κορυφαία ταλέντα των ακαδημιών και έμοιαζε πως το μέλλον, θα τον βρει στην πρώτη ομάδα. Μεγάλωσε και σαν ποδοσφαιριστής και σαν άνθρωπος στα κλιμάκια του πορτογαλικού συλλόγου, καθώς περνούσε πολλές ώρες στο προπονητικό κέντρο. Η οικογένεια του πίστευε στο ταλέντο του, όπως και οι προπονητές του. Έτσι, φτάνουμε στην δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα.

Το 2015, ο 18χρονος μεσοεπιθετικός ενσωματώθηκε και από την αρχή, προσαρμόστηκε και έκανε την διαφορά. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, με 79 συμμετοχές, εννιά γκολ και επτά ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, ήρθε η σειρά του να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, χρειαζόταν να πάρει κάποια λεπτά σε επαγγελματικό επίπεδο, με αποτέλεσμα, να μπει στη λίστα προς δανεισμό.

Η Σετουμπάλ του άνοιξε την πόρτα, του ανέβασε την τιμή και η Μπενφίκα τον απογείωσε…

Η Βιτόρια Σετουμπάλ έδειξε έντονο ενδιαφέρον και το πρότζεκτ ήταν εξαιρετικό στα μάτια του. Το ζήτημα ήταν να πάρει συμμετοχές και ο πορτογαλικός σύλλογος, ήταν ο κατάλληλος. Μέσα σε έξι μήνες, έπαιξε σε 15 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε ένα γκολ με μία ασίστ, δείχνοντας πως αξίζει μία ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα. Ταυτόχρονα, είδε την αξία του ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς και οι «αετοί» έβλεπαν πως μπορούν να τον εκμεταλλευτούν.

Μόλις επέστρεψε στη Λισσαβόνα, αποφασίστηκε από κοινού να παραμείνει, ώστε να δείξει τι μπορεί να καταφέρει σε υψηλό επίπεδο. Το πρόσημο δεν ήταν αρνητικό, αφού σε δέκα παιχνίδια, μοίρασε συνολικά δύο ασίστ και είχε μία αξιόλογη παρουσία στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια, δεν φαινόταν πως είναι έτοιμος να πάρει φανέλα βασικού, όμως σε κάθε ματς, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο. Ταυτόχρονα, είχε πετύχει έξι γκολ σε 20 συμμετοχές με την Κ20 της Εθνικής Πορτογαλίας και είχε όλες τις προδιαγραφές να βρεθεί στους άνδρες.

Η ακριβότερη μεταγραφή της Νότιγχαμ και η αλλαγή που τον… «έριξε»!

Το καλοκαίρι του 2018, η Νότιγχαμ Φόρεστ είχε βάλει στόχο την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια και προχώρησε σε μία μεταγραφή που τάραξε τα μεταγραφικά νερά της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, έσπασε το ρεκόρ της ακριβότερης αγοράς στην ιστορία της και πρόσθεσε ένα μεγάλο ταλέντο στην φαρέτρα της. Υπό τις οδηγίες του Αϊτόρ Καράνκα, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός είχε φέρει ενθουσιασμός στις τάξεις του αγγλικού συλλόγου.

Έπαιξε σε 28 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και μέτρησε τρία γκολ με έξι ασίστ. Η απόσβεση των χρημάτων είχε γίνει και οι προτάσεις με σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, δεν σταματούσαν να βρίσκονται στο γραφείο της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ωστόσο, μία αλλαγή ήταν αρκετή για να αποπροσανατολίσει την πορεία του Πορτογάλου άσου. Ο Μάρτιν Ο’ Νιλ πήρε τη θέση του Ισπανού και ο Καρβάλιο είδε τη θέση του στο βασικό σχήμα να… χάνεται.

Έπαιξε σε μόλις 12 ματς και είχε τον φτωχό απολογισμό του ενός γκολ με δύο ασίστ. Η πρόσληψη του Σαμπρί Λαμουσί, φάνηκε ως μία ευκαιρία για να κάνει μία νέα αρχή ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός. Τελικά, τα αποτελέσματα ήταν τελείως… ανάποδα. Ο Γάλλος προπονητής έδειξε από την αρχή της θητείας του πως δεν εμπιστεύεται τον νεαρό ποδοσφαιριστή και τον έθεσε στο περιθώριο. Τα 27 ματς που αγωνίστηκε, ήταν τα περισσότερα ως αλλαγή, με τον απολογισμό να περιορίζεται στα δύο γκολ και τη μία ασίστ.

Ο δανεισμός στην Ισπανία του έδωσε ξανά… πνοή!

Το καλοκαίρι του 2020, αποφασίστηκε ο Πορτογάλος άσος να παραχωρηθεί ως δανεικός στην Αλμέρια. Τα έσοδα από την πώληση του Νούνιες, έκανε τον ισπανικό σύλλογο να μπορεί να κινηθεί για δυνατές μεταγραφές. Ο Καρβάλιο ήταν μία από αυτές. Το ισπανικό πρωτάθλημα ταίριαξε αρκετά στον Πορτογάλο, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν με συνολικά 36 συμμετοχές και απολογισμό τρεις ασίστ.

Οι εμφανίσεις του ήταν αρκετά πειστικές για τη Νότιγχαμ, η οποία δεν είχε τοποθετήσει οψιόν αγοράς και παρά τις προσπάθειες της Αλμέρια, τον επανάφερε στο ρόστερ της. Στην Ισπανία, ο τρόπος παιχνιδιού του δεν τράβηξε μόνο ομάδες της Segunda Division αλλά και σύλλογος από τα μεγάλα σαλόνια. Τα ποσά, όμως, δεν ήταν αυτά που θα ήθελε ο αγγλικός σύλλογος.

Στον Πειραιά ψάχνει το… «λιμάνι» του

Παρά την αναγέννηση στην Ισπανία, ο Ζοάο Καρβάλιο επέστρεψε στο Νησί, συνεχίζοντας από εκεί που… σταμάτησε. Δηλαδή τις λίγες και μέτριες παρουσίες του. Στο πρώτο εξάμηνο, πραγματοποίησε μόλις οκτώ συμμετοχές (!) σε όλες τις διοργανώσεις, δίχως να έχει πετύχει γκολ σε επίπεδο πρωταθλήματος. Η μετακίνησή του στον Ολυμπιακό, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο αλλά και τον ελληνικό σύλλογο. Οι λόγοι είναι απλοί και απολύτως κατανοητοί.

Από τη μία, στο στρατόπεδο των «ερυθρολεύκων», το κενό που έχει αφήσει ο Αγκιμπού Καμαρά είναι μεγάλο και ο Πορτογάλος έρχεται να το καλύψει, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει από το Κόπα Άφρικα ο 20χρονος άσος. Η εμπιστοσύνη σε συνδυασμό, με τον Πορτογάλο Πέδρο Μαρτίνς, μπορούν να αποβούν καταλυτικά για την αναγέννηση του Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος θέλει και ψάχνει, να αναγεννήσει την καριέρα του με τον καλύτερο τρόπο.

Στον Πειραιά, θέλει να ξαναγίνει ο παιδί της Μπενφίκα και να κάνει μία νέα αρχή στην καριέρα του. Το ταλέντο το έχει, την ποιότητα το ίδιο και πλέον, και τις συνθήκες. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε έξι μήνες από τώρα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0