Πρόσωπα

Αχμέτ Τσαλίκ: Ο «βράχος» της Τουρκίας που έφυγε από την ζωή πριν... αναγεννήσει την καριέρα του (video)

Αχμέτ Τσαλίκ: Ο «βράχος» της Τουρκίας που έφυγε από την ζωή πριν... αναγεννήσει την καριέρα του (video)

Έπεσε, ξανασηκώθηκε και ήταν έτοιμος για την επαναφορά στους κορυφαίους του τουρκικού ποδοσφαίρου, πριν η ζωή παίξει περίεργα παιχνίδια μαζί του. Ο Αχμέτ Τσαλίκ άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο και το BN Sports σας συστήνει τον διεθνή άσο.

Το 2015, όλη η Τουρκία μιλούσε για ένα νέο ταλέντο που έχει βγει από τα φυτώρια της Γκεντσλεμπιρλιγκί. Η Εθνική Τουρκίας ήδη τον είχε υποδεχθεί στην πρώτη ομάδα και εκείνος σάρωνε στο εγχώριο πρωτάθλημα, εκτοξεύοντας την αξία του σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό άλλωστε, τον ξεχώρισε και η Γαλατασαράι.

Ο λόγος για τον Αχμέτ Τσαλίκ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από την ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών και άφησε στη… μέση την αναγέννηση της καριέρας του. Οι εκπληκτικές εμφανίσεις που τον έκαναν ξεχωριστό, τα χρήματα του δαπάνησε η Γαλατά αλλά και η… κάτω βόλτα μέχρι την Κόνιασπορ. Όπως πάντα, είναι ήταν ένα από τα ονόματα που έπαιξαν δυνατά στα μεταγραφικά των ελληνικών ομάδων.

Το «ξεπέταγμα» και το ντεμπούτο κόντρα στην Εθνική Ελλάδας…

Τον Γενάρη του 2013, η Γκεντσλεμπιρλιγκί ανακοινώνει πως ο, 19χρονος τότε, Αχμέτ Τσαλίκ, υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο, όντας από τους καλύτερους των ακαδημιών εκείνη την περίοδο. Λίγους μήνες μετά, πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του και παίζει για πέντε σερί ματς ως βασικός και για όλο το παιχνίδι. Από αυτά, τα δύο έμειναν στο μηδέν, και το ένα, κόντρα στη Φενερμπαχτσέ. Ο ίδιος, βλέπει το όνομά του να ακούγεται σε όλη την χώρα.

Ένας νέος, ταλαντούχος «βράχος», ήταν έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του στο τουρκικό πρωτάθλημα. Στην αμέσως επόμενη σεζόν, αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια, έχοντας ως απολογισμό και δύο γκολ, κάνοντας την αρχή για την εκτόξευση της τιμής του. Παράλληλα, οι εξαιρετικές επιδόσεις του στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Τουρκίας, έκαναν τους ανθρώπους της πρώτης ομάδας, να είναι έτοιμοι να τον καλέσουν.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2017, σε ένα φιλικό κόντρα στην Εθνική Ελλάδας, ο νεαρός στόπερ κάνει το ντεμπούτο με το εθνόσημο στην πρώτη ομάδα. Μία στιγμή που για εκείνον ήταν άκρως σημαντική και μέσω του Φατίχ Τερίμ, έγινε πραγματικότητα το όνειρό του, δικαιώνοντάς τον για τους κόπους του.

FI2lUEuX0AYQzJI.jpg

Αποκορύφωμα η μεταγραφή στη Γαλατασαράι και μετά… εφιάλτης!

Έχοντας κλείσει τέσσερα χρόνια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Τσαλίκ είχε παραλάβει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, δείχνοντας το πόσο σημαντικός είχε γίνει για την Γκεντσλεμπιρλιγκί. Η αξία του είχε εκτοξευθεί και δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο από τους μεγάλους της χώρας. Το όνειρο του ταλαντούχου στόπερ δυνάμωνε όλο και περισσότερο, ειδικά όταν έφτασε η πρόταση από την Γαλατασαράι.

Ο τουρκικός σύλλογος έβγαλε από τα ταμεία του σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, πείθοντας τον αρχικά, να μην υπογράψει νέο συμβόλαιο. Έτσι, η τιμή έμεινε σε αυτά τα επίπεδα, παρότι κοστολογούταν για άνω των πέντε εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έπειτα από αυτό, ήρθε η… καταιγίδα. Οι απαιτήσεις πολλές και οι ποιοτικές επιλογές στην αμυντική γραμμή, άφηναν τον διεθνή αμυντικό συνεχώς στον πάγκο.

Ενδεικτικό είναι πως στα 2,5 χρόνια που ήταν στον τουρκικό σύλλογο, έπαιξε σε μόλις 56 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (!), χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα. Κάθε σεζόν, η αξία του έπεφτε όλο και χαμηλότερα και ο ίδιος, δεν μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα. Έχασε τη θέση του στην Εθνική Τουρκίας, με τους πιο νέους ποδοσφαιριστές, να κερδίζουν έδαφος. Ουσιαστικά, ο Τσαλίκ έφτασε στο σημείο να μην υπολογίζεται καθόλου και απλώς να περιμένει να τελειώσει το συμβόλαιό του.

Το ελληνικό… ενδιαφέρον και το «σωσίβιο» της Κόνιασπορ!

Φυσικά, η ποιότητα του Τσαλίκ δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν. Κάθε μεταγραφική περίοδο, είχε αρκετές προτάσεις στα χέρια του αλλά χωρίς κάποια να είναι επίσημη ή να τον καλύπτει στους στόχους που ήθελε. Παράλληλα, και η Γαλατασαράι είχε υψηλές απαιτήσεις παρά το γεγονός πως δεν έπαιζε. Όπως ήταν λογικό, η περίπτωσή του είχε ακουστεί και για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα και φήμες, πως τον ποδοσφαιριστή ήθελαν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ.

Βέβαια, όλα αυτά έμειναν απλά στις φήμες, αφού ουδέποτε δεν υπήρξε επίσημη κρούση. Τελικά, το καλοκαίρι του 2020, η Κόνιασπορ ήταν εκείνη που τον… έσωσε από την τραγωδία της Γαλατά και τον απέκτησε με ελεύθερη μεταγραφή, καθώς το συμβόλαιό του ήταν έτοιμο να λήξει. Η αναγέννηση της καριέρας του είχε… ξεκινήσει. Ουσιαστικά, ο Τούρκος στόπερ ήθελε μέσω του τουρκικού συλλόγου να δει την πορεία να έχει ξανά ανοδική πορεία.

Στην παρθενική του σεζόν, έπαιξε σε 33 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και ένιωσε ξανά την εμπιστοσύνη του βασικού. Ήταν ο «βράχος» της άμυνας και οι επιδόσεις του ήταν σε πολύ καλές. Φέτος, ζούσε ακόμα ένα όνειρο με την Κόνιασπορ. Η ομάδα είναι σταθερά στην 2η θέση και εκείνος αποτελούσε το βασικό γρανάζι της αμυντικής λειτουργίας. Μάλιστα, ήταν και συμπαίκτης με τον Αχμέντ Χασάν, ο οποίος έχει παραχωρηθεί ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Είχε 18 συμμετοχές, φτάνοντας τις 51 με την Κόνιασπορ και το τελευταίο του ματς, ήταν απέναντι στη Σίβασπορ, όπου η ομάδα του ηττήθηκε κιόλας με 1-0.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0