Πρόσωπα

Τζα Μοράντ: Με ένα σάλτο φτάνει μέχρι το φεγγάρι! (video)

Τζα Μοράντ: Με ένα σάλτο φτάνει μέχρι το φεγγάρι! (video)
Ο Τζα Μοράντ έγινε το απόλυτο «talk of the town» με το... εξωπραγματικό μπλοκ που πέτυχε στην αναμέτρηση με τους Λέικερς. Τι κρύβεται πίσω από «τη φάση της χρονιάς», που έκανε συμπαίκτες και αντιπάλους να υποκλιθούν στον νεαρό ηγέτη των Γκρίζλις;  

Ο Τζα Μοράντ συνεχίζει να εντυπωσιάζει, κάνοντας όλο τον κόσμο να μιλάει για τα κατορθώματά του και φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτή η άνοδος του εκκολαπτόμενου σταρ των Μέμφις Γκρίζλις συνέβη... κυριολεκτικά, στην Κυριακάτικη νίκη επί των Λέικερς με 127-119. Το μπλοκ με τα δύο χέρια στον, ανυποψίαστο γκαρντ των Λέικερς Έιβερι Μπράντλεϊ άφησε και τις δύο ομάδες... με το στόμα ανοιχτό, να θαυμάζουν τη στιγμή και φυσικά έγινε αμέσως «viral». 

Ο Μοράντ χάρισε μία από τις καλύτερες φάσεις της χρονιάς, με ένα «εξωπραγματικό» άλμα που λίγο έλειψε να χτυπήσει το κεφάλι του στη βάση του ταμπλό! «Αυτό είναι ίσως το καλύτερο μπλοκ που έχω δει ποτέ από κοντά», είπε ο ψηλός των Γκρίζλις, Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ. «Πιθανώς και το καλύτερο μπλοκ που έχω δει ποτέ, γενικά. Αυτό ήταν τρελό». 

«Προφανώς, όλα ξεκινάνε με τον συγχρονισμό και μετά απλώς παρακολουθείς καλά το θήραμά σου», είπε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του, το περίφημο «The Block», το πιο διάσημο κόψιμο στην ιστορία του πρωταθλήματος, στα τελευταία λεπτά του 7ου παιχνιδιού των τελικών του NBA, το 2016. Και συνέχισε, «Αυτό ακριβώς ήταν που έκανε ο Τζα σε όλη τη φάση, το είδα να έρχεται... Δεν ήξερα ότι θα το έκανε με αυτόν τον τρόπο, αλλά έχει ρουκέτες στους μύες της γάμπας του και έβγαλε μια απίστευτη φάση. Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό "play". Τα σέβη μου».

Ο ίδιος ο μεγάλος πρωταγωνιστής δήλωσε πως «Απλά γυρνούσα πίσω και βγήκε μια εκπληκτική φάση. Προσπάθησα απλώς να συγκρατήσω τη μπάλα. Τις περισσότερες φορές σε τέτοιου είδους αιφνιδιασμούς, αν κάνεις απλά την τάπα, πιθανά θα έχουν κάποιον που έρχεται από πίσω να μαζέψει τη μπάλα και να την αφήσει στο καλάθι. Δούλεψε τέλεια για μένα! Λογικά τώρα βρίσκομαι παντού στο ίντερνετ γι’ αυτό». 

Μετά τις δύο «40άρες» απέναντι στους Λέικερς φέτος, ο Τζα απέκτησε άλλη μία αξιομνημόνευτη στιγμή για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του. Ο προπονητής των Λιμνανθρώπων, Φρανκ Βόγκελ, δεν μπορούσε παρά να του βγάλει το καπέλο: «Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή, από έναν ξεχωριστό παίκτη. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να πω σχετικά με αυτό...»   

Σίγουρα ο Μοράντ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν με εντυπωσιακά άλματα, καρφώματα και μπλοκς, ότι είναι ένας από τους πιο αθλητικούς παίκτες σε ολόκληρη τη Λίγκα. Πώς όμως έχει φτάσει στο σημείο να κάνει πράγματα που παραπέμπουν περισσότερο σε... Space Jam

Η νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζει τα ερεθίσματα γύρω του, προφανώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, με τον ίδιο να έχει δηλώσει στο παρελθόν για τη συνήθεια να... τα βάζει με ψηλότερους αντιπάλους: «Δεν με φοβίζει κανένας, ρε φίλε. Δεν με νοιάζει αν είσαι 7 πόδια, 7 ίντσες ή οτιδήποτε άλλο, έρχομαι κατευθείαν κατ’ απάνω σου». Πέρα όμως από τα πνευματικά χαρίσματα, και το αδιαμφησβήτητο ταλέντο, χρειάστηκε να καλλιεργηθούν και άλλα πράγματα, με τη βοήθεια του πατέρα του και τόνους ιδρώτα, ώστε να φτάσουμε στον σημερινό... σούπερμαν. 

Προτού καν ο Τζα Μοράντ επιλεγεί στο ντραφτ από τους Μέμφις Γκρίζλις, είχε καταγράψει κατακόρυφο άλμα στα 112 εκατοστά, όταν ο μέσος όρος μεταξύ των παικτών του ΝΒΑ είναι τα 71 εκατοστά... Ταυτόχρονα, Το υψηλότερο καταγεγραμμένο κατακόρυφο άλμα, ανήκει στον Μάικλ Τζόρνταν και έχει καταμετρηθεί στα 122 εκατοστά. Ο Μοράντ λοιπόν βρίσκεται μόλις 10 εκατοστά πίσω από... τον κορυφαίο των κορυφαίων και αυτό πριν καν ακόμα κάνει το ντεμπούτο του στη Λίγκα!

Η αιτία για αυτό το φοβερό κατόρθωμα, κρύβεται πίσω στα παιδικά του χρόνια, όταν ο νεαρός Τζα επιχειρούσε περίπου 800 με 900 άλματα τη μέρα, έως ότου να καταφέρει να καρφώσει, κάτι το οποίο πέτυχε σε ηλικία μόλις 14 ετών! Στο γυμνάσιο, έκανε προπόνηση στο άλμα του ακόμα και με... ανορθόδοξες μεθόδους, χρησιμοποιώντας μεγάλα λάστιχα και αντικείμενα που τον τραβάγανε κάτω, ώστε να χτίσει την αναπήδησή του.

Εκτός όμως από τις ατελείωτες ώρες προπόνησης και τις ασκήσεις με τον πατέρα του στην πίσω αυλή τους, ο Μοράντ ήταν τυχερός που γεννήθηκε με τα ιδανικά γονίδια για να γίνει ένας κορυφαίος παίκτης στο ΝΒΑ. Αυτός ήταν ο προορισμός του και με σκληρή δουλειά κατάφερε να τον κατακτήσει. Το που θα φτάσει παραμένει ακόμα άγνωστο, όμως το «ταβάνι» του δεν αχνοφαίνεται καν ακόμα στον ορίζοντα και μάλλον βρίσκεται κάπου κοντά στο φεγγάρι. Εκεί που ο Μοράντ ίσως μια μέρα «κουτουλήσει» με ένα του άλμα...  

Πηγές: ESPN, gotVERTICAL?, TheFocus. 

Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0