Πρόσωπα

Λιούις Γκράμπαν: Ο «δήμιος» της Άρσεναλ που βρήκε τον εαυτό του στη Νότιγχαμ Φόρεστ (video)

Λιούις Γκράμπαν: Ο «δήμιος» της Άρσεναλ που βρήκε τον εαυτό του στη Νότιγχαμ Φόρεστ (video)

Γύρισε όλη την Αγγλία για να βρει την «Ιθάκη» του στο Νότιγχαμ. Ο Λιούις Γκράμπαν χάρισε τη νίκη και την πρόκριση επί της Άρσεναλ για το FA Cup και για τέταρτη σεζόν, δείχνει πως αποτελεί το πρώτο «βιολί» του αγγλικού συλλόγου.

Το FA Cup είναι ο θεσμός των εκπλήξεων και φέτος, δεν θα γινόταν και φέτος, να μην υπάρχουν τέτοιες. Η αρχαιότερη διοργάνωση του πλανήτη, περιείχε ακόμα ένα σοκ, αυτή τη φορά με θύμα την Άρσεναλ. Συγκεκριμένα, η Νότιγχαμ Φόρεστ κατάφερε να πάρει μία τεράστια νίκη και να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο ήρωας και «χρυσός» σκόρερ, ήταν ο Λιούις Γκράμπαν. Ο 33χρονος επιθετικός βρίσκεται στο Νότιγχαμ από το 2018 και μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα των ομάδων. Η Άρσεναλ ήταν ακόμα ένα θύμα του και το BN Sports παίρνει την ευκαιρία να σας δείξει το δύσκολο ταξίδι του Βρετανού φορ μέχρι την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η δυσκολία στο σκοράρισμα…

Γέννημα-«θρέμμα» της Κρίσταλ Πάλας, ο Λιούις Γκράμπαν δόθηκε δανεικός σε Όλντχαμ και Μάδεργουελ για να κάνει το… αγροτικό του. Οι επιδόσεις του δεν ήταν οι αναμενόμενες και η δυσκολία στο να βρει δίχτυα, έκανε την παραμονή του πολύ δύσκολη σε κάθε σύλλογο που αγωνίστηκε. Με τους «αετούς» πρόλαβε να παίξει σε 13 ματς με την πρώτη ομάδα και να πετύχει μόλις ένα γκολ.

Με 225 χιλιάδες ευρώ, η Μίλγουολ του έδωσε την ευκαιρία για μία νέα αρχή, καθώς στην Κρίσταλ Πάλας είχε τεθεί εκτός πλάνων οριστικά. Μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, έπαιξε σε συνολικά 70 ματς, όμως βρήκε δίχτυα 11 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Ο ίδιος έφτασε σε… απογοητευτικό σημείο, βλέποντας την καριέρα του να παίρνει την κάτω βόλτα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μην έχει προτάσεις στα χέρια του, ούτε για δανεισμό

Το «σωσίβιο» της Μπρέντφορντ και το βήμα με τη Ρόδεραμ…

Μπορεί η Μίλγουολ να τον είχε στο περιθώριο αλλά η Μπρέντφορντ κατάφερε να αναγεννήσει την καριέρα του Βρετανού φορ. Τον απέκτησε δύο φορές δανεικό μέχρι να τον αποκτήσει με ελεύθερημεταγραφή. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, έπεσε και στην League Two για να αγωνιστεί με την Ρόδεραμ. Ο ίδιος κατάλαβε πως μόνο από τα χαμηλά θα μπορούσε να αναρριχηθεί στην κορυφή.

Μέσα σε μία σεζόν, η Αγγλία απόλαυσε έναν άλλον Γκράμπαν. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και πέτυχε συνολικά 21 γκολ σε 47 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν από η κορυφαία σεζόν της καριέρας του και ο ίδιος, είδε ανταπόκριση, το καλοκαίρι του 2012. Η Μπόρνμουθ έβγαλε από τα ταμεία της 370 χιλιάδες ευρώ για να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον 25χρόνο, τότε, φορ.

Το όνειρο που διήρκεσε λίγο και το πισωγύρισμα…

Με τα «κεράσια» δεν ήταν ο δεινός φορ αλλά κατάφερε να ανεβάσει την αξία του κατακόρυφα. Ανέβηκε με τον αγγλικό σύλλογο κατηγορία, σκοράροντας σε αυτή τη διετία 35 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί η Μπόρνμουθ να μην ανέβηκε κατηγορία αλλά η Νόριτς προχώρησε στην απόκτησή του έναντι τεσσάρων εκατ. ευρώ. Τα 12 γκολ στην παρθενική του σεζόν στα «καναρίνια», ήταν πολύτιμα για να ανέβουν στην Premier League.

Αυτή η άνοδος, βοήθησε τον ίδιο να αποκτήσει εξαιρετική φήμη και παρά το κακό ξεκίνημα στο πρώτο μισό της σεζόν 2015/16, η Μπόρνμουθ δαπάνησε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ (!!) για να επιστρέψει στον αγγλικό σύλλογο. Ήταν και η μεγαλύτερη μεταγραφή της καριέρας του αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού οι επιδόσεις του ήταν μακριά από αυτές που τον είχαν συνηθίσει.

Οι δανεισμοί άρχισαν ξανά, με τον Γκράμπαν να φοράει τα χρώματα των Σάντερλαντ, Άστον Βίλα και Ρέντινγκ. Η εμπειρία που σύλλεξε κράτησε την αξία του σε καλά επίπεδα αλλά δεν στέριωσε πουθενά, παρότι ήταν αρκετά καλός σε κάθε παρουσία του. Έτσι, το καλοκαίρι του 2018, ήρθε η στιγμή να βρει την… σταθερότητα στην ζωή του.

Η «Ιθάκη» του…

Η Νότιγχαμ Φόρεστ είχε περάσει στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη ένα χρόνο πριν. Με τους σκάουτερ να έχουν αναλάβει δράση, ο Λιούις Γκράμπαν έρχεται στο προσκήνιο. Με επτά εκατ. ευρώ, η Μπόρνμουθ λέει το ναι και αφήνει τον έμπειρο φορ να φορέσει τα χρώματα του αγγλικού συλλόγου. Η καριέρα του αναγεννήθηκε. Ξαναβρήκε τον λόγο που φοράει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Στην πρώτη του σεζόν κατάφερε να πετύχει 17 τέρματα, παρά την μέτρια πορεία της Νότιγχαμ στο πρωτάθλημα. Με τους «κόκκινους» έχει κάνει ρεκόρ καριέρας, αφού σε 140 συμμετοχές, έχει ματώσει 54 φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Γκολ σημαντικά και στιγμές που έχουν κάνει τον 33χρονο φορ, από τους κορυφαίους της ομάδας την τελευταία δεκαετία.

Ζει για να ανέβει με τη Νότιγχαμ…

Η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει φτάσει κοντά στο μπει στα play off ανόδου, όμως μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει. Ο αγγλικός σύλλογος έχει τεράστια ιστορία πίσω του, με αποκορύφωμα τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών. Η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία επιβάλλεται και ο Γκράμπαν, αποτελεί έναν από τους ανθρώπους που ανυπομονεί να το… δει.

Ο 33χρονος άσος δείχνει με κάθε τρόπο πως δεν ψάχνει πλέον τη «μεγάλη» μεταγραφή ή την καταξίωση. Αναζητεί την άνοδο με τη Νότιγχαμ Φόρεστ και ψάχνει τον τρόπο να βοηθήσει με τα γκολ σε αυτό τον στόχο. Ήδη έχει 11 γκολ σε 25 παιχνίδια φέτος, με αυτό κόντρα στην Άρσεναλ, να είναι από τα καλύτερα στη μέχρι τώρα καριέρα του.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0