Πρόσωπα

Πάουλο Σόουζα: Το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε Πολωνία και Βραζιλία, με το Παναθηναϊκό… παρελθόν!

Πάουλο Σόουζα: Το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε Πολωνία και Βραζιλία, με το Παναθηναϊκό… παρελθόν!

Η ποδοσφαιρική μαγεία που σκορπούσε με τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, τον ακολουθούν και ντυμένο στα προπονητικά. Ο Πάουλο Σόουζα έχει κάνει δύο χώρες να «κοντράρονται» για χάρη του και το BN Sports σας θυμίζει τα χρόνια που βρισκόταν στον Παναθηναϊκό

Και όμως, μπορεί οι μέρες των Χριστούγεννων να μην περιέχουν έντονη ποδοσφαιρική δράση, όμως σε Πολωνία και Βραζιλία, το κλίμα είναι έντονο τα τελευταία 24ώρα. Ο λόγος είναι ο Πάουλο Σόουζα. Ο νυν προπονητής της Εθνικής Πολωνίας που μοιάζει να είναι μία «ανάσα» μακριά από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Φλαμένγκο.

Ο άλλοτε μέσος του Παναθηναϊκού τα πάει εξαιρετικά ως προπονητής και όπως είναι λογικό, το φλερτ που δέχεται από ομάδες είναι αρκετά έντονο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατάσταση έχει βάλει το πρόσωπο να χωρίζεται σε δύο κόσμους και τα ΜΜΕ αμφότερων, να μην σταματάνε τον… «πετροπόλεμο» για το ποια πλευρά θα τον κάνει δικό της.

Μέλος της ελίτ της Ευρώπης…

Γέννημα θρέμμα της Μπενφίκα, ο Πάουλο Σόουζα ήταν ακόμα ένα από τα διαμαντάκια που έβγαζε ο πορτογαλικός σύλλογος. Άρχοντας στη μεσαία γραμμή, με αξιοζήλευτη τελική πάσα και ένα πόδι-χρυσάφι για μακρινά σουτ και εκτελέσεις στημένων. Ήταν φανερό πως ο Πορτογάλος άσος θα έκανε μεγάλη καριέρα από την αρχή. Η μεταγραφή στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας μπορεί να ξεσήκωσε τους οπαδούς των δύο ομάδων αλλά για εκείνον ήταν ένα τέλειο σκαλοπάτι για να πάρει τη μεταγραφή στη Γιουβέντους.

Το καλοκαίρι του 1994 και έναντι τεσσάρων εκατ. ευρώ αφήνει την Πορτογαλία για το ταξίδι του στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά, στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα του Τορίνο και μαζεύει βαλίτσες για την Βεστφαλία και την Μπορούσια Ντόρτμουντ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ. Με τον γερμανικό σύλλογο κατέκτησε ακόμα ένα Champions League έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το άστρο του φώτιζε σε κάθε πλευρά της Ευρώπης. Ο διεθνής άσος έκανε την Ίντερ να βγάλει από τα ταμεία της σχεδόν 7,6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, έχοντας και έναν δανεισμό για έξι μήνες στην Πάρμα ενδιάμεσα. Στέφθηκε πρωταθλητής σε Ιταλία και Πορτογαλία αλλά και κυπελλούχος. Ταυτόχρονα, μέτρησε πάνω από 220 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις πριν αποτελέσει τη μεγάλη μεταγραφική βόμβα της χώρας μας.

Όταν ο Παναθηναϊκός τάραξε τα μεταγραφικά νερά και η γκολάρα…

Το καλοκαίρι του 2000, ο Παναθηναϊκός προχωράει με μία πραγματικά μεγάλη μεταγραφική «βόμβα». Με την Πορτογαλία να έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του EURO του 2000, ο Πάουλο Σόουζα ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από την Ίντερ. Με δύο εκατ. ευρώ, οι Πράσινοι έρχονται σε πλήρη συμφωνία και κάνουν δικό τους τον έμπειρο μέσο. Μία μεταγραφή που ακούστηκε έντονα στην Ευρώπη εκείνο το καλοκαίρι.

Ο Πορτογάλος μπορεί να μην έπαιξε πολύ λόγο των πολλών τραυματισμών του όπως αγαπήθηκε όσο λίγοι στο «τριφύλλι». Αποκορύφωμα δεν είναι άλλο από το απίθανο γκολ που είχε πετύχει κόντρα στη Γιουβέντους. Συγκεκριμένα, για την τελευταία αγωνιστικής της πρώτης φάσης των ομίλων του Champions League, ο Παναθηναϊκός επικρατεί της Γιουβέντους στην Αθήνα.

Ο Πάουλο Σόουζα έπαιξε για ένα ημίχρονο αλλά ήταν αρκετό. Συγκεκριμένα, μόλις στο 7ο λεπτό αναλαμβάνει μία εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή της Γιούβε. Με ένα τέλειο σουτ, νικάει τον Φαν ντερ Σάαρ και ανοίγει το σκορ για το «τριφύλλι», σκορπώντας τον ενθουσιασμό στις εξέδρες. Μάλιστα, είχε μιλήσει στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για αυτό το φανταστικό γκολ. Αυτό ήταν και το μοναδικό τέρμα του με τους Πράσινους στον 1,5 χρόνο που αγωνίστηκε.

Βγάζει στους πάγκους την ποιότητα που είχε στον αγωνιστικό χώρο…

Μετά και από ένα πέρασμα στην Εσπανιόλ, ο Πορτογάλος μέσος αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 32 ετών και τον κέρδισε η… προπονητική. Με αρκετές παρουσίες στις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας αλλά και ως βοηθός προπονητή, έκανε την πρώτη δουλειά ως πρώτος κόουτς στην ΚΠΡ, τον Νοέμβρη του 2008. Η δουλειά του φάνηκε στο γεγονός πως ανέλαβε τις τεχνικές ηγεσίες των Σουόνσι αλλά και Λέστερ πριν προτιμήσει κάτι εκτός Αγγλίας.

Στη Βιντεότον αναγέννησε το όνομά του και έστρεψε ξανά τα βλέμματα πάνω του για τις προπονητικές του ικανότητες. Μία σεζόν στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και άλλη μία στη Βασιλεία, ήταν αρκετά για να πείσουν την Φιορεντίνα να τον εμπιστευτεί. Έμεινε για 95 αγώνες στον πάγκο των βιόλα και είχε αρκετές επιτυχίες, με αποτέλεσμα να κάνει τον κινέζικο σύλλογο Γουανζιάν να δώσει ένα μυθικό συμβόλαιο για να τον προσλάβει.

Η Μπορντό ήταν ο λόγος που επέστρεψε στην Ευρώπη ενώ από τον περασμένο Γενάρη, είναι ο προπονητής της Εθνικής Πολωνίας των Σφιντέρσκι και Σιμάνσκι. Οδήγησε την ομάδα στο EURO 2020 όπου και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων απέναντι σε Σουηδία, Ισπανία και Σλοβακία.

Ο πανικός με τη Φλαμένγκο!

Πριν λίγα 24ωρα, έγινε γνωστό πως ο Σόουζα δέχθηκε πρόταση από τη Φλαμένγκο, η οποία ψάχνει τον αντικαταστάτη του Ζαρντίμ. Μάλιστα, και ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν στη λίστα της, ωστόσο ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού είναι ο εκλεκτός για τη θέση. Ο 51χρονος προπονητής είναι θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα να κάνει προσπάθειες να «σπάσει» το συμβόλαιό με την πολωνική ομοσπονδία.

Ωστόσο, οι Πολωνοί είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο να φύγει ο Πορτογάλος κόουτς, με την πίεση του ίδιου να μην μεταφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στη χώρα. Ουσιαστικά, ο Πορτογάλος προπονητής σκέφτεται μόνο τρόπους για να πάει στη Φλαμένγκο, με τα ΜΜΕ των δύο χωρών να έχουν αρχίσει έναν «πόλεμο» με το τι ισχύει και τι όχι.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0