Πρόσωπα

Ζοσέ Μπότο: Ο «βασιλιάς των μεταγραφών» είναι έτοιμος να αναβαθμίσει τον ΠΑΟΚ

Ζοσέ Μπότο: Ο «βασιλιάς των μεταγραφών» είναι έτοιμος να αναβαθμίσει τον ΠΑΟΚ

Το ψευδώνυμο δεν είναι τυχαίο. Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση και το BN Sports σας συστήνει τον Ζοσέ Μπότο, που είναι έτοιμος να ανεβάσει επίπεδο τον Δικέφαλο.

Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να φέρει τον ΠΑΟΚ ξανά σε επίπεδο να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή και η πρώτη κίνηση, δεν ήταν άλλη από την θέση του αθλητικού διευθυντή. Ο Δικέφαλος προχώρησε σε μία επιλογή που είναι από το «πάνω ράφι» και περισσότερο μοιάζει με… μεταγραφή παρά με απλή πρόσληψη.

Ο Ζοσέ Μπότο δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Το όνομά του δεν είναι γνωστό αλλά για αρκετά χρόνια, ήταν πίσω από τις απίστευτες αγορές και πωλήσεις της Μπενφίκα αλλά και της Σαχτάρ Ντόντεσκ. Μάλιστα, στον ουκρανικό σύλλογο ήταν για σχεδόν τρία χρόνια, με το συμβόλαιό του να έληγε το ερχόμενο καλοκαίρι. Τελικά, η θητεία του ολοκληρώθηκε νωρίτερα και υπάρχει λόγος.

702_Boto.jpg

Το απίστευτο κέρδος αλλά και ο αξιοζήλευτος ισολογισμός…

Η Μπενφίκα είναι αναμφίβολα ανάμεσα στις ομάδες που αγοράζουν φθηνά και πουλάνε πολύ ακριβά. Για αρκετά χρόνια, έχουν εντοπίσει ποδοσφαιριστές που ακόμα ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά εξελίχθηκε στους καλύτερους του πλανήτη. Από το 2007 (είχε και ένα μικρό πέρασμα από το 2002 μέχρι το 2004), ο Ζοσέ Μπότο βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες διαπραγματεύσεις.

Για 11 χρόνια, ο Πορτογάλος σκάουτερ ήταν ο άρχοντας σε μεταγραφικά πλάνα, καθώς εντόπιζε ότι καλύτερο κυκλοφορούσε σε Πορτογαλία και Βραζιλία. Στους αριθμούς, η επιτυχία είναι γνωστή. Οι αγορές έφτασαν τα 390 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις άγγιξαν 783,5 εκατ. ευρώ (!!). Είναι λογικό πως το κέρδος, ήταν αυτό ακριβώς που έκανε τον Μπότο να ξεχωρίσει στην ευρωπαϊκή πιάτσα.

Παράλληλα, τα ονόματα που έχει αναδείξει, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κρούσης. Ο Νταβίντ Λουίζ, ο Έντερσον, ο Αϊμάρ, Ταλίσκα και Ντι Μαρία είναι μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που ο 55χρονος σκάουτερ σύστησε με τους καλύτερους οιωνούς στην Μπενφίκα. Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των περισσότερων, έγινε με τις «χειρουργικές» κινήσεις του ίδιου, για αυτό και τα μεγάλα ποσά.

Οι «ελληνικές» επιλογές του…

Όπως είναι φυσικό, στα έντεκα χρόνια στην Μπενφίκα, δεν γινόταν ο Μπότο να μην έχει ξεχωρίσει και ποδοσφαιριστές που είτε αγωνίστηκαν μετά στη χώρα μας, είτε πριν. Συγκεκριμένα, οι Ρομπέρτο, Λιούμπομιρ Φέισα και Αντριγία Ζίβκοβιτς είναι οι ξένοι που ήρθαν πριν ή μετά την παρουσία τους στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που εντυπωσίασαν τον Πορτογάλο.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Σάμαρης είχε πείσει για τις ικανότητες του και κόστισε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ για να αφήσει τον Ολυμπιακό και να μείνει στη Μπενφίκα για περίπου επτά χρόνια. Από την άλλη, ο Κώστας Μήτρογλου δεν πέτυχε στην Φούλαμ αλλά στον Πειραιά είχε κάνει την απόλυτη διαφορά. Αυτό ήταν αρκετό να βγουν σχεδόν επτά εκατ. ευρώ για να αφήσει το Λονδίνο και να μετακομίσει μόνιμα στη Λισσαβόνα.

Τα τελευταία αποτελέσματα στην Σαχτάρ, προκαλούν… υπομονή για τον ΠΑΟΚ!

Στην Σαχτάρ Ντόνετσκ δεν άλλαξε την φιλοσοφία του. Η πρώτη μεταγραφή ήταν ο Βραζιλιάνος Τετέ έναντι 15 εκατ. ευρώ αλλά και ο Μαϊκόν έναντι 6,5 εκατ. ευρώ από ομάδες της Βραζιλίας. Παράλληλα, έκανε την διαφορά και προχώρησε στην εισήγηση του Ισραηλινού Σόλομον που η αξία του έφτασε τα έξι εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, οι επιλογές του αποτυπώθηκαν στον αγωνιστικό και με ιδιαίτερη επιτυχία. Αμφότεροι κούμπωσαν εξαιρετικό στο ήδη υπάρχον σύνολο και έγιναν βασικότατες μονάδες της Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία ανέκαθεν είχε εξαιρετικούς Βραζιλιάνους. Ο Τετέ αυτή την στιγμή κοστίζει παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ, όπως και ο Σόλομον.

Στον ΠΑΟΚ κοιτούν, φυσικά, και τις επιτυχίες που είχε πριν λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, ο Πεδρίνιο μπορεί να κόστισε 18 εκατ. ευρώ αλλά ήδη έχει αποζημιώσει την ομάδα με τις εμφανίσεις του και τις προτάσεις έχει δεχτεί ακόμα και τώρα. Ο Μάρλος των 12 εκατ. ευρώ, έχει κουμπώσει στο κέντρο της άμυνας και έχει εξελιχθεί στο καλύτερο αμυντικό στοιχείο του ουκρανικού συλλόγου ενώ ο Λασίνα Τραορέ των μόλις 10 εκατ. ευρώ, άφησε τον Άγιαξ έπειτα από μία εξαιρετική σεζόν, για να πρωταγωνιστήσει στην Ουκρανία.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0