Πρόσωπα

Πάπας Φραγκίσκος: Ένας «ιερός» οπαδός του ποδοσφαίρου και της Σαν Λορέντζο

Πάπας Φραγκίσκος: Ένας «ιερός» οπαδός του ποδοσφαίρου και της Σαν Λορέντζο

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γενέθλια και το BN Sports γράφει για έναν άνθρωπο που είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και φανατικός οπαδός της Σαν Λορέντζο.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Το ποδόσφαιρο είναι σαν... θρησκεία για τους Αργεντινούς και όχι δεν είναι υπερβολή αν σκεφτεί κανείς πως ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είναι Αργεντινός και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος.

Το 2013 ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος αποφασίζει να παραιτηθεί. Το παπικό κονκλάβιο αποφασίζει κι εκλέγει τον πρώτο Λατινοαμερικανό Πάπα, τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, που πήρε το όνομα Φραγκίσκος. Γνωστός ποδοσφαιρόφιλος, έχει μιλήσει ανοιχτά για τα δύο πάθη στη ζωή του, πέρα φυσικά από τον Θεό: την κλασική μουσική και τη Σαν Λορέντζο.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες κι ήταν ένα από τα πέντε παιδιά εργάτη των σιδηροδρόμων. Η σύνδεση του με την ομάδα ξεκίνησε απ’ τα παιδικά του χρόνια καθώς ο μικρός τότε Χόρχε πήγαινε για να δει τον πατέρα του που ήταν αθλητής μπάσκετ της Σαν Λορέντζο.

Ο Χόρχε δεν έχανε αγώνα και είναι χαρακτηριστικό ότι το 1946 που η «Σικλόν» κατακτούσε το πρωτάθλημα, ο ίδιος δεν είχε χάσει ματς της ομάδας, κάτι που είχε δηλώσει χρόνια αργότερα σε συνέντευξη του. Για τον λόγο αυτό και το 2008 η Σαν Λορέντζο τον τίμησε με κάρτα μέλους (αριθμός 8235) και μια φανέλα, ενώ όταν λίγα χρόνια αργότερα κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες η ομάδα πέταξε από το Μπουένος Άιρες ως το Βατικανό για να δώσει στον Πάπα Φραγκίσκο την χαρά να σηκώσει και αυτός το τρόπαιο.

Και η χαρά του εκείνη την ημέρα δεν κρυβόταν. Άλλωστε όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ο σύλλογος είναι μέρος της πολιτιστικής του ταυτότητας. Και το ευχαριστώ της Σαν Λορέντζο ήρθε άμεσα. Ο σύλλογος αποφάσισε να τιμήσει τον ποντίφικα δίνοντας το όνομά του στο γήπεδο της ομάδας. «Το όνομα του μελλοντικού γηπέδου στην La Plata Avenue εγκρίθηκε. Θα ονομάζεται: Πάπας Φραγκίσκος», ανέφερε με κάθε επισημότητα στην ανακοίνωσή της η «Σικλόν».

papas_karta_melous.jpg

Σαν Λορέντζο και θρησκεία, μια σχέση αλληλεξάρτησης

Το γεγονός ότι ο Πάπας είναι οπαδός της Σαν Λορέντζο έχει να κάνει και με την ίδια την ομάδα και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την θρησκεία του χριστιανισμού. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πατέρας Λορέντζο Μάσα, ιερέας μιας μικρής εκκλησίας της γειτονιάς στο Μπουένος Άιρες, ανησυχούσε για τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στους ολοένα και πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Έτσι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανά ατυχήματα, «πρόσφερε στα αγόρια να παίξουν στην πίσω αυλή της εκκλησίας, υπό τον όρο ότι έπρεπε να πηγαίνουν στη λειτουργία τις Κυριακές».

Σιγά σιγά ο αριθμός των παιδιών αυξανόταν σε σημείο που ξεκίνησαν συζητήσεις για την δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Έτσι, αποφασίστηκε το όνομα «Σαν Λορέντζο» για να τιμήσουν τον άνθρωπο που ήταν έμμεσα υπεύθυνος για το ξεκίνημά του. Ο Μάσα αρχικά αρνήθηκε την τιμή, αλλά τελικά συμφώνησε σε αυτήν, «εξηγώντας ότι το όνομα δεν θα τιμούσε τον εαυτό του αλλά και τον Σαν Λορέντζο της Ρώμης καθώς και την μάχη του Σαν Λορέντζο, μια από τις πιο σημαντικές μάχες για την ανεξαρτησία της Αργεντινής». Παράλληλα, ένα από τα προσωνύμια της Σαν Λορέντζο είναι το Los Cuervos (τα κοράκια), το οποίο προέρχεται από τα μαύρα χρώματα των ρούχων του πατέρα Massa, και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ανακοινώθηκε η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, ο σύλλογος δημοσίευσε τη φωτογραφία στα αριστερά στην ιστοσελίδα του, σε κάτι που ονομάστηκε το «κοράκι του Πάπα».

mouseio_vatikanou.jpg

Το μουσείο στο Βατικανό

Λίγο καιρό μετά την εκλογή του ως Πάπας πρότεινε την δημιουργία ενός διαφορετικού μουσείου στο Βατικανό, ενός μουσείου που δεν θα είχε σχέση με την θρησκεία, αλλά με το ποδόσφαιρο! Ο ίδιος αποφάσισε να χαρίσει όλα τα αγαπημένα του ποδοσφαιρικά ενθύμια όπως φανέλες με τις υπογραφές κορυφαίων ποδοσφαιριστών, ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπάλες και φωτογραφίες. Ανάμεσά τους μια φανέλα του Πελέ και μία μπάλα με ιδιόχειρη αφιέρωση από τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου, αλλά και μία φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα με το όνομα Francisco που εύχεται παγκόσμια ειρήνη. Τα ποδοσφαιρικά αντικείμενα δεν σταματάνε εδώ, αφού μπορεί κανείς να δει μία φανέλα της Εθνικής Αργεντινής με τις υπογραφές όλων των παικτών με αυτή του Μέσι να ξεχωρίζει, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη της «Σκουάντρα Ατζούρα».

papas_pano.jpg

Όταν βγήκε ο λευκός καπνός από τη θρυλική Καπέλα Σιστίνα της Ρώμης που σήμανε την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου ως ποντίφικα λίγοι πίστευαν ότι θα ακολουθούσε μια προοδευτική πορεία στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος όμως ήταν γεμάτος εκπλήξεις. Και η αγάπη του στο ποδόσφαιρο και το πως προσεγγίζει το άθλημα δείχνει του λόγου το αληθές. Και η αγάπη του για την Σαν Λορέντζο είναι πέρα για πέρα αληθινή και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Άλλωστε, έχει και το αλάθητο. Και αν όλοι εμείς οι οπαδοί προσευχόμαστε πολλές φορές για την όποια επιτυχία των ομάδων μας, στην Σαν Λορέντζο γνωρίζουν ότι αν χρειαστεί ίσως έχουν και μια επιπλέον βοήθεια, αυτή του Βατικανού!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0