Πρόσωπα

Μάγκνους Κάρλσεν: Ο 31χρονος «Μότσαρτ του σκακιού» που μετράει τίτλους και εκατομμύρια!

Μάγκνους Κάρλσεν: Ο 31χρονος «Μότσαρτ του σκακιού» που μετράει τίτλους και εκατομμύρια!

Ο Μάγκνους Κάρλσεν αναδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι και το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της επιτυχίας του που τον έφερε στην ελίτ του σκακιού «αναγκάζοντας» τον κορυφαίο Γκάρι Κασπάροφ να του βγάλει το καπέλο.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μάγκνους Κάρλσεν, Νορβηγός σκακιστής, κέρδισε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού το 2013, και έγινε ο δεύτερος νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία 22 ετών. Πρόκειται για ένα θαύμα του σκακιού όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του χώρου, είχε γίνει μάλιστα Grandmaster σε ηλικία μόλις 13 ετών το 2004 και κατετάγη Νο 1 το 2010 όταν ήταν 19 ετών! Εκείνη την εποχή ήταν ο νεότερος σκακιστής στην ιστορία που κατέκτησε στην παγκόσμια κατάταξη τη θέση Νο 1.  

Γιος μηχανικών, άρχισε να επιδεικνύει τις πνευματικές του ικανότητες σε νεαρή ηλικία. Μπορούσε να λύσει παζλ 50 κομματιών μέχρι τα δύο του χρόνια και να συναρμολογήσει σετ Lego που προορίζονταν για πολύ μεγαλύτερα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Αναγνωρίζοντας τα ψυχικά του χαρίσματα, ο πατέρας του τον δίδαξε σκάκι και σύντομα το νεαρό αγόρι αγκιστρώθηκε. Άρχισε να συμμετέχει σε διάσημα τουρνουά σκακιού όταν ήταν οκτώ ετών, κερδίζοντας αρκετά από αυτά.  

Κέρδισε διεθνή φήμη μετά τη νίκη του στον όμιλο C στο τουρνουά σκακιού Corus, στο Wijk aan Zee, το 2004. Έγινε Grandmaster αφού τερμάτισε δεύτερος στο Open Chess Championship του Ντουμπάι τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Η καριέρα του άγγιξε τα ύψη τα επόμενα χρόνια και το 2010, η Διεθνής Ομοσπονδία των Σχολών (FIDE) ανακοίνωσε ότι ο Κάρλσεν ήταν ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο! 


Ο δρόμος προς την επιτυχία!

Το 2004, κέρδισε τη διεθνή προσοχή μετά τη νίκη του στον όμιλο C στο τουρνουά σκακιού Corus στο Wijk aan Zee. Ο Κάρλσεν ήταν μόλις ένας νεαρός έφηβος και η νίκη του στον όμιλο C οδήγησε τον Grandmaster Λούμπομιρ Καβαλέκ να του δώσει τον τίτλο «Μότσαρτ του σκακιού». 

Τον Μάρτιο του 2004, νίκησε τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Καρπόφ  σε ένα τουρνουά σκακιού blitz και συνέχισε με μία ισοπαλία ενάντια στον Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος ήταν τότε ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Στη συνέχεια, ο Κάρλσεν ηττήθηκε από τον Κασπάροφ σε έναν άλλο γύρο και έτσι αποκλείστηκε από τη διοργάνωση. 

Τερμάτισε στη δεύτερη θέση στο Open Chess Championship του Ντουμπάι τον Απρίλιο του 2004 και έγινε Grandmaster. Εκείνη την εποχή, ήταν ο νεότερος Grandmaster στον κόσμο και το τρίτο νεότερο άτομο που κατείχε ποτέ το καθεστώς GM. 

Έπαιξε θαυμάσια στο νορβηγικό Πρωτάθλημα Σκακιού το 2006, αλλά έχασε από τον Μπέργκε Όστενσταντ στον τελευταίο γύρο. Ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο για πρώτη φορά στα play-off. 

Αντιμετώπισε αρκετούς τρομερούς αντιπάλους στο διάσημο τουρνουά σκακιού Linares το 2007, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι είναι το «Γουίμπλεντον του σκακιού». Ο Κάρλσεν έπαιξε με κορυφαίους παίκτες όπως ο Βεσελίν Τοπάλοφ, ο Βισβανάθαν Ανάντ, ο Πιοτρ Σβίντλερ, ο Αλεξάντρ Μοροζέβιτς και ο Λεβόν Αρονιάν και κατέκτησε τη δεύτερη θέση.  

Έγινε το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ ένα τουρνουά κατηγορίας 18 τον Αύγουστο του 2007 όταν κέρδισε το Διεθνές Φεστιβάλ Σκακιού Biel Grandmaster Tournament. Την επόμενη χρονιά μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον Λεβόν Αρονιάν στο τουρνουά σκακιού Corus, και έγινε το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ τουρνουά κατηγορίας 20. 

Το 2009, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Blitz στη Μόσχα και στη συνέχεια μπήκε στο London Chess Classic ως κορυφαίος. Συνέχισε νικώντας τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Βλαντιμίρ Κράμνικ και κέρδισε το τουρνουά. Τον Ιανουάριο του 2010, η FIDE ανακοίνωσε ότι ο Κάρλσεν ήταν ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. 

FGUlg_8XMAQVBbO.jpg

Το 2013, ο Μάγκνους αντιμετώπισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Βισβανάθαν Ανάντ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού στο Τσενάι της Ινδίας. Ο Κάρλσεν κέρδισε το πρωτάθλημα με 6½–3½ κερδίζοντας παιχνίδια πέντε, έξι και εννέα και ισοφαρίζοντας τα υπόλοιπα. Έτσι έγινε ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο δεύτερος νεότερος παίκτης (μετά τον Κασπάροφ) που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο.  

Αντιμετώπισε ξανά τον Άναντ σε έναν αγώνα για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή σκακιού τον Νοέμβριο του 2014 και υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Την ίδια χρονιά κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rapid (στο οποίο οι παίκτες λαμβάνουν συνολικά 15 λεπτά χρόνου με επιπλέον 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση) στο Ντουμπάι και κέρδισε αυτόν τον τίτλο ξανά το 2015 στο Βερολίνο.  

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2016 στη Νέα Υόρκη, ο Κάρλσεν ήταν ισόπαλος εναντίον του Ρώσου παίκτη Σεργκέι Καριάκιν μετά από 12 αγώνες. Νίκησε τον Καριάκιν κερδίζοντας 2 παιχνίδια σε έναν γρήγορο γύρο 4 αγώνων, στον οποίο κάθε παίκτης είχε μόνο 25 λεπτά στο ρολόι, με 10 δευτερόλεπτα να προστίθενται μετά από κάθε κίνηση. Ο Κάρλσεν πέτυχε τη νίκη του με στυλ στην τελευταία κίνηση του παιχνιδιού 4 θυσιάζοντας τη βασίλισσα του για να στήσει ματ στην επόμενη κίνηση. Υπερασπίστηκε ξανά με επιτυχία τον τίτλο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018 στο Λονδίνο. Ήρθε ισοπαλία με τον Αμερικανό παίκτη Φαμπιάνο Καρουάνα μετά από 12 αγώνες, αλλά κέρδισε 3 παιχνίδια στον γύρο του tie-breaking. Το 2019 ο Κάρλσεν κέρδισε τους τίτλους rapid και blitz στη Μόσχα, και έγινε το πρώτο άτομο που κατέχει και τους τρεις τίτλους της FIDE: blitz, rapid και regular. 

Το 2021 κλέινει για τον  Κάρλσεν ιδανικά καθώς για μια ακόμη χρονιά είναι ο απόλυτος βασιλιάς στο παγκόσμιο σκάκι. Ο Νορβηγός grandmaster νίκησε τον Ρώσο Ίαν Νεπομνιάχτσι στον αγώνα για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, πέμπτος συνολικά, στο Ντουμπάι και υπερασπίστηκε με επιτυχία το στέμμα του!


Ποιος είπε ότι δεν μπορεί να σε «ζήσει» το σκάκι... πλουσιοπάροχα;

Πολλοί επαγγελματίες σκακιστές δήλωσαν δημόσια ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνεις πλούσιος μόνο παίζοντας το παιχνίδι σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Ο Μάγκνους μπόρεσε να τους αποδείξει ότι έκαναν λάθος φτάνοντας σε ένα επαγγελματικό επίπεδο που του επιτρέπει να εισπράξει περίπου 750.000 δολάρια μόνο από τους αγώνες σκακιού. Ο Κάρλσεν μπόρεσε να φτάσει σε μια εκτιμώμενη καθαρή αξία 8 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν ήρθαν όλα από τα τουρνουά σκακιού.

Ο Μάγκνους κερδίζει περίπου 750.000 $ ετησίως από τουρνουά σκακιού. Λόγω της απήχησής του στο κοινό, εταιρείες όπως η Microsoft του πρόσφεραν συμφωνίες χορηγίας, αυξάνοντας τα έσοδά του πέρα ​​από αυτόν τον αριθμό. Επίσης, υπέγραψε συμφωνία με την επωνυμία ρούχων G-Star Raw για την οποία πληρώθηκε ένα άγνωστο ποσό. Η συμφωνία του με την εταιρεία ένδυσης αφορούσε τις υπηρεσίες του στο μόντελινγκ, καθώς έγινε μια από τις βασικές εικόνες της μάρκας μαζί με την αστέρα του κινηματογράφου Liv Tyler.

Για να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά και τα περιουσιακά του στοιχεία, δημιούργησε την MagnusChess AS, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2007. Η εταιρεία ανήκει στον ίδιο και τον πατέρα του με μερίδιο μεταξύ των δύο, με τον Μάγνκους να κατέχει το 85% της. Όλα τα κέρδη του θα εξαργυρώνονταν και θα τα διαχειριζόταν η MagnusChess AS, η οποία αργότερα έγινε η μητρική εταιρεία για τη δεύτερη, Play Magnus AS.

Το Play Magnus AS δημιουργήθηκε από τον Κάρλσεν ως εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, κυκλοφορώντας την εφαρμογή του για σκάκι στα κινητά. Μέχρι το 2017, η εφαρμογή έφτασε τις 2,8 εκατομμύρια λήψεις και το 2019, η εταιρεία συγχωνεύθηκε με το chess24.com. Στις αρχές του 2020, ο Μάγκνους εξασφάλισε έναν κύκλο επένδυσης για το Play Magnus ύψους 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας το μερίδιό του στην εταιρεία στο 16% ενώ διατηρούσε ακόμα τη θέση του ως δημόσια εικόνα του Play Magnus AS.

Έξω από τον κόσμο του σκακιού κάποιοι εκτιμούν ότι ο Κάρλσεν βγάζει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις χορηγίες και τα συμβόλαια μοντελοποίησης με την G-Star Raw μαζί με τη συμφωνία χορηγίας με τη Microsoft.

Ο Μάγκνους Κάρλσεν δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους παίκτες της τρέχουσας γενιάς, αλλά έχει ήδη καταφέρει αρκετά για να διασφαλίσει ότι θα τον θυμούνται ως θρυλικό παίκτη! Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο σκάκι, απομένουν λίγα πράγματα να πετύχει και μπορεί κάλλιστα να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, εάν μπορέσει να παραμείνει στον θρόνο και να διατηρήσει τα σκήπτρα του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ευτυχία Γιαπουτζή

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0