Πρόσωπα

Νάτσο Σκόκο: Ένας «αλήτης» της μπάλας, ένας παικταράς που χωρούσε ακόμα και στην ΑΕΚ της δεκαετίας του '90! (video)

Νάτσο Σκόκο: Ένας «αλήτης» της μπάλας, ένας παικταράς που χωρούσε ακόμα και στην ΑΕΚ της δεκαετίας του '90! (video)

Ο Νάτσο Σκόκο, ο «υδραυλικός» που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ για τρία χρόνια, ανακοίνωσε το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας – Οι ιστορίες που άφησε στο πέρασμά του από την Ένωση πολλές και ιδιαίτερες…

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Κάτω από μία πέργκολα, στο σπίτι του στην Αργεντινή, φορώντας το σορτσάκι του και με μία κούπα μάτε στο χέρι ο Νάτσο Σκόκο τράβηξε το βίντεο της… ζωής του και μας γνωστοποίησε ότι στα 36 του χρόνια αποφάσισε να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ακόμα και στο φινάλε του, αυτός ο τύπος που γεννήθηκε στο Σάντα Φε στις 29 Μαΐου του 1985, έβγαζε μία ωραία… αλητεία. Γιατί αυτό ήταν ο Νάτσο την τριετία που ήταν στην ΑΕΚ και τον ζήσαμε από κοντά: Ένας ποδοσφαιρικός «αλήτης»!

Αυτό το κομμάτι, η αλήθεια είναι πως γράφεται με μία γλυκιά νοσταλγία, αλλά και με μία περίεργη χαρά… Νοσταλγία γιατί στο μυαλό έρχονται πολλά απ’ όσα έκανε ο Νάτσο Σκόκο φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ από το 2008 έως το 2011, με την οποία κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδος. Και χαρά γιατί ο κόσμος της ΑΕΚ είχε τη μοναδική τύχη να απολαύσει αυτόν τον αρτίστα της μπάλας φορώντας μόνο τη φανέλα της ομάδας του, ομορφαίνοντας με τα γκολ και τις ντρίμπλες του εκείνη την περίεργη (διοικητικά και αγωνιστικά) τριετία. Εξ ου και το παρατσούκλι «υδραυλικός»: απ’ τον υπέροχο τρόπο που χειριζόταν τη μπάλα.  

Ο ερχομός του στην ΑΕΚ και η περίεργη χρονιά

Ο Νάτσο ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018. Η ομάδα είχε περάσει μία σεζόν χάνοντας το πρωτάθλημα στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό με τη γνωστή υπόθεση «Βάλνερ» και η διοίκηση Νικολαϊδη, έχοντας τσεκάρει καιρό τον Σκόκο, κάνει την κίνηση και τον αγοράζει από τη Μεξικάνικη Πούμας δίνοντας ένα ποσό κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Μυστήριο εκείνο το καλοκαίρι. Τον Νάτσο δεν τον ήξερε ο κόσμος της ΑΕΚ. Οι συστάσεις που τον ακολουθούσαν, ωστόσο, ήταν εξαιρετικές. Είχαν γίνει όμως τόσα πολλά το καλοκαίρι του 2008 που στην ουσία «καπάκωσαν» εκείνη τη μεταγραφή. Είχε έρθει ο Γιώργος Δώνης στην τεχνική ηγεσία, είχαν φύγει οι Δέλλας, Λυμπερόπουλος, ο Ζήκος σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ενώ αποχώρησε και ο Ριβάλντο. Επί της ουσίας διαλύθηκε η ομάδα που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στα γήπεδα τη σεζόν 2007-08. Λίγους μήνες μετά ο Ντέμης Νικολαϊδης αποχωρεί από την προεδρία, ακολουθεί το τέλος του Δώνη και η επιστροφή του Μπάγεβιτς. Πολλά γεγονότα… Και κάπου εκεί υπήρχε αυτός ο τύπος, ο Νάτσο Σκόκο, να χαρίζει σπάνιες ποδοσφαιρικές στιγμές και με τις εμπνεύσεις του να χαρίζει πολλούς βαθμούς στην ΑΕΚ. Από την πρώτη… ανάγνωση πάντως στους Θρακομακεδόνες φάνηκε πως κάτι ιδιαίτερο έχει αυτός ο τυπάκος. Αξύριστη γάμπα, εκεί «χτυπημένο» ένα τατουάζ με τη σημαία της Αργεντινής και τα κολπάκια του με τη μπάλα… Κάτι ξεχωριστό είχε έρθει!

Το πρώτο γκολ και οι γκολάρες που ακολούθησαν

Δεν ξεκίνησε η σεζόν καλά πάντως. Είχε αποβληθεί στο ματς με την Ομόνοια στην Κύπρο και η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από τον Αύγουστο απ’ την Ευρώπη. Το πρώτο του γκολ με την ΑΕΚ το πέτυχε με… κεφαλιά, κόντρα στον Ηρακλή στις 21/9 του ’08. Η ΑΕΚ είχε κερδίσει 1-0 εκείνο το βράδυ. Άρχισε να μας συστήνεται για τα καλά τότε ο Νάτσο… Ακολούθησε η γκολάρα στη Νέα Σμύρνη δίνοντας τον βαθμό και τα υπόλοιπα που λίγο έως πολύ θυμόμαστε. Την κιτρινόμαυρη φανέλα τη φόρεσε σε συνολικά 120 παιχνίδια, σκοράροντας 33 φορές και δίνοντας 30 ασίστ. Έπαιξε ως επιθετικός, ως δεύτερος επιθετικός, ως δεξί εξτρέμ και κυρίως ως αριστερό. Το κύριο χαρακτηριστικό του; Αυτό το απίθανο σουτ που είχε! Συστημένη έστελνε τη μπάλα στο τέρμα! Από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του γηπέδου μπορούσε να εκτελέσει και τη στείλει στο πλεκτό! Σπάνια ποιότητα ποδοσφαιριστή, για τα ελληνικά δεδομένα! Μοναδικός ενδεχομένως, γιατί πραγματικά αυτή η ακρίβεια που είχε στις… οβίδες που έφευγαν από τα πόδια του (κυρίως το δεξί) δεν τη βλέπουμε στην Ελλάδα.

Οι γκολάρες που θα μείνουν στην ιστορία

Υπάρχουν όμως κάποια γκολ που ο Νάτσο σημείωσε με την ΑΕΚ, τα οποία πραγματικά θα μείνουν αλησμόνητα: Οι δυο γκολάρες που είχε βάλει στο απίθανο τελικό Κυπέλλου του 2009 και το 4-4 με τον Ολυμπιακό, παρά το αρνητικό για την ΑΕΚ στο τέλος αποτέλεσμα θα τα θυμούνται όλοι. Τα δυο γκολ με τη Βασλούι στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ και ειδικά το πρώτο που έφυγε τετ α τετ και σήκωσε τη μπάλα με το… μυτάκι πάνω από τον τερματοφύλακα, δίνοντας την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Τις δυο φυσικά γκολάρες που είχε πετύχει στο Καραϊσκάκη τα Φώτα του 2010, δίνοντας στην ΑΕΚ τη νίκη με 1-2 επί του Ολυμπιακού. Την επόμενη σεζόν και στις 17/10/10 βάζει το γκολ όνειρο στο Χαριλάου, τραβώντας ένα «κεραυνό» λίγο κάτω από τη σέντρα νικώντας τον Σηφάκη, στο 0-4 της ΑΕΚ επί του Άρη. Στις 6/3/11 στο 4-0 της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ ο Νάτσο σκοράρει πάλι δυο γκολ.

Ειδικά το δεύτερο όμως ήταν φανταστικό: Πήρε τη μπάλα από αριστερά, πέρασε δυο αντιπάλους, πάτησε περιοχή και από πλάγια θέση με δεξί σουτ πανηγύρισε ξανά. Το τελευταίο γκολ του Σκόκο με την ΑΕΚ ήταν κι αυτό εκπληκτικό και το πέτυχε στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Πλέι οφ ήταν τότε και στις 18 Μαΐου του 2011. Η ΑΕΚ ηττήθηκε 2-1, όμως ο Αργεντινός είχε την εμπνεύσει να σουτάρει ξανά λίγο κάτω από τη σέντρα, το σουτ αυτή τη φορά ήταν ευθύβολο (όχι όπως το Χαριλάου λίγους μήνες πριν), πήρε φάλτσα, βρήκε και σε ένα πόδι και κατέληξε στα δίχτυα…



Οι φήμες για μεταγραφή του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και η αντρίκια στάση του

Πολλά είχαν γραφτεί εκείνη την περίοδο στα Μέσα για πιθανή μεταγραφή του Νάτσο Σκόκο στην ΑΕΚ. Μία ΑΕΚ η οποία είχε πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Ακούγονταν ότι ο «υδραυλικός» είναι στο στόχαστρο και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Και στις δυο περιπτώσεις μάλιστα είχαν γραφτεί σελίδες… σιγουριάς πως ο Σκόκο θα φορέσει τη φανέλα τους! Μέχρι και πρωτοσέλιδο κολάζ είχε υπήρξε τότε με τον Αργεντινό στα «πράσινα». Τα Χριστούγεννα του 2009, επίσης, σε καθημερινή βάση γράφονταν τέτοια σενάρια, ειδικά τότε για τον Ολυμπιακό! Ο Σκόκο σε δηλώσεις του τόνιζε ότι τον προβληματίζει η κατάσταση στην ΑΕΚ, όμως δήλωνε χαρούμενος σε αυτήν. Στις 6/1/10 η ΑΕΚ πήγε στο Καραϊσκάκη. Ο Σκόκο ήταν τραυματίας τις προηγούμενες εβδομάδες. Έπαιξε όμως και πέτυχε δυο γκολ σπάνιας ομορφιάς, χαρίζοντας τη νίκη στην Ένωση.

Άλλα σενάρια εκείνη την περίοδο ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του. Η τότε διοίκηση έδειχνε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει έναν παίκτη του επιπέδου του Νάτσο. Κι όμως ο Σκόκο ανανέωσε, λίγους μήνες πριν τελειώσει το συμβόλαιό του. Ο σεβασμός του προς την ΑΕΚ ήταν τέτοιος που τον οδήγησε σε μία κίνηση που δύσκολα συμβαίνει… Ενώ θα έμεινε ελεύθερος, δέχθηκε να ανανεώσει, προκειμένου να πάρει η ΑΕΚ χρήματα από την πώλησή του, που τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη είχε. Και όντως το καλοκαίρι του 2011 η Ένωση πούλησε τον Σκόκο στην Αλ Αϊν βάζοντας στα ταμεία περίπου 3 εκατ. ευρώ.



Οι κακές στιγμές και το επεισόδιο με τον Τζιμπούρ

Την τριετία που βρέθηκε στην ΑΕΚ είχε και άσχημες στιγμές ο Νάτσο Σκόκο. Κυρίως βέβαια ήταν η όλη κατάσταση στην ομάδα που προκαλούσε ανασφάλεια. Είχε επηρεαστεί και ο ίδιος σε κάποια ματς, με αποτέλεσμα να ακούγεται το… αμίμητο ότι «διάλεγε παιχνίδια» και πως «δε μαρκάρει». «Ευτυχώς δε ξέρω Ελληνικά», έλεγε με νόημα ο ίδιος. Ξέρετε, ήταν οι περίοδοι που γενικά όταν μία ομάδα δεν πάει καλά ο κόσμος… ψάχνεται να βρει αποκούμπι από έναν παίκτη. Και όταν αυτός δεν παίρνει τα ματς… μόνος του, δέχεται και την σκληρότερη κριτική. Στις 29 Ιανουαρίου του 2009, πάλι, στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στους Θρακομακεδόνες γίνεται ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου: Σκόκο και Τζιμπούρ πιάνονται στα χέρια! Επεσε πολύ ξύλο εκείνο το μεσημέρι. Σίγουρα κανείς από τους δυο δεν το έχει ξεχάσει αυτό το συμβάν, αλλά και όλοι όσοι το έζησαν από κοντά… Ένα σκηνικό που είχε σοκάρει τον κόσμο ήταν και η επίθεση με γκαζάκια που είχε γίνει έξω από το σπίτι του τον Μάρτη του 2011!

Μετά την ΑΕΚ και η ελπίδα που πάντα υπήρχε για την επιστροφή του

Ο Σκόκο έφυγε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2011 για την Αλ Αϊν. Πέτυχε 8 γκολ σε 17 συμμετοχές του και το καλοκαίρι του 2012 φεύγει από την Αραβία, επιστρέφοντας σπίτι του και τη Νιούελς ως δανεικός. Εκανε σπουδαία χρονιά φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου και αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μινέιρο του Ροναλντίνιο στα πέναλτι. Το καλοκαίρι του 2013 παίρνει μεταγραφή στην Βραζιλία και την Ιντερνασιονάλ έναντι 4.25 εκατ. ευρώ, ενώ τον Γενάρη του ’14 επιστρέφει στην Ευρώπη και πάει στην Σάντερλαντ, η οποία τον αγόρασε δίνοντας 3,65 εκατ. ευρώ. Δεν στέριωσε στην Πρέμιερ Λιγκ (έξι εμφανίσεις είχε μόνο) και στις 13 Ιουλίου του 2014 τον αγοράζει η Νιούελς. Εκεί έμεινε έως το 2017. Η Νιούελς είχε πολλά οικονομικά προβλήματα και τελικά τον αγοράζει η Ρίβερ Πλέιτ με 3 εκατ. ευρώ. Με τη Ρίβερ κατέκτησε πέντε τίτλους, μεταξύ των οποίων και το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2018. Και φτάσαμε στον Ιούλιο του 2020 όπου γύρισε για 4η φορά στην παιδική του αγάπη τη Νιούελς Ολντ Μπόις, στην οποία έκλεισε την καριέρα του.



Όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε (!) μεταγραφική περίοδο το όνομα του Σκόκο ακουγόταν και γραφόταν σε διάφορα ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι πως η τελευταία φορά που η ΑΕΚ κυνήγησε ουσιαστικά να φέρει πίσω τον Νάτσο ήταν το καλοκαίρι που πήρε μεταγραφή στη Ρίβερ Πλέιτ. Είχαν γίνει τότε συζητήσεις και υπήρχαν ελπίδες. Όμως ο Σκόκο πήρε την απόφαση να συνεχίσει στην Αργεντινή και να μην επιστρέψει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Στην καριέρα του έπαιξε συνολικά σε 532 ματς, πετυχαίνοντας 190 γκολ και δίνοντας 65 ασίστ (οι 30 ήταν με την ΑΕΚ)! Δέχθηκε 100 κίτρινες κάρτες και αποβλήθηκε έξι φορές (οι τρεις με την ΑΕΚ δεχόμενος δεύτερες κίτρινες).

Ο Νάτσο Σκόκο λοιπόν, μας αποχαιρέτησε ποδοσφαιρικά… Ένας παίκτης που κάλλιστα χωρούσε στην υπέροχη ΑΕΚ της δεκαετίας του ’90. Για τέτοιο ποδοσφαιριστή μιλάμε! Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως πάρα πολλά απ’ τα 9.609 αγωνιστικά λεπτά που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας… Να είναι πάντα καλά «υδραυλικέ»…



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0