Πρόσωπα

Γκάρι Λίνεκερ: Τα γενέθλια του σέντερ φορ που εξελίχθηκε σε «TV icon»!

Γκάρι Λίνεκερ: Τα γενέθλια του σέντερ φορ που εξελίχθηκε σε «TV icon»!

Ο Γκάρι Ουίνστον Λίνεκερ, γέννημα θρέμμα του Λέστερ , γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου του 1960, συμπληρώνει τα 61 έτη και μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τη ζωή του και τα επιτεύγματα του ως ποδοσφαιριστής.

Σήμερα, ο Λίνεκερ απασχολείται με εννέα δουλειές. Είναι γνωστός ως  παρουσιαστής στο BBC για το «Match of the Day»,  στο «Sitting on a Fortune», ένα τηλεοπτικό σόου που προβάλλεται από το ανοιχτό κανάλι της ITV, σχολιαστής στο αγγλικό κανάλι της La Liga. Μέχρι πρότινος, ήταν και παρουσιαστής στο BT Sport για τις «νύχτες» του UEFA Champions League. Επιπλέον, έχει εκδώσει ένα κωμικό βιβλίο σχετικά με το ποδόσφαιρο, το «Behind Closed Doors» αλλά και συνεργάζεται με πολλές εταιρίες για την διαφήμιση προϊόντων τους, όπως την Walkers. Βέβαια, πριν γίνει γνωστός στην τηλεόραση ως παρουσιαστής, ήταν ένας τεράστιος επιθετικός σε Λέστερ, Έβερτον, Μπαρτσελόνα, Τότεναμ και Εθνική Αγγλία.
μ.jpg

Από τις αλάνες… στη τοπική ομάδα

Ένα απλό, καθημερινό παιδί από το Λέστερ, γιός μανάβη στη κεντρική αγορά της πόλης, έμελλε να αναδειχθεί σε κορυφαίο Σέντερ φορ της δεκαετίας του 80’. Από νεαρή ηλικία, ο «μικρός» Γκάρι αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο για να ακολουθήσει το όνειρο του. Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε στην τοπική του ομάδα, Λέστερ Σίτι, εκεί όπου από τα 16 του αγωνιζόταν στην μικρή ομάδα. Το όνειρο του άρχιζε να γίνεται πραγματικότητα, αφού δύο χρόνια αργότερα, το 1978, θα πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επιθετικός, στην αντρική ομάδα. Ο Λίνεκερ δεν ήταν το κλασικό φορ της εποχής, δεν είχε το ύψος κι όλας, ήταν 1.77 μ. όμως είχε την άγνοια κινδύνου, την επιμονή και την σκληρή δουλειά ενός στράικερ. Στα 21 του χρόνια θα γινόταν ένας από τους πρωταγωνιστές της Λέστερ, και με τη βοήθεια ενός άλλου σπουδαίου επιθετικού, του Άλαν Σμιθ, θα ανέβαζαν και πάλι τη Λέστερ στα μεγάλα σαλόνια του Αγγλικού Πρωταθλήματος. Αλλά και χάρη στα 19 του γκολ, θα πήγαινε την ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά Κυπέλλου Αγγλίας.

Η στροφή της καριέρας του στους Πρωταθλητές Αγγλίας

Ο Λίνεκερ ήταν το επόμενο μεγάλο ταλέντο της Αγγλίας και το 1985 μία προσφορά των 800 χιλιάδων στερλίνων από την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον, θα σήμαινε το τέλος της καριέρας του από την Λέστερ. Έπειτα από μία επταετία στη τοπική του ομάδα, έχοντας σκοράρει 103 γκολ, θα μετακόμιζε στο Λίβερπουλ για λογαριασμό των «Ζαχαρωτών». Η πρώτη και τελευταία του χρονιά στην Έβερτον ήταν καταπλητική. Με τον Γκάρι να σκοράρει 40 γκολ σε 57 εμφανίσεις, να κατακτάει τους δύο πρώτους τίτλους της καρίερας του, δύο συνεχόμενα Super Cup Αγγλίας και να οδηγάει την νέα του ομάδα στον 104ο τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ. Με τους «Κόκκινους Διαβόλους» να κερδίζουν τον θεσμό με 1-0 χάρη στο τέρμα του Νόρμαν Ουάιτσαϊντ.
η_1.jpg

Το «πικ» της καριέρας του και η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα

Η σεζόν 1985-1986 ίσως και να ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας τους, με αποκορύφωμα το Μουντιάλ του Μεξικό με την εθνική Αγγλίας. Εκεί όπου βγήκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ! Με το τελευταίο του γκολ να είναι στο παιχνίδι των Φώκλαντς, απέναντι στην Αργεντινή, με την Αγγλία να ηττάται με 2-1 χάρη στο «χέρι του Θεού» αλλά και το τρομερό γκολ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που περνάει όλους τους παίκτες των «Τριών Λιονταριών» Αυτή η επιτυχημένη χρονιά για τον ίδιο, είχε ως ανταμοιβή την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα για ένα λογικό ποσό των τριών εκατομμυρίων στερλίνων. Εκεί, θα συνέθετε δίδυμο στην επίθεση με τον Μαρκ Χιούζ και θα κατακτούσε άλλα δύο τρόπαια. Το ισπανικό Σούπερ Καπ τη σεζόν 1987-1988 αλλά και το κύπελλο Κυπελλούχων το 1989 στο τελικό της Βέρνης στην Ελβετία κόντρα στην Σαμπντόρια. Για πολλούς, ο Λίνεκερ δεν «ταίριαξε» απόλυτα με τη φιλοσοφία του Κρόιφ και της Μπαρτσελόνα, όμως σε μία τριετία ο ίδιος είχε αποκτήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία, έναν ευρωπαϊκό τίτλο και είχε σκοράρει 52 φορές. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το 1988 είχε προσβληθεί και από ηπατίτιδα, γεγονός που επεξηγεί και τις χαμηλές πτήσεις στο Euro της Γερμανίας, αλλά και τη μακρά περίοδο απουσίας από το ισπανικό πρωτάθλημα.

Η επιστροφή στην Πατρίδα

Το 1989 βρέθηκε μία ανάσα μακριά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως ο ίδιος επέλεξε να επανασυνδεθεί με τον Ουαλό, Μαρκ Χιούζ να αποτελέσουν το επιθετικό δίδυμο της Τότεναμ. Ο Γκάρι είδε αυτή την ευκαιρία σαν μία φρέσκια αρχή. Στην πρώτη του χρονιά κι’ όλας, βγήκε πρώτος σκόρερ με 24 γκολ! Ενώ σε μία τριετία φορώντας τη φανέλα των «Σπιρουνιών» κατέκτησε άλλα δύο τρόπαια. Ένα Κύπελλο FA Cup το 1991 απέναντι στη Νότιγχαμ και ένα Σούπερ Καπ Αγγλίας το 1992. Σκοράροντας συνολικά 80 γκολ.

Τα «φαντάσματα» του 90’

 Ίσως η τελευταία του μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αγγλία. Για τον ίδιο το Μουντιάλ του «ατυχήματος» την ώρα του αγώνα και τα προβλήματα με το στομάχι του… Τελικά το τρόπαιο δεν ήρθε αφού η Γερμανία απέκλεισε τα «Τρία Λιοντάρια» στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3. Αυτός ο αποκλεισμός από τα ημιτελικά ήταν «ψυχρός» και ο Γκάρι τότε είπε την περίφημη γνωστή ατάκα: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι. 22 άνδρες τρέχουν 90 λεπτά πίσω από μια μπάλα και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».
λ_1.jpg

Το τέλος… μίας θρυλικής καριέρας

Στα 32 του έτη ο ίδιος μετακόμισε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Ναγκόγια Γκράμπους, με σκοπό να «τελειώσει» την καριέρα του. Εκεί αγωνίστηκε 18 φορές και σκόραρε μόλις 4 τέρματα. Με τον συνολικό απολογισμό της καριέρας του να φτάνει στα 325 γκολ σε 461 εμφανίσεις!

Φοίβος Πεφάνης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0