Πρόσωπα

Ντρις Μέρτενς: Ο «γίγαντας» της Νάπολι με τα κοντά… πόδια την παίρνει από το χεράκι και την οδηγεί στο πρωτάθλημα (video)

Ντρις Μέρτενς: Ο «γίγαντας» της Νάπολι με τα κοντά… πόδια την παίρνει από το χεράκι και την οδηγεί στο πρωτάθλημα (video)

Απορρίφθηκε, εξελίχθηκε αργά όμως αλλά η επιμονή του, τον έβαλε ανάμεσα στους «θρύλους» της Νάπολι. Ο Ντρις Μέρτενς έκανε την απόλυτη διαφορά και το BN Sports σας παρουσιάζει τι υπάρχει πίσω από την ιστορία του.

Σχετικά Άρθρα

«Αν ήμουν σκύλος, θα ήμουν από αυτά του δρόμου. Μία ράτσα από όλα». Η αγάπη του για τα σκυλιά δεν κρύβεται σε καμία περίπτωση και δεν διστάζει να πανηγυρίσει προσποιώντας τα. Ωστόσο, το γεγονός πως θα ήταν σκυλί του «δρόμου», συνάπτει και με την απίστευτη ιστορία που κρύβει πίσω από το αγγελικό πρόσωπο και την παράλληλα… ώριμη φιγούρα του.

Ο Ντρις Μέρτενς έχει πατήσει τα 34 του χρόνια, όμως φαίνεται πως δεν θα σταματήσει να δίνει όλη του την ποιότητα για να την οδηγήσει σε έναν τίτλο πρωταθλητή. Ο θρίαμβος με 4-0 επί της Λάτσιο έχει την προσωπική του σφραγίδα και συνεχίζει να επιβεβαιώνει πως είναι ένας «θρύλος» του ιταλικού συλλόγου. Μία σιγουριά, που σε νεαρή ηλικία, δεν υπήρχε ούτε για… δείγμα, με τις ομάδες του Βελγίου να χτυπούν το κεφάλι τους στον «τοίχο».

Ο γυμναστής έδειξε τον δρόμο, ο πανικός στο ποδοσφαιρικό Βέλγιο και η απογοήτευση!

Ήρθε στον κόσμο στις 6 Μαΐου του 1987 στο Λουβέν του Βελγίου και μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια. Οι δικοί του δύσκολα μπορούσαν να του παρέχουν τα βασικά ενώ στο σχολείο, ήταν ένα ήσυχο, συνεσταλμένο αλλά και έξυπνο παιδί. Είχε πολύ καλούς βαθμούς, όμως το ποδόσφαιρο (για ακόμη μία φορά), είχε επικρατήσει. Πήρε μέρος σε σχολικούς αγώνες και ο γυμναστής του σχολείου, είπε στους γονείς του πως πρέπει να το δει… επαγγελματικά.

Το ταλέντο του ήταν τρομερό και δεν έπρεπε να μείνει στο «συρτάρι». Έτσι, γράφτηκε στις ακαδημίες της Λουβέν το 1996, δηλαδή σε ηλικία εννιά ετών. Μέσα σε δύο χρόνια, είχε κάνει όλο το Βέλγιο να μιλάει για εκείνον. Το ταλέντο, η εξέλιξη αλλά και η ποιότητα που έβγαλε στο χορτάρι, έστρεψε τα βλέμματα πάνω του και όχι άδικα. Η Εθνική Βελγίου δέχθηκε έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό και δεν έδωσε το παρών στα τελικά του Μουντιάλ του 1998 στην Γαλλία.

fiO26k1.jpg

Αμέσως, πάρθηκε η απόφαση να αναβαθμιστούν κάθε είδους ακαδημία για να βγει φρέσκο αίμα και μία νέα γενιά ποδοσφαιριστών που θα ανεβάσουν επίπεδο την χώρα. Η Άντερλεχτ τον ξεχώρισε αμέσως και η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους γονείς και τον ίδιο. Βέβαια, υπήρχε ένα θέμα απόστασης, το οποίο έλυσε ο πατέρας του παιδιού. Παρά την δύσκολη κατάσταση, μέχρι και τα 16 τον πηγαινόφερνε από τις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια εμφανίστηκε η Γάνδη, η οποία τον ανέβασε ένα λέβελ παραπάνω για να τον προσγείωση απότομα.

Σε ηλικία 19 ετών και ενώ προετοιμαζόταν για να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, οι άνθρωποι του βελγικού συλλόγου δεν του δίνουν επαγγελματικό συμβόλαιο, με την δικαιολογία πως ήταν αρκετά κοντός και αδύναμος για τέτοιο επίπεδο. Έτσι, έμεινε ελεύθερος, δίχως κάποια ομάδα να ενδιαφερθεί για το ταλέντο του. Η απογοήτευση ήταν τεράστια, με τον ίδιο να ψάχνει λύσεις ακόμα και μακριά από το ποδόσφαιρο.

Το σωσίβιο της Ολλανδίας και το αργοπορημένο ντεμπούτο που δεν… στοίχισε!

Έπειτα από δύο απορρίψεις στο Βέλγιο, ο νεαρός εξτρέμ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ολλανδία και την Άπελντουρν. Ομάδα στις χαμηλές κατηγορίες της χώρας, η οποία όμως είχε αναδείξει αρκετούς ποδοσφαιριστές. Αυτό ήταν που τράβηξε και τον 19χρονο Μέρτενς, ο οποίος είδε την καριέρα του να… εκτοξεύεται με απίστευτο τρόπο. Ο ολλανδικός σύλλογος μετατράπηκε στην αφετηρία της καριέρας του προς την κορυφή. Αρχικά πήγε ως… δανεικός από την Γάνδη και στη συνέχεια κόστισε 46 χιλιάδες ευρώ (!) για να παραχωρηθεί και επίσημα. Μέσα σε δύο χρόνια, έκανε την διαφορά.

Οι επιδόσεις του, του έδωσαν ένα «εισιτήριο» για την Ουτρέχτη και την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο σε επαγγελματική ομάδα σε ηλικία 22 ετών (!). Κόστισε συνολικά 600 χιλιάδες, όμως στην ολλανδική ομάδα, γνώριζαν πόσο μπορεί να εκτοξευθεί η τιμή του. Όπως και έγινε. Άλλα δύο χρόνια γεμάτα με απίστευτα στατιστικά, έφεραν το επόμενο βήμα που δεν ήταν άλλο από την Αϊντχόφεν. Με απολογισμό 21 γκολ και 32 ασίστ σε 87 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, οι «ερυθρόλευκοι» δεν γινόταν να αφήσουν την περίπτωσή του.

Τα 8,5 εκατ. ευρώ ήταν λίγα μπροστά στην προσφορά που έδωσε. Η συνταγή δεν άλλαξε. Μία διετία και πάλι έμεινε στον ολλανδικό σύλλογο, με τα νούμερα να παραμένουν σταθερά σε υψηλό βαθμό. Αυτή τη φορά, αυξήθηκαν κιόλας. Μάτωσε 45 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και μοίρασε 43 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, φέρνοντας προτάσεις από αρκετές ομάδες του εξωτερικού.

Η Νάπολι βρήκε τον… «θρύλο» της!

Το καλοκαίρι του 2013, το συμβόλαιο του Ντρις Μέρτενς μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Η Αϊντχόφεν ήθελε να το ανανεώσει αλλά ο ίδιος φαινόταν πως κοιτούσε να ανοίξει τα φτερά του. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Νάπολι. Οι άνθρωποι της είχαν φτιάξει ένα αξιοζήλευτο… φάκελο που κούμπωνε κατάλληλα στα θέλω του συλλόγου. Με μόλις 10 εκατ. ευρώ (!), τον έκανε δικό της και ανέβασε ένα επίπεδο παραπάνω τα άκρα. Από εκεί και πέρα, όλα είναι στην ιστορία.

Μπήκε στους «θρύλους» της Νάπολι και όχι άδικα. Κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της, ξεπερνώντας Μαραντόνα και Χάμσικ αλλά 6ος σε συμμετοχές. Ταυτόχρονα, κατέχει την 3η θέση στις ασίστ και χρειάζεται λιγότερες από 20 για να προσπεράσει τον Μάρεκ Χάμσικ στην κορυφή. Το όνομά του καθρεφτίζεται στην τεράστια ιστορία των «παρτενοπέι» και αυτή την στιγμή, είναι διψασμένος να τους οδηγήσει στην κορυφή της Ιταλίας. Μέχρι τώρα, έχει καταφέρει να πανηγυρίσει δύο κύπελλα της χώρας, αλλά φέτος, η Νάπολι δείχνει αποφασισμένη να κάνει την διαφορά και στο πρωτάθλημα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0