Πρόσωπα

Γιουλέν Λοπετέγκι: Ώρα να σπάσει την κατάρα κόντρα στην πρώην, Ρεάλ Μαδρίτης (video)

Γιουλέν Λοπετέγκι: Ώρα να σπάσει την κατάρα κόντρα στην πρώην, Ρεάλ Μαδρίτης (video)

Το 2018 έγινε το πρόσωπο της σεζόν πριν καν αυτή… ξεκινήσει. Τρία χρόνια μετά, ο Γιουλέν Λοπετέγκι επιστρέφει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου για να λύσει την κατάρα και να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι.

«Είναι ένας φανταστικός προπονητής, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη συμπεριφορά. Όλα έγιναν χωρίς να το γνωρίζουμε. Δεν νιώθω προδομένος, αλλά έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Μάθαμε για την απόφασή του πέντε λεπτά πριν ανακοινωθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν κάποιος θέλει να μιλήσει σε κάποιον από τους υπαλλήλους μας, πρέπει να μιλήσει πρώτα με εμάς. Η εθνική είναι για όλο το έθνος».

Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες ανακοίνωσε, ουσιαστικά, το τέλος της συνεργασίας με τον Γιουλέν Λοπετέγκι, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Ένα γεγονός πως έφερε ταραχή στο εσωτερικό της Εθνικής Ισπανίας αλλά και «σύννεφα» στη σχέση της με την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία δεν δίστασε να τον ανακοινώσει ως τον νέο της προπονητή.

Η ειρωνεία, είναι πως ο Ισπανός κόουτς μετά από λίγους μήνες… απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία των «μερένχες», με αποτέλεσμα να μείνει στην ανεργία από το… πουθενά. Από το καλοκαίρι του 2019, η Σεβίλλη είναι η νέα του στέγη, μέσω της οποίας θέλει να ξαναφτιάξει το όνομά του. Έπειτα από δύο χρόνια, το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του, όμως το «ανακάτεμα» που του έκανε η Ρεάλ στην καριέρα του, παραμένει νωπό στην μνήμη του.

Το σημερινό ντέρμπι των «μερένχες» με τους Ανδαλουσιανούς έχει το πρόσωπό του. Είναι αναμφίβολα και… σταθερά, ο μεγάλος λόγος που κάποιος θέλει να το δει το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες και ο ίδιος ψάχνει να λύσει την… κατάρα!

«Κάθε πράγμα στον… καιρό του»

Η παραπάνω παροιμία ήταν η επιτομή στο λάθος του Γιουλέν Λοπετέγκι. Ήταν καλοκαίρι του 2018. Δύο μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας. Η Ισπανία έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά το κάζο στο EURO του 2016. Την ίδια στιγμή, ο έμπειρος προπονητής, μετά την επιτυχία σε Πόρτο και δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, βλέπει τον Φλορεντίνο Πέρεθ να του κάνει πρόταση για την αντικατάσταση του Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο ίδιος την αποδέχεται. Δίνει τα χέρια και πλέον πάει στο Μουντιάλ με δύο… βάρη στο μυαλό του. Η ομοσπονδία του αφαιρεί το ένα. Αυτό της εθνικής ομάδας. Ο Ρουμπιάλες παίρνει την απόφαση και τον απομακρύνει από τον πάγκο των Ρόχας και έτσι αρχίζει το ταξίδι του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η διαχείριση που είχε να κάνει ήταν τεράστια. Να διατηρήσει τους «μερένχες» σε τροχιά Champions League και μάλιστα, χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο ίδιος θεωρούσε πως είχε πάρει την σωστή απόφαση, όμως γρήγορα αναθεώρησε.

FFMbLIKXIAY_HCx.jpg

Η δυναμική του ισπανικού συλλόγου «γλύκανε» τον Λοπετέγκι, ο οποίος δεν ζύγισε τις ευθύνες που υπάρχουν στον συγκεκριμένο πάγκο και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει… «ηλεκτρική καρέκλα». Τέλη Οκτωβρίου. Σχεδόν πέντε μήνες μετά την πρόσληψή του, ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ανακοινώνει την απόλυσή του (!). Αφορμή η βαριά ήττα με 5-1 από την Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία την άφησε ακόμα πιο πίσω στην βαθμολογία της La Liga.

«Το Δ.Σ αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στην ποιότητα της ομάδας που έχει οκτώ υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα» και τα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ομάδας αποτελέσματα μέχρι τώρα». Αυτή ήταν η πρόταση, που βρισκόταν ανάμεσα στην ανακοίνωση της Ρεάλ για την απομάκρυνση του Λοπετέγκι. Ξέσπασε πανικός. Η «Marca» ήταν εκείνη που εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ισπανικό σύλλογο για τον τρόπο που απέλυσε τον έμπειρο κόουτς. Το κακό είχε γίνει πλέον.

«Μαύρο πρόβατο» μέχρι να τον… σώσει η Σεβίλλη και να της το ανταποδώσει!

Ο Γιουλέν Λοπετέγκι από εκεί που βρισκόταν ανάμεσα σε… δύο δουλειές, είχε μείνει πλέον άνεργος. Όχι απλά δεν είχε ομάδα αλλά η φήμη του είχε φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όχι ως μυαλό αλλά ως εμπιστοσύνη. Η σεζόν 2018/19 έκλεισε για εκείνον χωρίς ομάδα, όμως το καλοκαίρι του 2019, η Σεβίλλη ήρθε σαν «από μηχανής θεός» και του έδωσε την ευκαιρία που έψαχνε. Εκείνος, δεν θα έπεφτε στην παγίδα για δεύτερη φορά και αφοσιώθηκε στο 100% στους Ανδαλουσιανούς.

Στην πρώτη του σεζόν, έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα πίσω. Η Σεβίλλη έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό του Europa League, όπου και επικράτησε της Ίντερ με 3-2, δείχνοντας πως ο θεσμός είναι… δικός της. Η επιβεβαίωση που έψαχνε, είχε φανεί και ο ισπανικός σύλλογος του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2024. Μέχρι σήμερα, μετράει 126 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και ο απολογισμός είναι 74 νίκες, 29 ισοπαλίες και 23 ήττες.

FE-GocBUcAISH3l.jpg

Η κατάρα της Μαδρίτης που θέλει να λύσει…

Το αποψινό παιχνίδι της Σεβίλλης με την Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα της δεύτερης, φέρνει τον Λοπετέγκι για 5η φορά αντιμέτωπο με την πρώην του ομάδα. Ωστόσο, η παράδοση δεν είναι και τόσο… υπέρ του. Συγκεκριμένα, μετράει μόλις μία ισοπαλία, τρεις ήττες και ΚΑΜΙΑ νίκη. Ουσιαστικά, οι «μερένχες» έχουν γίνει ο εφιάλτης του αλλά ο ίδιος, θέλει να αντιστρέψει τους ρόλους και να δείξει στην ομάδα του Πέρεθ τι έχασε πραγματικά.

Σε όλα τα παιχνίδια, η Σεβίλλη έχασε στο… «παραένα» τον βαθμό ή τους βαθμούς, καθώς οι ήττες της έχουν γίνει με ένα γκολ διαφορά ενώ στην μοναδική ισοπαλία, με 2-2, χρειάστηκε να επέμβει ο Έντεν Αζάρ στο 90’ για να χαρίσει τον βαθμό τους «μερένχες». Η παρθενική νίκη του 55χρονου τεχνικού απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε από τις ακαδημίες της αλλά τον έδιωξε σαν «κυνηγημένο» από τον πάγκο της, είναι κοντά.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0