Πρόσωπα

Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ: Ο «βιονικός» μπακ που έχει την απάντηση σε κάθε κριτική (video)

Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ: Ο «βιονικός» μπακ που έχει την απάντηση σε κάθε κριτική (video)

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση του φετινού Ολυμπιακού ακούει στο όνομα του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος είναι τυχερός, μέσα στην ατυχία του και οι χαρακτηρισμοί στην εξέδρα δίνουν και παίρνουν. Το BN Sports αναλύει και… εξηγεί

Σχετικά Άρθρα

Καλοκαίρι του 2020 και ο Κώστας Τσιμίκα αφήνει τον Ολυμπιακός για άλλες πολιτείες. Ένα από τα καλύτερα μπακ στην σύγχρονη ιστορία του, μαζεύει βαλίτσες και αποχωρεί για μία από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, την Λίβερπουλ. Η θέση του αριστερού οπισθοφύλακα μένει κενή. Ο Πέδρο Μαρτίνς πασάρει μία λίστα με ονόματα για να αναλάβει προσωπικά την κάλυψή του. Ο πρώτος είναι ο Ζαϊντού Ζανουσί που καταλήγει στην Πόρτο. Ο δεύτερος είναι ο Ματέους Ρέις, που φοράει τα χρώματα τα χρώματα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Η απόκτηση του Ρούμπεν Βινάγκρε διαρκεί… έξι μήνες μέχρι να έρθει η σειρά του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Ο ποδοσφαιριστής που πρέπει να κληθεί να… αντικαταστήσει τον Κώστα Τσιμίκα και να φτάσει το μέγεθος του… Βινάγκρε. Από την Πάκος Φέρειρα και τη σταθερή θέση τη μέση του βαθμολογικού πίνακα, στον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα σχόλια για εκείνον ποικίλουν. Παιχταράς δεν είναι και Τσιμίκας δεν μπορεί να γίνει. Λογικό άλλωστε αλλά τελικά, μήπως δεν είναι τόσο «άμπαλος». Η περίπτωση του είναι ιδιαίτερη και για την Ελλάδα, τα δεδομένα του είναι που δίνουν «ψωμί» και στις δύο… πλευρές!

Ο άνθρωπος του… Europa League

Η νίκη επί της Φενέρμπαχτσε στον Πειραιά, είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Όργωσε την αριστερή πλευρά και έκανε την εξαιρετική ασίστ στον Τικίνιο για το «χρυσό» γκολ. Βέβαια, αυτό δεν ήταν το πρώτο ματς που ο Μολδαβός μπακ έκανε τόσο καλό ματς στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ήταν παραπάνω από εξαιρετικός κόντρα στην Αντβέρπ, όπου επίσης, από δικά του πόδια οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν.

Για την ακρίβεια, δεν έκανε την ασίστ αλλά πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ στο 88’, χαρίζοντας τους τρεις βαθμούς από την πρεμιέρα. Κάτι τέτοιο έγινε και στην Τουρκία, όταν κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, «έσβησε» τον Δημήτρη Πέλκα και πραγματοποίησε μία πολύ καλή παρουσία. Από κοντά και στα διπλά παιχνίδια με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου μπορεί ο Ολυμπιακός να έχασε αλλά ο Ρέαμπτσιουκ ήταν από τις ευχάριστες νότες του αγωνιστικού χώρου.

Πόσο σημαντικά είναι τα φουλ μπακ τελικά;

Και καταλήγουμε σε μία κουβέντα που γίνεται από… πέρσι. Πόσο σημαντικό είναι μία ομάδα να έχει καλά φουλ μπακ. Ο Ολυμπιακός είχε στηρίξει κάθε επιθετική του λειτουργία στην παρουσία των Κώστα Τσιμίκα και Ομάρ Ελαμπντελαουί. Η ταυτόχρονη αποχώρηση έφερε… τριγμούς και θέληση για άμεση αντικατάσταση. Ο Κένι Λαλά αποκτήθηκε τον Γενάρη, μαζί με τον Ρέαμπτσιουκ και οι Πειραιώτες ήθελαν να δουν στα μάτια τους, τα φουλ μπακ που χρειάζεται ο Μαρτίνς.

Αρχικά δεν τα πρόσφεραν και βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές στην έξοδο. Ωστόσο, σχεδόν δέκα μήνες μετά, αμφότεροι έδειξαν πόσο ανάγκη έχει ο Ολυμπιακός τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές. Αμφότεροι ανέβαιναν, απειλούσαν, συμμετείχαν στην επίθεση. Μπορεί να μην είχαν προσφέρει κάτι μέχρι και το 90 από άποψης ασίστ ή οτιδήποτε άλλο, όμως ήταν μόνιμη απειλή και ένας έξτρα παράγοντας για να φοβάται η Φενέρ.

Με αυτόν τον τρόπο, έδειξαν πως η εξέλιξή τους, παίρνει μαζί και την εξέλιξη του Ολυμπιακού στο επιθετικό μισό. Ο Πέδρο Μαρτίνς δούλεψε μαζί τους, τους πίστεψε, τους βελτίωσε τα αμυντικά χαρακτηριστικά και το επόμενο στάδιο, δεν είναι άλλο, από τα να μεταμορφώσει στα τέλεια φουλ μπακ. Έχουν την ικανότητα, αρκεί να καλλιεργηθούν.

«Σκύλος» αλλά θέλει δουλειά σε όλα τα επίπεδα…

Ξαναπάμε στον Ρέαμπτσιουκ. Ένα παιδί που έχει ακούσει τα πάντα γιατί… έτυχε να πρέπει να μπει στα «παπούτσια» του Τσιμίκα. Ήταν η… τέταρτη επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς αλλά δεν σημαίνει πως δεν είχε αξία να αποκτηθεί. Αμυντικά, πέρα από μερικές τοποθετήσεις του, από την πρώτη μέρα έδειξε πως είναι «σκύλος». Κάτι απαραίτητο για αυτή τη θέση. Πολύ απλά, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τρέχει, μαρκάρει, ανεβοκατεβαίνει την πλευρά για 90 λεπτά και είναι «βιονικός». Σαν να είναι ρομπότ.

Δεν βγάζει κούραση, προβλήματα και δεν πρόκειται να σε αφήσει να τον περάσεις τόσο εύκολα. Ξέρει να βάζει καλά το κορμί του για να κερδίσει φάουλ, ξέρει πως να το βάζει για να μην κάνει και γενικώς, μπορεί να πηγαίνει παθιασμένα αλλά όχι…αρτσούμπαλα. Με την Φενέρμπαχτσε, τρέλανε τον Βίτορ Πέρειρα. Δεν ήξερε ποιον να βάλει πάνω του για να τον σταματήσει. Ο Καχβετσί ούτε για πλάκα, ο Σαμουέλ είχε αφοσιωθεί σε Ονιεκούρου, Μασούρα και Αγκιμπού ενώ ο Γιαντάς βγήκε αλλαγή μπας και τα καταφέρει κάποιος άλλος.

Ο Μολδαβός δεν κουραζόταν. Η μπαλιά που κυνήγησε στο 90’, σπάνια μπορεί να την ακολουθήσει κάποιος. Το γύρισμά του εξαιρετικό. Το γκολ έδωσε πρόκριση. Δεν είναι πως ο Ρέαμπτσιουκ έγινε σούπερ φουλ μπακ, αλλά για όλα υπάρχει μία αρχή.

Τελικά είναι άμπαλος;

Σοφό ερώτημα. Η εξέδρα έχει χωριστεί σε δύο μέρη. Ίσως και τρία. Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ δεν είναι ο παιχταράς. Ούτε όμως και ο… άμπαλος. Μην πάμε στα δύο άκρα. Για αυτό το παιδί, δεν γίνεται. Είναι ένας 24χρονος αμυντικός που τον Γενάρη έκανε τον Ολυμπιακό να δαπανήσει δύο εκατ. ευρώ και να τον διεκδικήσει στα ίσια από την Πόρτο. Από το «σχολείο» της έχει βγει και στην Πορτογαλίαμονοπωλούσε το ενδιαφέρον.

Είναι περίεργη πάστα ποδοσφαιριστή αλλά το μόνο που δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν έχει, είναι το πάθος. Δεν σταματάει σε καμία φάση. Ωστόσο, έχει δεχθεί μεγάλη κριτική. Τις μισές φορές είναι σωστή γιατί ο Μολδαβός δεν είναι το επίπεδο του μπακ που χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Όμως το προσπαθεί, παθιάζεται και έχει το ταλέντο. Όλα τα άλλα θα έρθουν με πολύ δουλειά.

Μέχρι τότε, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να έχουν δίπλα του ακόμα ένα αριστερό μπακ. Και για θέμα κούρασης αλλά και εμπειρίας. Πάντως, η εικόνα να γονατίζει μετά το γκολ, ήταν η στιγμή του αγώνα. Μία προσωπική δικαίωση σε μία σειρά από «μάχες» με το κριτικάρισμα.

thumbnail_Image_19.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0