Πρόσωπα

Η Μίλαν βρήκε τον… Μεσσία(ς) της και εκείνος την «Γη της Επαγγελίας»

Η Μίλαν βρήκε τον… Μεσσία(ς) της και εκείνος την «Γη της Επαγγελίας»

Όχι, δεν είναι παρατσούκλι, παρότι, όντως, έσωσε την Μίλαν από τον αποκλεισμό. Το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της απίστευτης ιστορίας του Ζούνιορ Βάλτερ Μεσσίας.

«Μαζευόμασταν και παίζαμε ποδόσφαιρο τα σαββατοκύριακα ώστε να ξεφεύγω από την πίεση της δουλειάς». Έτσι το έβλεπε αρχικά το ποδόσφαιρο ο Ζούνιορ Βάλτερ Μεσσίας, ο οποίος μπορεί να είχε το ταλέντο αλλά ποτέ δεν είχε αντιληφθεί ότι θα έβλεπε το άθλημα ως το μέλλον του. Όλα αυτά, μέχρι που τον είδε ένας σκάουτερ, στην ερασιτεχνική ομάδα που αγωνιζόταν.

Ο Έτζιο Ρόσι ήταν το πρόσωπο που θα του άλλαζε για πάντα την ζωή και η τρελή ιστορία του, φτάνει το νικητήριο γκολ του κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Μίλαν βρήκε τον… «Μεσσία» της και εκείνος, το ξεπλήρωσε με ένα γκολ που την κρατάει στην Ευρώπη ζωντανή για την συνέχεια. Μέχρι και πριν τρία χρόνια, ήταν στα αζήτητα.

Η πρώτη επαφή, η μετανάστευση που έβαλε φρένο και ο Ρόσι!

Ήρθε στον κόσμο στις 13 Μαΐου του 1991 στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας. Όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικία του, ξεκίνησε ποδόσφαιρο από μικρό στις ακαδημίες της Κρουζέιρο, χωρίς, ωστόσο, να δείχνει δείγματα ότι μπορεί να φτάσει ψηλότερα. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά προβλήματα, τον έβαλαν στις δυσκολίες της ζωής και αναγκάστηκε να αρχίσει την δουλειά. Στα 20 του, η απόφαση για μία καλύτερη ζωή, έφερε και μετανάστευση.

Ο αδερφός του βρισκόταν ήδη στην Ιταλία και ο Μεσσίας αποφάσισε να μετακομίσει και εκείνος. Γράφτηκε σε μία τοπική ομάδα του Τορίνο, την ίδια στιγμή που δούλευε ως ντελιβεράς για να τα βγάλει πέρα. Η Sport Warique ήταν η ομάδα όπου «ξέφευγε» όπως είχε δηλώσει. Εκεί, τον βρήκε και ο Έτζιο Ρόσι. Σκάουτερ στο επάγγελμα μετά από μία επιτυχημένη καριέρα στα χρώματα της Τορίνο. Μόλις τον είδε, τρελάθηκε και του είπε να πάει στην Φοσάνο για να ακολουθήσει το όνειρο του.

Τα λεφτά δεν το έπεισαν, με την άλλη του δουλειά να απειλή να τον αφήσει άνεργο, αν επιλέξει το ποδόσφαιρο. Τα λεφτά ήταν το παν και το απωθημένο του στον αθλητισμό παρέμενε ανενεργό. Ο Ρόσι δεν τα παράτησε και όταν ανέλαβε προπονητής στην ομάδα της Καζάλε, αμέσως τον πρότεινε, παρόλο που Μεσσίας είχε πατήσει τα 25 του χρόνια (!).

Πόσα ακόμα να τους… τρελάνει;

Η ομάδα του πρόσφερε το εξωφρενικό ποσό των 1,5 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Ήταν από τα μεγαλύτερα συμβόλαια της κατηγορίας και ο Βραζιλιάνος εξτρέμ δεν τους απογοήτευσε. Μάτωσε 21 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 32 συμμετοχές και οδήγησε τον σύλλογο στην Serie D. Πλέον, η δουλειά του εκτός του αθλήματος ήταν παρελθόν. Τα στατιστικά του ήταν εντυπωσιακά, όμως η άνοδος έφερε οικονομικά προβλήματα στην ομάδα. Ο μισθός έπρεπε να μειωθεί, όμως ο Μεσσίας δεν το δέχτηκε.

Έτσι, αποδέχθηκε την πρόταση της Κιέρι, με το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ για τη μεταγραφή. Η Καζάλε και ο Ρόσι δεν πίστευαν τι έχασαν μέσα από τα χέρια του και τα 19 γκολ στην πρώτη του παρουσία στη Serie D, έκαναν την Ιταλία να τον προσέξει. Η Πιεμόντε ήταν μία από τις μεγάλες ομάδες που τον κοίταξαν ζεστά, όμως η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω πως η δεύτερη κατηγορία δεν επέτρεπε την συμμετοχή ποδοσφαιριστών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν αγωνιστεί σε ερασιτεχνική ομάδα την προηγούμενη σεζόν. Έτσι κατέληξε στην Γκοτσάνο της Serie C.

Τα δέκα γκολ σε 58 αγώνες, έκαναν ακόμα πιο «δυνατό» το όνομά του στην πιάτσα, παρότι ο σύλλογος δεν τα πήγε τόσο καλά στην κατηγορία. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε και η Κροτόνε. Ομάδα της δεύτερης κατηγορίας τότε, εντυπωσιάστηκε με τις εμφανίσεις του Βραζιλιάνου εξτρέμ και τον έκανε δικό της έναντι 400 χιλιάδων ευρώ, τον Γενάρη του 2019.

Η απόλυτη καθιέρωση που έκανε το «κλικ» στη Μίλαν!

Έμεινε δανεικός στην Γκοτσάνο μέχρι το τέλος της σεζόν και το καλοκαίρι του 2019 ενσωματώθηκε με τον ιταλικό σύλλογο με στόχο την συνέχεια της εντυπωσιακής του πορείας. Βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, και ήδη, είχε κερδίσει το ενδιαφέρον των ομάδων της Serie A. Είχε προτάσεις αλλά το project της Κροτόνε, τον κράτησε και την περίοδο της επιστροφής της στα μεγάλα σαλόνια.

Μπορεί ο ιταλικός σύλλογος να μην κατάφερε να κρατήσει την παραμονή στην κατηγορία, με μία κακή σεζόν αλλά ο Βραζιλιάνος εξτρέμ ξεχώρισε σε μεγάλο βαθμό. Είχε εννιά γκολ και τέσσερις ασίστ σε 39 παιχνίδια και το άστρο του έλαμψε για τα καλά ακόμα και αν ήταν 29 ετών. Ήταν λογικό πως δεν γινόταν να πέσει μαζί με την Κροτόνε στη Serie B.

«Στην πραγματικότητα τα κατάφερα εκεί που ίσως δεν περίμενα ποτέ να φτάσω». Η Μίλαν δεν το επέτρεψε. Το παραπάνω ρητό, σίγουρα το σκέφτηκε λίγο πριν πει το ναι στους «ροσονέρι». Δεν ήταν δυνατόν να απορρίψει μία τέτοια ευκαιρία. Μπορεί πριν λίγα χρόνια να ήταν ντελιβεράς, όμως, πλέον, είχε την ευκαιρία να λάμψει ανάμεσα στα αστέρια.

Ο τραυματισμός τον άφησε πίσω και η Ατλέτικο Μαδρίτης τον έφερε… μπροστά!

Η σεζόν δεν ξεκίνησε ιδανικά. Το γεγονός πως αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού (2,6 εκατ. ευρώ ενοίκιο) και η οψιόν αγοράς άγγιζε τα 5,4 εκατ. ευρώ, ήταν πίεση για τον ίδιο. Ο τραυματισμός τον άφησε αρκετά πίσω, καθώς έχασε τις πρώτες αγωνιστικές. Η επιστροφή του, τον έκανε και… Μεσσία για τη Μίλαν.

Στο παιχνίδι του Champions League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, του χάρισε μία θέση στην εντεκάδα και στα… πρωτοσέλιδα της Ιταλίας. Ο ιταλικός σύλλογος ήθελε μόνο νίκη για να παραμείνει ζωντανός για την 3η θέση και το Europa League. Το σκορ ήταν στο 0-0 μέχρι και το 89ο λεπτό, όταν εμφανίστηκε ο 30χρονος Βραζιλιάνος. Νικάει τον Όμπλακ και στέλνει την ομάδα του Πιόλι στον 7ο ουρανό. Ένα γκολ γεμάτο «χρυσάφι» και το παρθενικό του στα «αστέρια». Ενός ανθρώπου που μέχρι και πριν δύο χρόνια, δεν περίμενε πως θα αγωνιστεί στη Serie A, πόσο μάλλον στο Champions League.

«Πρέπει πάντα να προσπαθείς. Τα αποτελέσματα θα έρθουν με σκληρή δουλειά και θυσίες. Δεν είναι εύκολο να τα καταφέρεις, αλλά πρέπει πάντα να προσπαθείς και να μην τα παρατάς ποτέ». Το ρητό του. Το μάθημα προς όλους. Ένα παράδειγμα πως όλοι μπορούν, αργά ή γρήγορα, να εκπληρώσουν ακόμα και το μεγαλύτερο όνειρό τους. Ο Ζούνιορ Βάλτερ Μεσσίας είναι ο άνθρωπος της Μίλαν και έχει κάθε λόγο να χαίρεται την παρουσία του στο χορτάρι.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0