Πρόσωπα

Ανδρέας Σάμαρης: Καινούργια αρχή ή αναζήτηση του χαμένου του εαυτού; (video)

Ανδρέας Σάμαρης: Καινούργια αρχή ή αναζήτηση του χαμένου του εαυτού; (video)

Από τις ακριβότερες πωλήσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην αναζήτηση της αναγέννησης μέσω Φορτούνα Σιτάρντ. Η απότομη κάθοδος του Ανδρέα Σάμαρη δεν έγινε τυχαία και το BN Sports σας δίνει στο πιάτο τι ακριβώς συνέβη…

Τέλη του περασμένου Αυγούστου. Η Μπενφίκα ανακοινώνει την αποδέσμευση του Ανδρέα Σάμαρη, ο οποίος ήταν εκτός πλάνων για μεγάλο διάστημα και αποφασίστηκε να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών. Ποιος να το περίμενε, πως επτά χρόνια μετά, τα δέκα εκατ. ευρώ που σπατάλησε ο πορτογαλικός σύλλογος, θα κατέληγε να αποχωρεί ως ελεύθερος.

Ο Ανδρέας Σάμαρης έγινε από τις ακριβότερες πωλήσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, πήρε θέση βασικού στην Μπενφίκα αλλά και στην Εθνική ομάδα, μέχρι που ξαφνικά όλα άλλαξαν. Σταδιακά χάθηκε η θέση του στο βασικό σχήμα και οι συχνοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να προσφέρει τα αναμενόμενα. Η κατάληξη ήταν να μείνει ελεύθερος και να ψάχνει την αναγέννησή του στην χώρα της τουλίπας.

Και πως να μην δαπανήσει δέκα εκατ. ευρώ;

Το ταλέντο του Ανδρέα Σάμαρη δεν άργησε να φανεί από τότε που ήταν στον Πανιώνιο. Η μεταγραφή του το 2010 από την Παναχαϊκή έναντι μόλις 60 χιλιάδων ευρώ, ήταν απλά η αρχή για ένα υπέροχο ταξίδι. Μέσα σε 1,5 χρόνο, όχι μόνο έγινε βασικός αλλά μπήκε και στα ραντάρ των «μεγάλων» της χώρας. Ο Ολυμπιακός, με 350 χιλιάδες ευρώ είναι εκείνος που τον «κερδίζει» και ένα χρόνο μετά, τον ενσωματώνει στην πρώτη ομάδα.

Σε μία σεζόν, εκτόξευσε την αξία του και κίνησε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών συλλόγων. Έπαιξε σε 38 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ και μοιράζοντας πέντε ασίστ με τα «ερυθρόλευκα». Όλα αυτά ήταν αρκετά, για να έρθουν αρκετές προτάσεις στα γραφεία της Πειραιώτικης ΠΑΕ, με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να θέλει να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Η Μπενφίκα βρέθηκε απέναντι σε έναν δύσκολο διαπραγματευτή, αφού ο Ολυμπιακός ζητούσε τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ο πορτογαλικός σύλλογος έδινε οκτώ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα έδιναν έτσι απλά τον βασικό μέσο τους, όμως εν τέλει, βρέθηκε η λύση με ένα ποσό στη μέση. Δηλαδή στα 10 εκατ. ευρώ. Μία επένδυση από τους «αετούς», αφού ο Σάμαρης ήταν μόλις 25 ετών.

Παράλληλα, ο πορτογαλικός σύλλογος τον είχε εντοπίσει από τα παιχνίδια της κόντρα στον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Champions League. Ο Έλληνας χαφ είχε παίξει βασικός στην ισοπαλία της Λισσαβόνας και στη νίκη στον Πειραιά.

Προσωπική επιλογή Ζέσους και η ιδιαίτερη περίπτωση του Βιτόρια!

Φυσικά, για την απόκτησή του είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια ο έμπειρος προπονητής των «αετών», ο Ζόρζε Ζέσους. Από την πρώτη στιγμή, κέρδισε μία θέση στην βασική ομάδα και οι επιδόσεις του, προκάλεσαν τον ενθουσιασμό, τόσο στην ομάδα όσο και στους οπαδούς της. Η παρθενική του σεζόν ολοκληρώθηκε με 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και έτσι συνέχισε να κινείται παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Ο Ρουί Βιτόρια δεν έβγαλε από την εντεκάδα τον Σάμαρη. Αντιθέτως τον πίστεψε και συνέχισε να τον έχει στα πλάνα ως ένα βασικό και αναντικατάστατο μέλος. Μέχρι να έρθουν οι τραυματισμοί. Τη σεζόν 2016/17, ο Έλληνας άσος φάνηκε να χάνει τη θέση, έπειτα από μικροτραυματισμούς που είχε μέσα στη χρονιά. Από τότε, οι συμμετοχές του έπεφταν αισθητά σεζόν με τη σεζόν, με τον ίδιο να βλέπει την εμπιστοσύνη να χάνεται όλο και περισσότερο.

Στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2018/19 επανήλθε στα βασικά πλάνα και ο κόσμος έδειξε την συμπαράστασή του, όμως ο σύλλογος βρισκόταν σε μία δύσκολη καμπή της ιστορίας του, με αρκετά θέματα αγωνιστικά, οπότε, μόλις απομακρύνθηκε ο Βιτόρια, ο Σάμαρης έχασε εντελώς τη θέση του. Ο Μπρούνο Λάγκε δεν έδειξε την απαραίτητη εμπιστοσύνη και κάπως έτσι, η αποχώρησή του, ήταν αρκετά κοντά.

Η απόρριψη από Ελλάδα και η νέα αρχή στη Φορτούνα Σιτάρντ…

Το περασμένο καλοκαίρι, η Μπενφίκα προχώρησε στην αποδέσμευση του Έλληνα χαφ, αφού δεν βρισκόταν στα πλάνα του Ζέσους. Ο ίδιος μάλιστα, είχε ένα τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε και δύσκολα θα έβρισκε ομάδα που θα τον υπέγραφε, την ίδια στιγμή που τα ρόστερ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Προτάθηκε και εξετάστηκε από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αλλά σε καμία δεν στέριωσε ώστε να αποκτηθεί. Πλέον, μετά από ένα διάστημα αποθεραπείας, η Φορτούνα Σιτάρντ του άνοιξε την πόρτα.

Η Ολλανδία είναι μία χώρα όπου οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ξεδιπλώνουν την ποιότητά τους και το ταλέντο τους. Έτσι, για τον Ανδρέα Σάμαρη φαίνεται πως είναι η κατάλληλη για να επιστρέψει στο προσκήνιο. Η εμπειρία του θα βοηθήσει την ολλανδική ομάδα και το πρωτάθλημα θα βοηθήσει τον ίδιο να ανεβάσει ξανά τις μετοχές του ή και να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0