Πρόσωπα

Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ: Ο ευφυής Ολλανδός στοχεύει να ξεπεράσει το «ταβάνι» του Τζέραρντ (video)

Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ: Ο ευφυής Ολλανδός στοχεύει να ξεπεράσει το «ταβάνι» του Τζέραρντ (video)

Το βιογραφικό του ως ποδοσφαιριστής είναι αξιοζήλευτο. Το ίδιο και η ευφυΐα του, η οποία έχει μεταφερθεί με την απόλυτη ακρίβεια στην προπονητική του καριέρα. Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ ανέλαβε τις τύχες της Ρέιντζερς και το BN Sports σας αποδεικνύει γιατί είναι ο… κατάλληλος για αντί- Τζέραρντ.

Σχετικά Άρθρα

Η αποχώρηση του Στίβεν Τζέραρντ από την τεχνική ηγεσία της Ρέιντζερς, έφερε άμεση κινητικότητα στον σύλλογο, καθώς όλα έγιναν ξαφνικά και γρήγορα. Με την ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα στο πρωτάθλημα, ο Άγγλος προπονητής άφησε την Γλασκόβη για να επιστρέψει στην Premier League, ως προπονητής της Άστον Βίλα. Όπως ήταν φυσικό, η αντικατάστασή του έπρεπε να γίνει με λεπτές κινήσεις.

Ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν κοντά αλλά ένας άλλος συμπατριώτης του, κέρδισε λόγω… βιογραφικού. Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ μπορεί να έπαιξε για μόλις τρία χρόνια στην Ρέιντζερς αλλά κατάφερε να δεθεί όσο λίγοι με τον σκωτσέζικο σύλλογο και η επιστροφή του, μόνο θετικό πρόσημο έχει για την συνέχεια. Όσα έζησε ως ποδοσφαιριστής, το ολλανδικό στοιχεία και η προσφορά του ως προπονητής.

«Βόμβα» για την εποχή…

Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Φέγενοορντ και έπειτα από έναν σύντομο δανεισμό, καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας της μέχρι και το 1998. Εκείνο το καλοκαίρι, η απίστευτη επιθετική δεινότητα που είχε παρότι ήταν αριστερός οπισθοφύλακας, έκανε τις ομάδες της Ευρώπης να προσέξουν με ενδιαφέρον την περίπτωσή του. Εκεί, ξεκινάει και η ρομαντική σχέση μεταξύ Ρέιντζερς και του ίδιου.

Ο σκωτσέζικος σύλλογος δαπάνησε 7,5 εκατ. ευρώ (!) για να τον αποκτήσει. Ένα ποσό αρκετά μεγάλο για την εποχή, ειδικά για μπακ, όμως το project που είχε η ομάδα ήταν πάνω στα στάνταρ του νεαρού αμυντικού. Μάλιστα, τον ποδοσφαιριστή είχαν κοιτάξει και μεγάλες ομάδες από την Premier League ή την Ισπανία, ωστόσο ο σύλλογος της Γλασκόβης κατάφερε να τον κάνει δικό του.

Τρία χρόνια, δύο τίτλοι και… έρωτας!

Όπως ήταν φυσικό, η Ρέιντζερς ήξερε πως από την στιγμή που τον απέκτησε θα τον… έχανε με τα πρώτα καλά παιχνίδια. Τελικά, κατάφερε να μείνει για συνολικά τρία χρόνια, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο το σήμα του συλλόγου. Σε 73 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, κατάφερε να βρει 13 φορές δίχτυα και να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση τίτλων.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναδείχθηκε δύο σερί φορές πρωταθλητής Σκωτίας, με τον Ολλανδό άσο να είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας. Για αυτό και η Άρσεναλ, το καλοκαίρι του 2001, αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της 13,5 εκατ. ευρώ για να «κλέψει» την υπογραφή του. Ο έργο που άφησε πίσω του και η αλληλεπίδραση που είχε με την εξέδρα, ήταν μοναδική και το όνομά του έμεινε μόνιμα στα συνθήματα των οπαδών της Ρέιντζερς.

GL801835.jpg

Έβγαλε όλη την ευφυΐα του στην προπονητική…

Το καλοκαίρι του 2010 και ενώ ήταν 35 ετών, ένας σοβαρός τραυματισμός έκανε τον Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, χορτασμένος με 500+ συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο και 106 παρουσίες με το εθνόσημο της Ολλανδίας. Παράλληλα, είχε κατακτήσει τα πάντα. Το Champions League με την Μπαρτσελόνα και πρωτάθλημα σε Αγγλία, Σκωτία και Ισπανία αλλά και κύπελλα. Το μόνο του παράπονο, ήταν ένα πρωτάθλημα Ολλανδίας.

Για αυτό και επέστρεψε, αυτή τη φορά ως προπονητής. Η Φέγενοορντ τον διατήρησε ως βοηθό προπονητή από το 2011 και το 2015, του έδωσε τα ηνία του πάγκου της. Ένα ρίσκο που μετατράπηκε σε… ιστορικό για τον ολλανδικό σύλλογο. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας, κατέγραψε 176 αγώνες με απολογισμό 109 νίκες, 24 ισοπαλίες και 43 ήττες. Παράλληλα, εκτός από τα δύο κύπελλα Ολλανδίας, κατάφερε να αναδειχθεί και πρωταθλητής για πρώτη φορά στην χώρα του. Παράλληλα, η ομάδα κατέκτησε την κορυφή της Ολλανδίας μετά από 18 χρόνια υπομονής.

Έπειτα, ήρθε η πρόταση της Γκουανγκζού από την Κίνα, όπου έμεινε για ακριβώς έναν χρόνο, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ευρώπη. Η Ρέιντζερς ήταν ανάμεσα σε αυτόν και στον… δάσκαλό του, Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Ο Φαν Μπρόνκχορστ είχε κάτσει στο πλάι του για πάνω από 110 παιχνίδια με τη Φέγενοορντ, ωστόσο η πορεία του, φάνηκε να αρέσει παραπάνω στους σκωτσέζους από ότι του Κούμαν.

Τι μπορεί να προσφέρει και το «ταβάνι» του Τζέραρντ…

Το βασικό στοιχεία που συνδέει τον κόσμο του Φαν Μπρόνκχορστ και της Ρέιντζερς, είναι αναμφίβολα το μικρόβιο του πρωταθλητισμού. Ο Ολλανδός μπακ ξέρει πολύ καλά πως να κατακτάει τίτλους, καθώς σε όλη την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής, έχει σηκώσει αρκετά τρόπαια. Από την άλλη, η Ρέιντζερς επέστρεψε στις κατακτήσεις μετά από δέκα χρόνια και σίγουρα, δεν θα ήθελε να απουσιάσει ξανά για τόσο μεγάλο διάστημα.

Ο Στίβεν Τζέραρντ έφτιαξε μία ομάδα από την αρχή και η πορεία, μόνο αποτυχημένη δεν θεωρείται. Έβαλε τις βάσεις, έφερε το πρωτάθλημα και διέκοψε με αριστουργηματικό τρόπο, την αυτοκρατορία της Σέλτικ. Ο Ολλανδός προπονητής κέρδισε την πρώτη μάχη, που ήταν η εμπιστοσύνη έναντι του πολύ πιο έμπειρου και άλλοτε δασκάλου του, Ρόναλντ Κούμαν. Τώρα πρέπει να ξεδιπλώσει όσα ξέρει.

Όσο για το πλάνο και τον τρόπο του παιχνιδιού, δεν φαίνεται να διαφέρει πολύ με τον συνάδελφό του. Ο Φαν Μπρόνκχορστ του αρέσει να χρησιμοποιεί αρκετά το 4-3-3, με το οποίο μεγαλούργησε στην Ολλανδία, όμως με πιο… αμυντικό προσανατολισμό από ότι ο Τζέραρντ. Δίνει έμφαση στα μπακ και η Ρέιντζερς διαθέτει τέτοια «όπλα», όπως ο Ταβερνιέρ. Από εκεί και πέρα, στην Κίνα προτιμούσε το 4-2-3-1, όμως ουκ ολίγες φορές, το γύρισε στο προηγούμενο σύστημα.

Τα αποτελέσματα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο. Το θέμα είναι πως ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ είναι το 17ος προπονητής στην ιστορία της ομάδας (!!) και πρέπει να επαληθεύσει τους λόγους που επιλέχθηκε να καθοδηγήσει τον σύλλογο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0