Πρόσωπα

Δημήτρης Γούτας: Ο «λίγος» του ελληνικού πρωταθλήματος που έκλεισε στόματα με την Εθνική Ελλάδας

Δημήτρης Γούτας: Ο «λίγος» του ελληνικού πρωταθλήματος που έκλεισε στόματα με την Εθνική Ελλάδας

Τη μία ο Ολυμπιακός, την άλλη η ΑΕΚ και στη μέση, η «αδράνεια» ενός μάνατζερ. Για να φτάσει ο Δημήτρης Γούτας να πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας, έπρεπε να περάσει από χίλια «κύματα». Το BN Sports σας τα αναλύει ένα-ένα…

Σχετικά Άρθρα

Καλοκαίρι του 2015. Ένας 21χρονος στόπερ από την Ξάνθη, κάνει απίστευτα πράγματα με την τοπική ομάδα και όλο το ελληνικό πρωτάθλημα στρώνεται στα πόδια του. Ο Ολυμπιακός βγαίνει νικητής και με το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ, αρπάζει ακόμα έναν ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή. Ο απολογισμός του ήταν ήδη πάνω από 80 συμμετοχές (!).

Και όμως, ο Δημήτρης Γούτας δεν είχε την πορεία που ονειρευόταν. Δανεισμοί και απορρίψεις που βρήκαν τον προορισμό τους στον Ατρόμητο και επανήλθαν με… κιτρινόμαυρο χρώμα. Η δεύτερη φορά ήταν και η… φαρμακερή για να αφήσει μία και καλή την Ελλάδα πίσω του. Το αποτέλεσμα;… Ένα εξαιρετικό ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδας. Τόσο απλά.

Μέλος της «χρυσής» φουρνιάς…

Η Ξάνθη έχει βγάλει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και αδιαμφησβήτητα, μία από τις πιο «χρυσές» φουρνιές της, ήταν η τάξη του 2010/11. Ονόματα όπως ο Πέτρος Μάνταλος, Αντώνης Ράνος, Παύλος Καθάριος και Νίκος Τσουμάνης, ήταν αυτά που είχαν ανεβάσει αρκετά τις προσδοκίες. Ο Δημήτρης Γούτας ήταν ένας από τους αυτούς.

Σε ηλικία 17 ετών, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και μπήκε για τα καλά, στα ραντάρ των μεγάλων ομάδων. Το ταλέντο του αποδείχτηκε στον αγωνιστικό, όπου σε τέσσερα χρόνια, είχε εξελιχθεί σε βασικό και αναντικατάστατο στόπερ του συλλόγου. Κάπου εκεί, άρχισε η απότομη κάθοδος.

Ο ενθουσιασμός με Ολυμπιακό άλλαξε… γρήγορα!

Το καλοκαίρι του 2015, ο Ολυμπιακός, σε μία από τις κλασσικές κινήσεις του σε μεταγραφική περίοδο, έκλεισε τον Δημήτρη Γούτα έναντι 800 χιλιάδων ευρώ. Βέβαια, η μεταγραφή ήταν περισσότερο… επικοινωνιακή παρά θέληση του προπονητή, κάτι που φάνηκε από το γεγονός πως ο Μάρκο Σίλβα, εξ αρχής δεν τον είχε στα πλάνα του. Έξι μήνες μετά, επέστρεψε στην Ξάνθη για έξι μήνες, δείχνοντας ξανά την ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό.

3833187.jpg

Παράλληλα, οι μέτριες εμφανίσεις των Μάνουελ Ντα Κόστα και Αλμπέρτο Μποτία, άφηναν «παραθυράκι» στον Έλληνα άσο. Ο Βίκτορ Σάντσεθ δεν άλλαξε γνώμη και αυτή τη φορά, ο Γούτας παραχωρήθηκε στην Κόρτραϊκ του Βελγίου. Έτσι ξεκίνησε ένα σερί δανεισμών δίχως τέλος για τον νεαρό αμυντικό. Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε για να… ξαναφύγει για τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Σιντ Τρούιντεν.

Η τριλογία των δανεισμών έκλεισε με την πολωνική Λεχ Πόζναν, με την οποία έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις και έπεισε τον Ατρόμητο να του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2021, ο Δημήτρης Γούτας αποδεσμεύεται από τον Ολυμπιακό, δίχως να έχει κάνει καμία συμμετοχή αλλά και χωρίς να έχει πάρει κάποια… ευκαιρία.

Απόρριψη από μεγάλη ομάδα… part 2!

Οι 63 συμμετοχές σε χώρες του εξωτερικού, ήταν ο απολογισμός που έδινε στον Γούτα μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα για να ανακάμψει την καριέρα του. Ο Ατρόμητος στάθηκε σαν «σωσίβιο» στην περίπτωσή του και κατάφερε να τον αναγεννήσει. Η εμπιστοσύνη ήταν το κύριο χαρακτηριστικό που ζητούσε ο Έλληνας άσος και οι εμφανίσεις του, τον επανάφεραν στο προσκήνιο.

Τον περασμένο Γενάρη, η ΑΕΚ προχώρησε σε προφορική συμφωνία μαζί του. Ο ίδιος κατάλαβε πως η ανοδική πορεία του, τον έχει φέρει στην «πόρτα» μίας μεγάλης ομάδας.  Η συμφωνία ήταν για το καλοκαίρι και ο ποδοσφαιριστής ήταν θετικός. Όλοι περίμεναν να φορέσει τα «κιτρινόμαυρα», όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Για ακόμη μία φορά.

Όταν ήρθε η στιγμή του καλοκαιριού, ο Δημήτρης Γούτας είδε την ΑΕΚ να βγαίνει δημόσια και να αναφέρει πως… δεν υπάρχει μεταγραφή. Ότι ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με την περίπτωσή του και πως δεν τίθεται θέμα συμφωνίας. Ο Έλληνας στόπερ βλέπει τον κόσμο να διαλύεται για δεύτερη φορά. Ακόμα μία απόρριψη αλλά αυτή τη φορά, χωρίς να δώσει τα χέρια. Έτσι ήρθε και η αλλαγή μάνατζερ.

Τον ρόλο του «σωτήρα» η Σίβασπορ και η Εθνική Ελλάδας…

Σε ηλικία 27 ετών, ο Δημήτρης Γούτας αποφάσισε να αφήσει μία και καλή την χώρα μας. Η νέα του στέγη στους ατζέντηδες του έλυσε το… πρόβλημα σε 10 μέρες (!). Τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με την εξαιρετική ηλικία και το βιογραφικό, έκαναν την Σίβασπορ να του κάνει επίσημη πρόταση για να τον αποκτήσει. Η 5η δύναμη της Τουρκίας είχε ως παραδείγματα τους συμπατριώτες του 27χρονου άσου και όπως ήταν λογικό, τον πίστεψε από την αρχή.

Έπειτα από 13 συμμετοχές, ο Γούτας έχει φτάσει σε σημείο να είναι από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος αλλά και να έχει πετύχει τέσσερα γκολ. Το όνομά του μονοπωλεί και ο Τζον Φαντ Σχιπ δεν γινόταν να μην του προσφέρει την πρώτη του συμμετοχή. Μπορεί η Ισπανία να ήταν ένας αρκετά δυνατός αντίπαλος για το ντεμπούτο ενός παίκτη με το εθνόσημο, όμως τα λόγια του Ολλανδού τεχνικού στο τέλος, τα έλεγαν… όλα.

«…κερδίσαμε και ποδοσφαιριστές όπως ο Γούτας…». Μία φράση που αποτελεί την αφετηρία του 27χρονου στόπερ για την Εθνική Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η πορεία του στο τουρκικό πρωτάθλημα, του δίνει το βήμα που χρειάζεται για να αποδείξει ότι μόνο «λίγος» δεν ήταν για την χώρα μας. Ωστόσο, τρίτο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0