Πρόσωπα

Τσάβι: Ο «έρωτας» με τη Μπαρτσελόνα που αναβιώνει την κατάλληλη στιγμή

Τσάβι: Ο «έρωτας» με τη Μπαρτσελόνα που αναβιώνει την κατάλληλη στιγμή

Ο Ρόναλντ Κούμαν αποτελεί παρελθόν και η Μπαρτσελόνα μπαίνει στην εποχή του Τσάβι. Το BN Sports σας δίνει στο πιάτο την ρομαντική σχέση μεταξύ του Ισπανού και των «μπλαουγκράνα».

Σχετικά Άρθρα

«Είναι ακόμα μικρός για να μπει σε τέτοια διαδικασία», είχε αναφέρει ο μπαμπάς Χοακίν για τον γιο του, τον οποίο ζητούσαν επίμονα στην Μπαρτσελόνα. Μία αφετηρία που κανείς δεν περίμενε σε τι σημείο θα έφτανε. Όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και… προπονητικά.

Ο Τσάβι είναι ο εκλεκτός της Μπαρτσελόνα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «μπλαουγκράνα» και να διαδεχθεί τον Ρόναλντ Κούμαν στην άκρη του πάγκου. Ένας πιστός «στρατιώτης» που έρχεται σε μία ιδιαίτερη και δύσκολη στιγμή για να διορθώσει τα (πολλά) κακώς κείμενα του αγαπημένου του συλλόγου. Η τεράστια καριέρα του, το «ψήσιμο» στο Κατάρ και η μεγάλη στιγμή της επιστροφής.

Συμμετοχές, τίτλοι, ρεκόρ… ιστορία!

Μετά τις συστάσεις του πατέρας του, ο Τσάβι έκανε την διαφορά. Από την αρχή ξεχώριζε στη Μασία και δεν θα αργούσε να βρεθεί στην πρώτη ομάδα, παρά τον συνωστισμό αστέρων που υπήρχε στο ρόστερ. Το 1998, σε ηλικία 17 προς 18 ετών, έκανε το επίσημο επαγγελματικό ντεμπούτο του και εκεί ξεκίνησαν όλα. Για 17 χρόνια, υπηρέτησε όσο λίγοι το σήμα της Μπαρτσελόνα.

Κάθε καλοκαίρι είχε καμιά δεκαριά προτάσεις. Το κόστος του είχε ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, ειδικά μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 με την Ισπανία. Και όμως, εκείνος καθηλωμένος στο να τιμήσει τα χρώματα των «μπλαουγκράνα». Μία σπάνια αφοσίωση που μεταφράστηκε σε τίτλους.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο διεθνής μέσος σήκωσε δεκάδες τρόπαιο. Συγκεκριμένα, αναδείχθηκε οκτώ φορές πρωταθλητής Ισπανίας, τρία κύπελλα, οκτώ Σούπερ Καπ, τέσσερα Champions League, δύο UEFA Super Cup και ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Βουτηγμένος στον πρωταθλητισμό δίχως υπερβολή, για αυτό είναι και ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του συλλόγου.

Φυσικά, οι ατομικές διακρίσεις δεν σταματούν εκεί. Ο Τσάβι μέχρι το 2015, μέτρησε συνολικά 767 επίσημες συμμετοχές με την ομάδα της Μπαρτσελόνα. Αυτός ο αριθμός τον έφερε στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παρουσίες στην τεράστια ιστορία των «μπλαουγκράνα». Από την πλευρά του, τις συνόδεψε με 85 γκολ και 185 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Τίμησε το περιβραχιόνιο και έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας.

Η στιγμή του αντίο, το Κατάρ και η πιο «ώριμη» υπομονή!

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σεζόν 2014/15, ο Τσάβι ανακοινώνει αυτό που δεν θα ήθελε κανείς οπαδός της Μπαρτσελόνα. Σε ηλικία 35 ετών, αποφασίζει να αφήσει την «μπαγκέτα» του μαέστρου και να κοιτάξει την εξέλιξή του στην προπονητική. Ουσιαστικά, θα έκανε σεμινάρια στο Κατάρ και θα επέστρεφε για να αναλάβει τους «μπλαουγκράνα». Ωστόσο, η Αλ Σάαντ είχε διαφορετικά σχέδια.

Βλέποντας τη θέληση του έμπειρου άσου να αγωνιστεί, η ομάδα του Κατάρ του έκανε πρόταση να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, μέχρι να πάρει το δίπλωμα προπονητικής. Τελικά, έφτασε σε σημείο να παίξει 98 ματς (!) σε τέσσερα χρόνια, μοιράζοντας την τέχνη του ποδοσφαίρου σε μία χώρα που της… λείπει. Αυτή η τριβή του με τον σύλλογο, του έδωσε το πάτημα για την πρώτη του προπονητική εμπειρία.

Ο ίδιος κατάλαβε ότι χρειάζεται εμπειρίες για να αναλάβει έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα. Η αγάπη του ήταν τεράστια. Ο ενθουσιασμός ακόμα μεγαλύτερος. Όμως, η λογική έμπαινε μπροστά και ήξερε πως οι λίγες του εμπειρίες, δεν θα του πρόσφεραν κάτι καλό. Το παράδειγμα με τον Αντρέα Πίρλο στη Γιουβέντους επαλήθευσαν αυτό το σενάριο. Έτσι, μόλις «κρέμασε» τα παπούτσια του, ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου.

Κάθε στιγμή, το όνομά του έπαιζε δυνατά από το 2019 και μετά. Ο ίδιος αρνούνταν με ευγενικό τρόπο γιατί δεν ήθελε να… πληγώσει την ομάδα του. Με υπομονή και ώριμη σκέψη, μάζευε εμπειρίες και… τίτλους στο Κατάρ. Προσπάθησε να «ρουφήξει» όσες περισσότερες γνώσεις μπορούσε, παρότι το πρωτάθλημα ήταν κατώτερο από αυτά της Ευρώπης. Η ανανέωση του συμβόλαιο του μέχρι το 2023, ήταν «κάτι» για τις άλλες ομάδες. Για την Μπαρτσελόνα, όμως, δεν μπήκε ποτέ εμπόδιο. Ο όρος πως αν τον χρειαστούν «μπλαουγκράνα», είναι ελεύθερος να πάει ανά πάσα στιγμή, μίλαγε από μόνος του.

Τι θα αλλάξει, τι θα προσφέρει και το ρίσκο…

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Οι προπονητικές ακόμα τεστάρονται αλλά στο Κατάρ, σίγουρα έχει πάρει «άριστα». Στις 850 μέρες που βρίσκεται στην Αλ Σάντ, ο Τσάβι μετράει 89 επίσημους αγώνες. Από αυτούς, έχει κερδίσει τους 61 ενώ έχει μόλις 16 ήττες με 12 ισοπαλίες. Ένα εξαιρετικό στατιστικό που δείχνει τι έχει καταφέρει σε μία χώρα που το ποδόσφαιρο δεν τόσο ανεπτυγμένο.

Βέβαια, ο Ισπανός προπονητής έχει δημιουργήσει ένα δικό του τρόπο παιχνιδιού. Λάτρης του 4-2-3-1, παρότι τόσο με Ράικαρντ και Λουίς Ενρίκε, όσο και με Πεπ Γκουαρντιόλα, καθιερώθηκε στο 4-3-3 με δύο 8άρια. Ρίχνει βάρος στη μεσαία του γραμμή αλλά και την επιθετικότητα μπακ. Φυσικά, τα εξτρέμ έχουν ρόλο στο σκοράρισμα. Κάτι που αποδεικνύεται πως φέτος, Αγιού και Αλ-Χάιντος έχουν μαζί εννιά γκολ σε επτά ματς.

Στην Μπαρτσελόνα, η προσφορά του ξεκινάει από τα αποδυτήρια. Η ηρεμία είναι το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει, αφού επί 17 χρόνια μοιράστηκε αυτόν τον χώρο και η κοινή παρουσία με τον Ζεράρ Πικέ, τον Ζόρντι Άλμπα και τον Σέρχιο Μπουσκέτς, δίνει άλλη διάσταση στο «μέταλλο» και τον σεβασμό. Οι καινοτόμες ιδέες του, χρειάζεται να συνδυαστούν αρμονικά με τα ταλέντα της Μπαρτσελόνα, όπως ο Γκάβι ή το Ανσού Φάτι.

Φυσικά, σε τέτοιες επιλογές υπάρχουν και… ρίσκα. Όσο εμπειρία και αν έχει συλλέξει στο Κατάρ, ο Τσάβι έχει μπροστά μία άκρος προβληματική κατάσταση να αντιμετωπίσει. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι σαν παλιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα και ο Ισπανός προπονητής δεν θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμόσει την ομάδα στα «θέλω» του. Με υπομονή και ενίσχυση την ερχόμενη περίοδο, ίσως δούμε κάτι διαφορετικό.

FDcLsyIWEAoZ9ea.jpg

Ο Τσάβι επιστρέφει εκεί που δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και έφτιαξε το όνομα που έχει. Η Μπαρτσελόνα τον βοήθησε να σηκωθεί και ο Τσάβι επιστρέφει να της το ανταποδώσει. Για την ρομαντικότητα του ποδοσφαίρου, όλοι ελπίζουν να το πετύχει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0