Πρόσωπα

Μεχντί Ταρεμί: Η Πόρτο βρήκε τον… Πέρση της (video)

Μεχντί Ταρεμί: Η Πόρτο βρήκε τον… Πέρση της (video)

Ήταν σε τιμή ευκαιρίας, τον ήθελαν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, όμως η Πόρτο είναι εκείνη που απολαμβάνει τις ιδιαίτερες υπηρεσίες του δικαιωμένου Μεχντί Ταρεμί.

«Καμία ασέβεια προς την Ρίο Άβε ή το πορτογαλικό πρωτάθλημα, αλλά ο Ταρεμί είναι παίκτης άλλου επιπέδου. Το να είναι εδώ εξαρτάται από τις πειστικές ικανότητες του Κάρλος Κεϊρόζ». Είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να στο πει αυτό ενώ αγωνίζεσαι στην συγκεκριμένη ομάδα. Όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις τον ίδιο σου τον προπονητή (!) να το πει δημόσια.

Ο Μεχντί Ταρεμί θα μπορούσε να γράψει… βιβλίο με τα όσα έχει περάσει για να καταφέρει στα 29 του χρόνια, να βρίσκεται εκεί που έχει ονειρευτεί. Στην ελίτ της Ευρώπης. Μεταγραφικός στόχος των Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ επί δύο σερί καλοκαίρια, η δυσκολία να «φανείς» στο Ιράν, η τιμωρία και το πρόσωπο που του άλλαξε την ζωή.

«Σπίθα» για διάκριση, ο στρατός και η καθιέρωση…

Ο Ταρεμί γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1992 στο Μπουσέχρ του Ιράν. Μία περιοχή που βρίσκεται στον Περσικό κόλπο και ακριβώς απέναντι, «βλέπει» τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. Γενικά, στη συγκεκριμένη χώρα, ειδικά εκείνη την εποχή, το ποδόσφαιρο ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δύσκολα οι Ιρανοί μπορούσαν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη.

Αυτό δεν σταμάτησε τον Ταρεμί από το να ελπίζει. Ξεκίνησε στην τοπική ομάδα από πολύ μικρή ηλικία, όπου και έμεινε μέχρι τα 18 του χρόνια. Ο υποχρεωτικός στρατός, τον άφησε πίσω σε ανάπτυξη και εξέλιξη και μόλις αποστρατεύθηκε, έπαιξε στην δεύτερη κατηγορία της χώρας με την Ιρανγιαβάν. Με τρομερές επιδόσεις στο σκοράρισμα, οι «μεγάλες» ομάδες της Pro League τον παρακολούθησαν και η Περσέπολις προχώρησε στην απόκτησή του, το καλοκαίρι του 2014.

Πρόκειται για την πρώτη δύναμη της χώρας, οπότε για τον Ταρεμί ήταν μία πρώτη δόση ικανοποίησης. Έμεινε για συνολικά 3,5 χρόνια και αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Συνολικά με τα χρώματα της Περσέπολις μέτρησε 55 γκολ και μοίρασε 21 ασίστ.

Η «εφιαλτική» υπόθεση με την Ριζεσπόρ, η Ελλάδα και το πρόσωπο που του άλλαξε τα πάντα…

Ο Ταρεμί, βλέποντας πως στη χώρα του δεν μπορεί να περιορίσει την ποιότητά του, ψάχτηκε αρκετά σε ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο, καμία δεν έδειξε την απαραίτητη προσοχή στο ταλέντο του, με τους σκάουτερ να ζητούν επίμονα… ευρωπαϊκά ταλέντα. Μόνο η Ριζεσπόρ έδειξε αρκετά ζεστή για την απόκτησή του ενώ υπήρχαν προτάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2017, ο ατζέντης του ποδοσφαιριστή Ντιέτμαρ Βέντορφ είχε παραδεχθεί πως ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός διεκδικούν τον διεθνή επιθετικό ενώ δύο χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε και το όνομα της ΑΕΚ στο προσκήνιο. Ωστόσο, ο Ιρανός δεν κοίταξε ποτέ με θετικό μάτι την περίπτωση της χώρας μας. Αντίθετα, με την Ριζεσπόρ τα είχε βρει σε όλα, σε σημείο να υπογράψει προσύμφωνο.

Τελευταία στιγμή, ωστόσο, αποφάσισε πως δεν είναι αυτό που θα ήθελε για το μέλλον του. Η κίνηση να αρνηθεί την πρόταση, μόνο… εφιαλτικές συνέπειες είχε για τον ίδιο. Συγκεκριμένα, ο τουρκικός σύλλογος τον κατήγγειλε στη ΦΙΦΑ και ο ίδιος τιμωρήθηκε με τέσσερις μήνες αποκλεισμού από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα (!). Βέβαια, μόλις επέστρεψε στη δράση, η Περσέπολις ήταν παρόν για να τον επαναφέρει στο προσκήνιο και με μόλις 500 χιλιάδες ευρώ, τον παραχώρησε στην Αλ Γκαράφα του Κατάρ.

Ο λογαριασμός του μπορεί να φούσκωνε αλλά μόνο επιτυχία δεν θεωρείται στα 25 του χρόνια, ένας ποδοσφαιριστής να παίζει σε αυτά τα πρωταθλήματα. Η δουλειά και η υπομονή απέφεραν καρπούς. Όμως, το «εισιτήριο» για την Ευρώπη ακούει στο όνομα του Κάρλος Κεϊρόζ. Ο προπονητής της εθνικής του Ιράν έβλεπε την τεράστια εξέλιξη του ποδοσφαιριστή, με αποτέλεσμα να τον βοηθήσει να βρει ομάδα στην Ευρώπη.

Ο άλλοτε βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκανε όσα έπρεπε για να δεχθεί η Ρίο Άβε να τον αποκτήσει με ελεύθερη μεταγραφή και να του προσφέρει την παρθενική εμπειρία στην ήπειρό μας.

download_1.jpg

Καθήλωσε την Πορτογαλία και έπεισε την Πόρτο!

Μέσα σε ένα χρόνο, η εμπιστοσύνη του Κεϊρόζ επιβεβαιώθηκε. Δίχως χρόνο προσαρμογής, ο διεθνής Ιρανός επιθετικός έκανε όλη τη χώρα να μιλάει για εκείνον. Ο πρώην προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ είπε τα παραπάνω λόγια όταν τον είδε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η επαλήθευση έγινε στο τέλος της σεζόν.

Ο 27χρονος φορ είχε ματώσει 21 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις, είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ενώ είχε μοιράσει και πέντε ασίστ. Το καλοκαίρι του 2020, η Πόρτο πείστηκε σε μεγάλο βαθμό για το ταλέντο και την δυναμική του. Με πέντε εκατ. ευρώ, παίρνει τη θετική απάντηση από την Ρίο Άβε και τον κάνει δικό της, με την ελπίδα να γίνει ακόμα πιο δυνατή η επίθεσή της.

Τα 23 γκολ σε 48 συμμετοχές στην παρθενική του σεζόν, έδιωξε οποιοδήποτε «σύννεφο» αμφισβήτησης. Αποκορύφωμα το γκολ κόντρα στη Γιουβέντους που έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην Πόρτο αλλά και το νικητήριο τέρμα κόντρα στην Τσέλσι στα προημιτελικά του Champions League, το οποίο όμως, συνοδεύτηκε με αποκλεισμό. Φέτος, το ξεκίνημά του είναι πάλι εντυπωσιακό. Σαν να μην σταμάτησε ποτέ η περσινή σεζόν.

Οκτώ τέρματα και δύο ασίστ στα πρώτα 12 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 29χρονος άσος είναι θέμα χρόνου, να βρεθεί ακόμα ένα σκαλί ψηλότερα, καθώς η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα, είναι άκρως ερωτική. Παράλληλα, δεν είναι τυχαία τα 22 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος.

Οι δυσκολίες για να φτάσει ως εδώ, τον έκαναν ένα πραγματικό παράδειγμα. Ουσιαστικά, έκαναν αρκετούς σκάουτερ να κοιτάξουν την χώρα του και ήδη αρκετά ταλέντα, ξεπετάγονται για τις ομάδες της Ευρώπης. Ο Μεχντί Ταρεμί, άνοιξε τον δίαυλο της αγοράς με την Ευρώπη.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0