Πρόσωπα

Γκιγιέρμο Αμπασκάλ: Ο «βενιαμίν» της Super League που ανοίγει τα φτερά του μέσω του… Βόλου

Γκιγιέρμο Αμπασκάλ: Ο «βενιαμίν» της Super League που ανοίγει τα φτερά του μέσω του… Βόλου

Δεν διακρίθηκε ποτέ με τα ποδοσφαιρικά παπούτσια αλλά κάνει την διαφορά με τα… προπονητικά. Ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ έχει απογειώσει τον Βόλο ΝΠΣ και το BN Sports σας ταξιδεύει στην ιδιαίτερη ιστορία του.

Σχετικά Άρθρα

«Για τον ρομαντισμό, τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα. Για την εικόνα του ηγέτη ενός γκρουπ, τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Και τέλος, για έναν γεννημένο εργάτη τον Ουνάι Έμερι. Τον ξέρω από μέσα όπως και το προπονητικό του την που είναι τα χέρια του και τα πόδια του. Θα ήθελα να είμαι κάποιος όπως αυτοί ή να έχω το 33% από τον καθένα. Αυτή η “μείξη” θα ήταν ο τέλειος κόουτς».

Ο Βόλος ΝΠΣ από τη μέρα που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Δεν είναι απλά μία καινούργια ομάδα αλλά ένας αισθητός αντίπαλος για κάθε επίπεδο συλλόγου. Φέτος, ήρθε η ευκαιρία για το επόμενο βήμα. Αλλά για να συμβεί, χρειάζεται ο κατάλληλος άνθρωπος.

Ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ αποτελεί τον «Βενιαμίν» της Superleague 1, όμως το ταλέντο του στην προπονητική, έχει ξεπεράσει αυτό που είχε ως έφηβος ποδοσφαιριστής. Το γρήγορο πέρασμα από την «Μασία», το σχολείο της Σεβίλλη και το ξεπέταγμα στην Ελβετία.

5389630.jpg

Δίπλα σε… Ζόρντι Άλμπα-Μπόγιαν και τα πρώτα του προπονητικά, βήματα!

Γεννημένος στις 13 Απριλίου του 1989 στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ έδειξε από μικρή ηλικία την αγάπη του στο ποδόσφαιρο και στα πέντε του, εγκαταστάθηκε στην Βαρκελώνη για να ενσωματωθεί στην Μπαρτσελόνα. Το όνειρό του ήταν μία μέρα να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής των «μπλαουγκράνα», την ίδια στιγμή που δίπλα του, είχε τους Μπόγιαν και Ζόρντι Άλμπα.

Il-giovanissimo-Guillermo-Abascal-nelle-giovanili-del-Siviglia.jpg

Βέβαια, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Μασία, ο Αμπασκάλ κατάλαβε πως η προπονητική του ταίριαζε περισσότερο. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που οι προπονητές τον έβλεπαν να αναλύει τον αντίπαλο αντί να… δουλεύει στα τεχνικά κομμάτια. Όσο μεγάλωνε, τόσο πιο έντονη ήταν η επιθυμία του να φορέσει τα προπονητικά. Έτσι, στα 18 του δεν υπέγραψε ποτέ επαγγελματικό συμβόλαιο και επέστρεψε στην Ανδαλουσία για να μπει στη Σεβίλλη.

Έπειτα από αρκετά σεμινάρια προπονητικής και βοηθός στις ακαδημίες της Σεβίλλης, το 2012 προωθείται ως γυμναστής του συλλόγου, προτού αναλάβει χρέη δεύτερου προπονητή σε ηλικία μόλις 24 ετών (!). Ο Μόντσι έβλεπε στο βλέμμα του, ένα τέλειο project και εκείνος το επαλήθευσε στα πέντε χρόνια παρουσίας του εκεί. Έγινε αναλυτής, προπονητής στην δεύτερη ομάδα και δημιούργησε ένα καλό όνομα στην ευρωπαϊκή αγορά.

infantil-Sevilla-segunda-division-suiza_1144695992_69748680_667x375.jpg

Ο «Νάνγκελσμαν της Ελβετίας» και ο νέος κύκλος της Ιταλίας…

Το καλοκαίρι του 2017, η Κιάσο του προσφέρει την παρθενική του εμπειρία ως πρώτος προπονητής. Η ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Ελβετίας είδε τον Ισπανό προπονητή να την αλλάζει επίπεδο και την Λουγκάνο, να του προσφέρει συμβόλαιο, πριν καν λήξει η σεζόν. Στις 3 Απριλίου αποδεσμεύτηκε και επτά μέρες μετά, υπέγραψε στην ομάδα της πρώτης κατηγορίας.

Το γεγονός πως κατάφερε να… «σώσει» την ομάδα από τον υποβιβασμό, έκανε όλους τους φίλους της να τον υμνούν. Λόγω το νεαρό της ηλικίας του (29 ετών), άπαντες στο ποδόσφαιρο της χώρας, τον ονόμασαν ως τον «Νάνγκελσμαν της Ελβετίας». Πρόκειται για τον νυν προπονητή της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος τότε έκανε τρομερή σεζόν με τη Χοφενχάιμ στην Γερμανία, όντως νεαρός σε ηλικία. Βέβαια, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, τα μέτρια αποτελέσματα τον έφεραν εκτός συλλόγου αλλά και… Ελβετίας.

Παρά τις προτάσεις από μεγαλύτερες ομάδες, εκείνος επέλεξε να συνεχίσει στην Ιταλία και την Άσκολι. Αρχικά τοποθετήθηκε στην δεύτερη ομάδα του ιταλικού συλλόγου ενώ τοποθετήθηκε αρκετές φορές στον πάγκο της πρώτης ομάδας ως υπηρεσιακός. Τον Γενάρη του 2021 αποφάσισε να «σπάσει» το συμβόλαιό του και να βρει νέο προορισμό ώστε να καθιερωθεί. Η Ελλάδα ήταν αυτό που ήθελε…

abascal-sono-qui-per-aiutare-il-lugano.jpg

Κούρσα… πρωταθλητισμού με τον Βόλο!

Η αποχώρηση του Άνχελ Λόπεθ, έκανε τους ανθρώπους του Βόλου ΝΠΣ να ψάξουν για έναν ικανό προπονητή στη θέση του. Πολλοί περίμεναν ένα μεγάλο όνομα, όμως η θεσσαλική ομάδα αρκέστηκε στον νεαρό αλλά ελπιδοφόρο κόουτς. Ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ έβαλε την υπογραφή του και έπιασε αμέσως δουλειά. Μπορεί η ομάδα να έχασε παίκτες όπως ο Μήτογλου ή τον Δουβίκα αλλά ενισχύθηκε με ποδοσφαιριστές από Αργεντινή και Ισπανία.

Λάτρης του 4-3-3 και του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά, προετοίμασε ένα σύνολο που δεν θα… φοβηθεί κανέναν αντίπαλο και θα παίζει επιθετικά. Έτσι και έγινε. Το αποτέλεσμα φαίνεται στους αριθμούς. Η ομάδα έχει παράλληλα την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 15 γκολ και την χειρότερη άμυνα με 12. Το 4-4 με τον ΠΑΟΚ ήταν αυτό που προσπάθησε να καταφέρει κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά το τελικό σκορ ήταν 5-1.

Αυτό που κρατάμε, είναι πως ο Βόλος ΝΠΣ κάνει όντως, κούρσα πρωταθλητισμού. Μετά από έξι αγωνιστικές, είναι στην 3η θέση με 13 βαθμούς και μόλις δύο μακριά από την κορυφή. Οι τέσσερις νίκες προήλθαν από μικρομεσαίες ομάδες της κατηγορίας ενώ η ισοπαλία και η ήττα από την πεντάδα.

Ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη… φήμη. Όλη η Ελλάδα τον συζητάει και το γεγονός πως είναι ο «βενιαμίν», λέει πολλά. Η καριέρα του, μόλις άνοιξε τα φτερά της.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0