Πρόσωπα

Γιόακιμ Μέλε: ο Δανός σύγχρονος φουλ μπακ που σκοράρει και σερβίρει! (video)

Γιόακιμ Μέλε: ο Δανός σύγχρονος φουλ μπακ που σκοράρει και σερβίρει! (video)

Το επίθετο του σημαίνει στα σκανδιναβικά, φιλοδοξία, δύναμη, αξιοπιστία, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμός. Το BN Sports σας ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του Γιοακίμ Μέλε, ο οποίος είναι ότι πιο… τέλειο υπάρχει στη θέση του φουλ μπακ.

Σχετικά Άρθρα

Από το βράδυ της Τρίτης (12/10), η Δανία βρίσκεται και μαθηματικά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στα γήπεδα του Κατάρ. Με το οκτώ στα οκτώ έως τώρα και τα γκολ να είναι στο αξιοζήλευτο 27-0 (!), οι Δανοί μπορούν να αισθάνονται ευλογημένοι που έχουν ένα από τα καλύτερο φουλ μπακ του κόσμου.

Ο Γιοακίμ Μέλε μπορεί να μην έχει την φήμη του Ντάνι Άλβες αλλά σε ικανότητες δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα. Όσο και αν είναι υπερβολικό, ο 24χρονος μπακ αποδεικνύει κάθε στιγμή πως έχει όλα τα φώτα να φοράει την ταμπέλα του τοπ μπακ-χαφ. Το γκολ του κόντρα στην Αυστρία, ήταν το πέμπτο με την εθνική ομάδα στα τελευταία εννιά ματς.

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι πως τον περασμένο Γενάρη, έκανε την Αταλάντα να βγάλει από τα ταμεία της 12 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της από την Γκενκ. Μέσα σε 3,5 χρόνια, εκτόξευσε την αξία του, μαζί με τον Γκόσενς είναι το καλύτερο ζευγάρι μπακ και πλέον ο κόσμος, του ανήκει.

Η πόλη που δεν ήξερε τι σημαίνει… ποδόσφαιρο και το σωσίβιο της Άαλμποργκ!

Ο Γιοακίμ Μέλε είχε την… ατυχία να γεννηθεί σε ένα χωριό, όπου το ποδόσφαιρο δεν είχε κάποια ιδιαίτερη θέση. Ήρθε στον κόσμο στις 20 Μαΐου του 1997, στην Οστέρβρα της Δανίας, μία περιοχή που βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της χώρας και αποτελεί την πόλη των ψαράδων. Το γεγονός πως η τοπική ομάδα δεν έκανε κάτι αξιόλογο, άφηνε το χωριό στο «συννεφάκι» ως το καλύτερο μέρος για ψάρια.

Για εκεί προοριζόταν και ο Γιοακίμ Μέλε. Για να γίνει ψαράς, όμως ο ίδιος δεν έδειχνε σύμφωνος με αυτό. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να κλωτσάει μία μπάλα, κατάλαβε πως το ποδόσφαιρο έπρεπε να εξελιχθεί στο μελλοντικό του επάγγελμα. Γράφτηκε στις ακαδημίες του συλλόγου της Οστέρβρα, όμως η λιγοστή οργάνωση, δεν του πρόσφερε τα απαραίτητα για να εξελιχθεί.

Στην αρχή μάλιστα, ξεκίνησε να αγωνίζεται ως… τερματοφύλακας όμως γρήγορα μετατράπηκε σε εξτρέμ και έτσι συστήθηκε στους ανθρώπους της Άαλμποργκ. Για να τον δουν, οι γονείς του χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν όσες γνωριμίες έχουν απλώς για να πάει για δοκιμαστικά το παιδί τους. Η αποδοχή, έφερε ένα ντόμινο εξελίξεων στην ζωή του μικρού Μέλε. Προς το καλύτερο.

Άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και τρέλανε την Γκενκ!

Μόλις εντάχθηκε στην Άαλμποργκ, ο Μέλε ήξερε πως δεν υπάρχει γυρισμός. Μέσα από τον δανέζικο σύλλογο, έπρεπε να δημιουργήσει το όνομά του και η αντίστροφη μέτρηση για μεταγραφή, ξεκίνησε πως μπήκε φουλ μπακ. Οι αρετές του ήταν εκπληκτικές, καθώς ήταν εντυπωσιακός τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι, ενώ παράλληλα, μπορούσε να παίξει και τις δύο πλευρές.

Στα 19 του χρόνια, βρέθηκε να είναι βασικός και αναντικατάστατος στην πρώτη ομάδα. Η εμπιστοσύνη στο ταλέντο του ήταν τεράστια και εκείνος αποζημίωσε άπαντες με τις τρεις ασίστ και το ένα γκολ σε 17 ματς πρωταθλήματος. Φυσικά, αυτά τα νούμερα δεν ξέφυγαν από τα ραντάρ της Γκενκ, η οποία είναι γνωστή για το παιδομάζωμα από την Σκανδιναβία. Με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, ο μόλις 20 ετών, μπακ παίρνει το αεροπλάνο για το Βέλγιο και την πρώτη του εμπειρία εκτός Δανίας.

Γεννημένος να βγάζει τις τέλειες ασίστ, ο Δανός άσος έγινε γρήγορα βασικό μέλος των πλάνων του βελγικού συλλόγου και έφερε την επανάσταση ως φουλ μπακ. Δεν είναι λίγες οι 22 ασίστ μέσα σε 3,5 χρόνια από ένα δεξί μπακ ενώ είχε ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα έξι φορές. Το όνομά του είχε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα να ακουστεί δυνατά σε όλη την Ευρώπη και αρκετοί σύλλογοι μπήκαν στην ουρά για να τον αποκτήσουν.

Η ρήξη με την Γκενκ για την… Μαρσέιγ και η αποχώρηση του Καστάνιε!

Η Αταλάντα φημίζεται για την ιδιαιτερότητα που δίνει στα φουλ μπακ. Αυτή την στιγμή, η κινητήρια δύναμη της είναι αυτή. Ο Ρόμπιν Γκόσενς έκανε την έκπληξη στο περασμένο EURO με την φανέλα της Γερμανίας ενώ ο Τίμοθι Καστάνιε είχε κάνει δική του την δεξιά πλευρά της ομάδας του Μπέργκαμο. Η αποχώρησή του το καλοκαίρι του 2020 για την Αγγλία και την Λέστερ έναντι 20 εκατ. ευρώ, άφησε ορφανή τη θέση του για έξι μήνες.

Μέχρι η Αταλάντα να εκμεταλλευτεί την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Γκενκ και Μέλε. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2020, ο Μέλε ήταν ένα βήμα από το να υπογράψει στη Μαρσέιγ. Μία μεταγραφή που ήθελε πολύ, καθώς θα έπαιζε σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο βελγικός σύλλογος μπορεί να είχε δώσει τα χέρια, όμως τελευταία στιγμή άλλαξε τους όρους για τον Δανό μπακ. Έτσι, η ομάδα της Γαλλίας έκανε πίσω και ο Μέλε έμεινε στο Βέλγιο.

«Δεν έχω λόγια», ήταν το σχόλιο του ποδοσφαιριστή στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media. Μία κίνηση που έδειξε πως οι σχέσεις των δύο πλευρών, έχουν έρθει σε οριστική ρήξη. Έτσι, ο ιταλικός σύλλογος, με 12 εκατ. ευρώ, απέκτησε τον διεθνή αμυντικό τον Γενάρη του 2021. Η αφορμή ήταν η αποχώρηση του Καστάνιε, λίγους μήνες πριν.

Το τέλειο… EURO και το θαύμα της Δανίας!

Σίγουρα, η ομάδα που έκλεψε την παράσταση στο περασμένο EURO, ήταν αναμφίβολα η Δανία. Εκτός από το άσχημο περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν στην πρεμιέρα, οι Δανοί έκαναν εκπληκτική διοργάνωση και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν από την Αγγλία. Ο Γιοακίμ Μέλε ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, με δύο γκολ και μία ασίστ σε όλα τα ματς της διοργάνωσης και το όνομά του, φτιάχτηκε σε μεγάλο βαθμό.

Στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2022, η απίστευτη κατάστασή του δεν σταμάτησε. Παρότι έπαιζε σε αντίθετη πλευρά, κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές σε πέντε ματς και να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την θριαμβευτική και άνετη πρόκριση της χώρας του. Φυσικά, το όνομά του είναι από τα πρώτα που πιστεύουν οι οπαδοί της Δανίας, πως μπορεί να φέρει ένα δεύτερο… θαύμα μετά το 1992.

Το καλοκαίρι θα είναι καυτό για τον ίδιο. Η αξία του ανεβαίνει συνεχώς και αυτή την στιγμή, αγγίζει ήδη τα 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt. Η επόμενη μέρα μοιάζει ιδανική για τον ίδιο. Ο Γιοακίμ Μέλε πρέπει απλά να παραμείνει η επιτομή του φουλ μπακ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0