Πρόσωπα

Μικέλ Ογιαρθάμπαλ: Ο άσος στο «μανίκι» του Λουίς Ενρίκε και της Ισπανίας, έχει ονοματεπώνυμο…

Μικέλ Ογιαρθάμπαλ: Ο άσος στο «μανίκι» του Λουίς Ενρίκε και της Ισπανίας, έχει ονοματεπώνυμο…

Μπορεί η Ισπανία να έχασε το Nations League από την Γαλλία, όμως κέρδισε το «στοίχημα» που ακούει στο όνομα Μικέλ Ογιαρθάμπαλ.

Σχετικά Άρθρα

«Πήγαινα στις προπονήσεις με ταξί, ώστε να διαβάζω όσο περισσότερο γίνεται πριν τις προπονήσεις μου. Δεν ήθελα να αφήσω τις σπουδές μου για το ποδόσφαιρο αλλά ούτε το αντίθετο». Έτσι, ήταν η αφετηρία ενός μικρού παιδιού στον δρόμο για την κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σε μία εποχή όπου η Ισπανία σάρωνε σε Ευρώπη και Μουντιάλ, ο ίδιος ήταν προσηλωμένος σε δύο, τεράστιους στόχους.

Ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ μετέτρεψε το UEFA Nations League, σε μία ευκαιρία για αποδείξεις. Σε ηλικία 24 ετών, ο επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ μπορεί να μην παίζει σε κάποια «μεγάλη» ομάδα της χώρας, όμως ο Λουίς Ενρίκε τον ξεχώρισε για την γραμμή κρούσης. Οι δύο ασίστ και το ένα γκολ σε δύο ματς, πρόσφεραν στον Ισπανό προπονητή, εκτός από την δικαίωση, έναν κρυμμένο άσο στο «μανίκι» του.

Το «κλικ» της Σοσιεδάδ μέσω… Εϊμπάρ!

Ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1997 στο Εϊμπάρ της Ισπανίας. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε πως το ποδόσφαιρο είναι ο προσωπικός του «έρωτας», ενώ η Ρεάλ Σοσιεδάδήταν η ομάδα που υποστήριζε όλη η οικογένεια. Έτσι και εκείνος, παρότι ήταν μακριά από τη χώρα των Βάσκων. Στα έξι του χρόνια έκανε και τα πρώτα του βήματα, με την Εϊμπάρ να γίνει ο πρώτος σύλλογος της καριέρας του.

Σε ηλικία 14 ετών, η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει αντιληφθεί πως οι «μεγάλοι» της χώρας, θέλουν να κάνουν δικό τους, ένα παιδί που είναι οπαδός της. Με συνοπτικές διαδικασίες και μόνο ένα τηλεφώνημα (!), πείθει τον ίδιο και τους γονείς του, να ενσωματωθεί στις ακαδημίες της. Οι δυσκολίες για να πηγαίνει στις προπονήσεις ήταν μεγάλες, όπως και να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με το διάβασμα.

EhJ_NxnX0AEkspw_1.jpeg

Δεν παράτησε ποτέ τις σπουδές του…

Αν και ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, οι γονείς του δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αφήσει το σχολείο για το ποδόσφαιρο. Βέβαια, δεν ήθελαν να συμβεί ούτε το αντίθετο. Έτσι, ο μικρός Μικέλ μπήκε σε ένα βαρύ, για την ηλικία του, πρόγραμμα. Στερήθηκε εξόδους, ελεύθερο χρόνο και οτιδήποτε άλλο, για να επενδύσει σε αυτά τα δύο πράγματα. Πήγαινε με ταξί στις προπονήσεις, καθώς πριν διάβαζε μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Τα Σαββατοκύριακα έκανε έξτρα προπονήσεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω του σχολείου του. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, δεν σταματούσε να λέει την λέξη «οργάνωση». Αυτή τον βοήθησε να προσαρμοστεί και να τα πηγαίνει εξαιρετικά και στα δύο «στοιχήματα» της ζωής του. Λίγο πριν μπει στην Κ19 της Σοσιεδάδ, παραχωρήθηκε δανεικός στην Εϊμπάρ, καθώς ήταν μέρος της συμφωνίας αν τον ζητούσε η πρώην του ομάδα, να πήγαινε να βοηθήσει.

66c72ae50cddcbe45b280db73c6d64cf.jpg

Την έσωσε και κέρδισε μία θέση στους Βάσκους!

Το ταλέντο και η ποιότητά του, κατάφεραν να σώσουν την Εϊμπάρ. Μία εξέλιξή του μόνο καλό έκανε στον Ογιαρθάμπαλ. Η Σοσιεδάδ, όχι απλώς τον δέχθηκε πίσω αλλά τον καθιέρωσε στην Κ19. Εκείνος, όμως, είχε στόχο να μην σταματήσει την φόρα που είχε πάρει. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Μόγιες τον ξεχώρισε και τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία 18 ετών.

Το 2015, κόντρα στην Λεβάντε ο Ισπανός άσος περνάει στον αγωνιστικό χώρο και πραγματοποιεί το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Στην πρώτη του σεζόν, μάλιστα, μέτρησε έξι γκολ και δύο ασίστ σε 22 συμμετοχές, με αποτέλεσμα να κερδίσει το επαγγελματικό συμβόλαιο και να βάλει τις βάσεις για καθιέρωση.

Από εκείνη την χρονιά, δεν ξαναβγήκε από τα πλάνα των Βάσκων. Παρά την «σκιά» των άλλων αστεριών της ομάδας, ο Ογιαρθάμπαλ ήταν ο πιστός «στρατιώτης» που τα έδινε όλα. Δεν είναι λίγο πράγμα να έχει κάποιος 250 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, στα 24 του χρόνια. Μέσα σε αυτά, ο απολογισμός αγγίζει τα 70 γκολ και τις 46 ασίστ ενώ έχει κατακτήσει και το κύπελλο Ισπανίας στο 2019/20.

Ο Τσάμπι Πριέτο και το νέο συμβόλαιο…

Το 2018 ήταν η χρονιά του. Ο Τσάμπι Πριέτο ανακοινώνει πως «κρεμάει» τα παπούτσια του και αφήνει τον αριθμό «10» ορφανό. Ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ γίνεται ο διάδοχός του, με τον παλαίμαχο Ισπανό άσο να τον δείχνει με μεγάλη βεβαιότητα. Αντί να τον «βαρύνει», το νούμερο του έδωσε παραπάνω αυτοπεποίθηση για να δείξει την τεράστια αξία του.

15320806922350.jpg

Μπορεί οι μεγάλες ομάδες να έκαναν κίνηση να τον αποκτήσουν, όμως εκείνος έδειξε την τεράστια πίστη του στον σύλλογο. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο για τα επόμενα… έξι χρόνια (!), με ρήτρα αποδέσμευσης ύψους… 75 εκατ. ευρώ (ο Γκριεζμάν είχε πουληθεί έναντι 54 εκατ. ευρώ το 2014). 

«Δεν θα ξεχάσω αυτήν την ημέρα, μαζί με την προηγούμενη ανανέωση και την ημέρα του ντεμπούτου μου. Είναι τιμή και μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. Όπως είπε ο Τσάμπι Πριέτο στον αποχαιρετισμό του, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν εδώ». Αυτά ήταν τα λόγια του Ογιαρθάμπαλ μετά την υπογραφή στο νέο του συμβόλαιο. Το κύπελλο του 2020, ήταν η τρανή επιβεβαίωση σε αυτά τα λόγια.

Η «αθόρυβη» δουλειά στα πλάνα του Ενρίκε και το Μουντιάλ…

Το γεγονός πως αγωνίζεται στην Σοσιεδάδ, δεν του έδινε αρκετούς πόντους για να παίξει στην Εθνική Ισπανίας. Αυτό δεν σήμαινε πως ο Λουίς Ενρίκε δεν τον έχει σε εκτίμηση. Τον χρησιμοποίησε αρκετά και στα ματς των προκριματικών του EURO, όσο και στα τελικά της διοργάνωσης, όπου και αγωνίστηκε σε όλα τα ματς με τα ημιτελικά. Το ίδιο ισχύει και για τα τωρινάπροκριματικά για το Μουντιάλ του 2022, όπου στον όμιλο βρίσκεται και η Εθνική μας Ελλάδας.

Ωστόσο, στο Nations League, έκανε την πραγματική διαφορά. Έπαιξε βασικός τόσο στα ημιτελικά όσο και στον τελικό. Κόντρα στην Ιταλία, μπορεί ο Φεράν Τόρες να έκλεψε την παράσταση, όμως ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ έκανε την πραγματική διαφορά, μοιράζοντας δύο εξαιρετικές ασίστ. Στον τελικό, ανέλαβε να μετατραπεί σε σκόρερ. Το τέρμα του έβαλε μπροστά στο σκορ την Ισπανία, όμως η Γαλλία κατάφερε να φτάσει στην μεγάλη ανατροπή.

Βέβαια, ο ίδιος εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερο και… τέλειο «κρυφό χαρτί» για τον Λουίς Ενρίκε ενόψει της συνέχειας. Μπορεί ο Μικέλ Ογιαρθάμπαλ να μην παίζει σε κάποια ομάδα των «μεγάλων», όμως η αγάπη του για την Σοσιεδάδ, αρκεί για να πλαισιώσει το ταλέντο του.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0