Πρόσωπα

Ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ έχει υπερβεί τον τίτλο του next big thing… (video)

Ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ έχει υπερβεί τον τίτλο του next big thing… (video)

Κάτι παραπάνω από απλά ένα αστέρι του μέλλοντος. Ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ έχει καταφέρει αρκετά για να μπορεί να θεωρείται ο επόμενος μεγάλος ηγέτης της Κροατίας.

Σχετικά Άρθρα

«Μου θυμίζει τον Τιάγκο Σίλβα στα χαρακτηριστικά αλλά εκείνος έχει ως είδωλα τους Σέρχιο Ράμος και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Νομίζω έχει πάρει από όλους ένα ποδοσφαιρικό κομμάτι». Ο Τόμισλαβ Ρουκάβινα ήταν ο προπονητής που προώθησε τον Γιόσκο Γκβαρντιόλ στην πρώτη ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ως κόουτς της Κ19.

Με αυτά τα λόγια, ουσιαστικά έδειξε πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι της Ευρώπης. Ο 20χρονος στόπερ σκόραρε κόντρα στην Κύπρο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, πως δεν είναι απλώς το «αύριο» αλλά και το «σήμερα». Το ξεπέταγμα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ώριμη απόφαση για το επόμενο βήμα και η υπομονή στην εθνική ομάδα.

Χρειάστηκε λιγότερο από δύο χρόνια για να κάνει το «εργοστάσιο» της Ντιναμό να τον προσέξει!

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2002 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Οι γονείς του ήταν οπαδοί της τοπικής Ντιναμό και φυσικά, ο Γιόσκο ακολούθησε τα χνάρια τους. Από μικρός πήγαινε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να αγαπήσει το ποδόσφαιρο και σε ηλικία επτά ετών, να ενσωματωθεί στις ακαδημίες της Τρεσνιέβκα.

Μέσα σε πολύ σύντομο διάσημα, όχι απλώς είχε εξελιχθεί σε ένα σταθερό στόπερ, αλλά έδειχνε πως είχε αρετές που δεν τις συναντούσε κάποιος σε παιδιά της ηλικίας του. Χρειάστηκε λιγότερο από δύο χρόνια, για να κάνει την κορυφαία ακαδημία της χώρας να τον προσέξει. Δεν ήταν άλλη, από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η ομάδα της καρδιάς του, τού είχε κάνει κρούση για να τον αποκτήσει και εκείνος, φυσικά και είπε… ναι.

Εκεί, οι άνθρωποι του συλλόγου συνάντησαν ένα ατόφιο ταλέντο. Μία περίπτωση που δεν έμοιαζε με τις άλλες, με αποτέλεσμα να επενδύσουν πολλά στην ποιότητά του. Από την πλευρά του, προσπέρασε κάθε κλιμάκιο των ακαδημιών της ομάδας με μεγάλη ευκολία, φτάνοντας μέχρι το κατώφλι της πρώτης ομάδας.

yzNA5wpr4BAMDQXpdCBnXNUdp4OaqWb2zJc_JRt6N20.jpg

Ντεμπούτο πριν την… ενηλικίωση και απόλυτη καθιέρωση!

Ο Τόμισλαβ Ρουκάβινα ήταν ο άνθρωπος που τον ξεχώρισε στην διετή παρουσία του στην δεύτερη ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μέσα σε μία διετία, προώθησε τον υπερταλαντούχο στόπερ στους άνδρες, ο οποίος στα 17 του έκανε το επίσημο ντεμπούτο με την επαγγελματική ομάδα. Δεν είχε ενηλικιωθεί καν όταν αποφασίστηκε να ριχθεί στη μάχη και έγινε γνωστός, όταν στη δεύτερη συμμετοχή του, βρήκε και το παρθενικό του τέρμα.

Όλα αυτά, προετοίμαζαν τον σύλλογο για το επόμενο μεγάλο του αστέρι. Είναι γνωστό πως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει δημιουργήσει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και ο Λούκα Μόντριτς. Ο Γκβαρντιόλ έδειχνε πως είναι μία ακόμα περίπτωση. Έτσι και αποδείχθηκε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι.

Ο νεαρός στόπερ κατέγραψε συνολικά 52 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, είτε ως στόπερ, είτε ως αριστερό μπακ, κερδίζοντας μία θέση στα μπλοκάκια των μισών ευρωπαϊκών ομάδων. Ταυτόχρονα, είχε πετύχει τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ, τα οποία δεν πέρασαν απαρατήρητα από κανέναν σκάουτερ.

Η ώριμη απόφαση για τη Λειψία και το EURO…

Φυσικά, το όνομά του έπαιξε σε όλα τα ρεπορτάζ. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες τον ήθελαν αλλά το περασμένο καλοκαίρι, οι προτάσεις που έδειχναν να είναι πιο σοβαρές ήταν αυτές των Τότεναμ, Μπάγερν Μονάχου, Λιντς και Λειψία. Κάθε παιδί στην ηλικία του, θα απέρριπτε τις δύο τελευταίες, λόγω της δυναμικής των δύο πρώτων. Όχι όμως ο Γκβαρντιόλ.

Με μοναδικό στόχο την σωστή και σταθερή εξέλιξή του, ο διεθνής αμυντικός πείστηκε από τον όμιλο της Red Bull και έδωσε τα χέρια με τη Λειψία. Ταυτόχρονα, κόστισε περίπου 19 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει από το Ζάγκρεμπ, με στόχο να καθιερωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, ως μέλος του συλλόγου που εξελίσσει όσο λίγοι τα ταλέντα της Ευρώπης.

Ήδη έχει καταγράψει οκτώ συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όμως πριν από αυτό, είχε ήδη καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα της Εθνικής Κροατίας. Συγκεκριμένα, ο Ζλάτκο Ντάλιτς τον είχε καλέσει στο προηγούμενο EURO, όπου αγωνίστηκε ως βασικός (!) σε όλα τα ματς μέχρι τη φάση των «16». Στο τελευταίο ματς με την Κύπρο, απλά απέδειξε πως είναι όλο το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

«Θέλω απλά να γίνω ο καλύτερος». Αυτός είναι ο στόχος του. Το έχει παραδεχθεί και έχει αποδείξει, πως εύκολα μπορεί να το κάνει. Απλά να συνεχίσει στον ρυθμό που είναι τώρα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0