Πρόσωπα

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι επιστρέφει στο Νησί και ψάχνει για ένα νέο… έπος μέσω της Γουότφορντ

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι επιστρέφει στο Νησί και ψάχνει για ένα νέο… έπος μέσω της Γουότφορντ
Από τη μία ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Εθνική μας ομάδα και από την άλλη, το έπος με την Λέστερ. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι επιστρέφει στο Νησί για να αναλάβει την Γουότφορντ και να φτιάξει ξανά το όνομά του

Ιούλιος του 2014. Η αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος, έφερε στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας τον πολύπειρο Κλαούντιο Ρανιέρι. Έναν προπονητή με βαρύ βιογραφικό και ομάδες όπως οι Ίντερ, Φιορεντίνα, Μονακό, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους. Ωστόσο, το πέρασμά του, μόνο το αναμενόμενο δεν ήταν. Μέσα τέσσερις μήνες βλέπει την πόρτα της εξόδου και αντιλαμβάνεται πως η καριέρα του, αρχίζει να παίρνει την «κάτω βόλτα».

Κάπου εκεί, όμως, εμφανίζεται η Λέστερ. Η ομάδα που έφτασε ένα βήμα από τον υποβιβασμό από την Premier League, την ίδια σεζόν που ανέβηκε. Ουσιαστικά, ο ένας χρειαζόταν τον άλλον για ταυτόχρονη «αναγέννηση». Ο Ιταλός προπονητής το αποδέχτηκε και στο τέλος της χρονιάς, δικαιώθηκε όσο λίγοι. Πρωταθλητής Αγγλίας, στο μεγαλύτερο έπος των τελευταίων χρόνων στο Νησί.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Απόλυση με το «καλημέρα» στην επόμενη σεζόν, γρήγορο και αποτυχημένο πέρασμα από τη Ναντ, αναζήτηση της επανεκκίνησης σε Φούλαμ-Ρόμα και τελευταίος σταθμός η Σαμπντόρια. Σε καμία από αυτές δεν επανέλαβε ότι και στη Λέστερ. Μήπως η Γουότφορντ μπορεί;

Το «παραμύθι» στο Λέστερ με το άσχημο… τέλος!

Κανείς δεν φανταζόταν τι θα συνέβαινε μέσα σε λίγους μήνες, μετά την πρόσληψη του Κλάουντιο Ρανιέρι στη Λέστερ, στις 13 Ιουλίου του 2015. Ειδικά, μετά το σύντομο και κάκιστο πέρασμά από την Εθνική Ελλάδας, με την οποία μέτρησε μία ισοπαλία και τρεις ήττες σε τέσσερα ματς. Ένα πραγματικό παραμύθι με πρωταγωνίστρια την αγγλική ομάδα, η οποία με έναν απίστευτο τρόπο, έφτασε μέχρι την κορυφή της Premier League και δημιούργησε τον δικό της «μύθο» στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένα χαμηλό, σε αξία, μπάτζετ κατάφερε να υπερισχύσει των «μεγάλων» του Νησιού.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε κάποιος. Στα μέσα της επόμενης σεζόν τα μέτρια… αποτελέσματα, έφεραν τον Ιταλό προπονητή στην πόρτα της εξόδου (!). Μία κίνηση που έφερε γκρίνια στους φίλους των «αλεπούδων» καθώς ο έμπειρος κόουτς ήταν ο αρχιτέκτονας της μεγαλύτερης στιγμής στην ιστορία της ομάδας τους. Βέβαια, αυτή επιτυχία, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συλλόγους της Ευρώπης και ο Ρανιέρι δεν θα έμενε για πολύ καιρό στην ανεργία.

Η «έκπληξη» με τη Ναντ, η επιστροφή στο Νησί και ο επαναπατρισμός!

Μπορεί να είχε την ταμπέλα του πρωταθλητή, ωστόσο ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του, στον πάγκο της Ναντ. Ο γαλλικός σύλλογος είχε ως στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, κάτι που εν τέλει ο Ρανιέρι και δεν το κατάφερε. Ειδικά στις τελευταίες μέρες, φαινόταν πως ο έμπειρος κόουτς δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλλία και πως θα ήταν σύντομα παρελθόν.

59d77bbe2ee40fcf60000002.webp

Όπως και με την Ελλάδα, έτσι και με τη Ναντ, ο 69χρονος προπονητής βρήκε διέξοδο στην Αγγλία. Αυτή τη φορά ανέλαβε τις τύχες της Φούλαμ, όπου έψαχνε την καθιέρωση και την επανάληψη ενός θαύματος όπως με τη Λέστερ. Τελικά, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Έμεινε για μόλις 17 ματς στο πάγκο των Λονδρέζων και απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς η ομάδα βρισκόταν στην ζώνη του υποβιβασμού.

Αν και όλα έδειχναν πως θα επέστρεφε στην προπονητική το καλοκαίρι του 2019, μιας και απολύθηκε τέλη Φλεβάρη, εν τέλει βρήκε πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενε. Η Ρόμα τον επιλέγει για τον πάγκο της, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο ίδιος το αποδέχεται και αναλαμβάνει με στόχο την ανανέωση και για την επόμενη χρονιά. Βέβαια, η κατάληξη ήταν εξίσου παρόμοια με τις προηγούμενες.

image_8.jpg

Η Σαμπντόρια τον έβαλε στον… ίσιο δρόμο και του άνοιξε την τρίτη του επιστροφή στο Νησί!

Τον Οκτώβρη του 2019, η Σαμπντόρια έγινε από τις πρώτες ομάδες που απέλυσαν τον προπονητή τους, με αποτέλεσμα να βγει στην αγορά για κάποιον που θα καταφέρει να την φέρει ξανά στα νορμάλ στάνταρ της. Η εμπειρία του Κλάουντιο Ρανιέρι, ήταν η κατάλληλη για κάτι τέτοιο. Έμεινε για σχεδόν δύο χρόνια και μέσα σε αυτά, κατάφερε να κάνει τον σύλλογο να κρατάει άνετα την παραμονή στην κατηγορία και να ονειρεύεται έξοδο στην Ευρώπη.

8c44da1a87058ce029c14966cd6d8570.jpg

Το συμβόλαιό του έληξε το περασμένο καλοκαίρι και ο ίδιος έμεινε ελεύθερος για να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με ένα σαφώς βελτιωμένο πρόσωπο. Έτσι, ο Ιταλός προπονητής είχε μία μεγάλη ευκαιρία για να αναγεννηθεί ξανά. Και φυσικά, αυτό θα το προσπαθήσει στο Νησί.

Η Γουότφορντ βρίσκεται, ως νεοφώτιστη στη Premier League, στην 15η θέση με επτά βαθμούς σε επτά αγωνιστικές, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Σίσκο Μουνιόθ. Αντικαταστάτης του, ο Κλαούντιο Ρανιέρι.

Πλέον, με ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ στα χέρια του, ο 69χρονος προπονητής έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ξαναφτιάξει το όνομά του. Όπως έκανε και με τη Λέστερ. Να πάρει ένα σύλλογο που είναι χαμηλά στην βαθμολογία και να τον απογειώσει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0