Πρόσωπα

Φιλ Φόντεν: Ο λόγος που η Μάντσεστερ Σίτι κάποια στιγμή θα συζητήσει ξανά για τριψήφιο ποσό! (video)

Φιλ Φόντεν: Ο λόγος που η Μάντσεστερ Σίτι κάποια στιγμή θα συζητήσει ξανά για τριψήφιο ποσό! (video)

Τι κι' αν είναι 21ος ετών; Τι κι' αν ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον γνώρισε στη Μάντσεστερ Σίτι και τον έριξε άμεσα στα «βαθιά»; Ο Φιλ Φόντεν κολυμπάει και το… κάνει καλά. Το ντέρμπι απέναντι στη Λίβερπουλ ήταν απλώς μία επιβεβαίωση σε όσα ξέραμε. Ακόμη και αν «πλήγωσε» τους Άγγλους φίλους της ομάδας από το λιμάνι, οι ίδιοι σε λίγους μήνες θα «αναγκαστούν» να τον χειροκροτήσουν με τη φανέλα της χώρας τους…

Πριν από ένα εξάμηνο ο Ρίο Φέρντιναντ παραδέχθηκε σε δηλώσεις του πως ο Φιλ Φόντεν θα αποτελεί σε μερικά χρόνια, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Μέχρι τότε, θα «μεγαλώνει» και θα ωριμάζει ποδοσφαιρικά στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι άλλωστε μόλις 21ος ετών. Ποιος δύναται να αμφισβητήσει άλλωστε πως ακόμη και στην δική του περίπτωση η ηλικία δεν παίζει ρόλο;

Οι αριθμοί του Φόντεν στην περσινή σεζόν, η παρομοίωση με τον Κίμιχ, και το επίτευγμα στο Champions League

Ήταν 14 Απριλίου όταν η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετώπιζε την Ντόρτμουντ για την προημιτελική φάση του Champions League και ο Φόντεν «έγραφε» ιστορία, σκοράροντας και στις δύο αναμετρήσεις. Μόλις ο δεύτερος στον 21ο αιώνα που καταφέρνει κάτι τέτοιο, μετά τον Κίλιαν Εμπαπέ, σε ηλικία 18 ετών. Οι επιτυχίες του, όμως, δεν σταματούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά… καταγράφονται και στην Premier League.

Εκεί ο Φόντεν την περσινή σεζόν αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν. Έπαιξε σε 28 ματς, σκόραρε στο 1/3 αυτών ακριβώς (9 γκολ), και μοίρασε πέντε τελικές πάσες. Πήρε τις ευκαιρίες του στα μεγάλα παιχνίδια, και ένιωσε στο «πετσί» του την εμπιστοσύνη του Πεπ Γκουαρδιόλα.
Foden-9x5.jpg

Πρόκειται άλλωστε για μία περίπτωση αντίστοιχη του Τζόσουα Κίμιχ, σε διαφορετικό πρωτάθλημα, και σε άλλη θέση. Ο Φόντεν, όπως και ο Γερμανός, εξελίχθηκε και… συνεχίζει να το κάνει υπό τις οδηγίες του έμπειρου Καταλανού προπονητή.

Παίζει σε διαδοχικά ματς, αποκτά ηγετικό ρόλο στην Σίτι των τριών πρωταθλημάτων σε μία τετραετία, και καλείται στην εθνική ομάδα της χώρας του, με τους Άγγλους να αναμένουν την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο!

Η εμφάνισή του απέναντι στην αγαπημένη του αντίπαλο, Λίβερπουλ και το «ρεκόρ» του Λουκάκου που ισοφαρίστηκε μετά από οκτώ χρόνια

Το ντέρμπι άλλωστε απέναντι στην Λίβερπουλ και η εκπληκτική εμφάνισή του, δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, αλλά ακόμη μία απόδειξη πως το περιουσιακό στοιχείο της Μάντσεστερ Σίτι, πρωταγωνιστεί ήδη.

Ο Φόντεν αποτελούσε καθ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης μόνιμη πηγή κινδύνου, εξέθεσε τον έμπειρο Τζέιμς Μίλνερ, έχασε την μεγαλύτερη φάση της ομάδας του στο ματς, και επί της ουσίας ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για την ισοφάριση της Μάντσεστερ Σίτι.
Liverpool-v-Manchester-City---Premier-League-0cd84f9dabcdd4ee08bb58f112bd79a1.jpg

Το γκολ του φανέρωσε τις δυνατότητες του αριστερού του ποδιού, και ο Φιλ Φόντεν έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην Premier League που σκοράρει απέναντι στη Λίβερπουλ σε τρία διαδοχικά ματς, την τελευταία οκταετία.

Ένα επίτευγμα που έκανε πράξη ο Ρομέλου Λουκάκου το 2013, σε πολύ πιο ώριμη, ποδοσφαιρικά, κατάσταση, και με πολύ περισσότερες παραστάσεις σε τέτοιου είδους ματς.

Το 1-1 του Φόντεν στο Άνφιλντ, και το τελικό αποτέλεσμα (2-2), δεδομένα απογοήτευσε το κοινό στο Λίβερπουλ, μιας και το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ είχε προηγηθεί σε δύο περιπτώσεις.


Το ελπιδοφόρο μέλλον των Άγγλων, και η διαπραγμάτευση της Σίτι που θα «αγγίζει» τα 100 εκατομμύρια

Και όμως… Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα πικράθηκαν από την εξαιρετική εμφάνιση του Φιλ Φόντεν, σε λίγους μήνες θα τον χειροκροτούν. Ο «διεθνής» ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, δεν θα αργήσει να πραγματοποιήσει την 10η συμμετοχή του με την Εθνική Αγγλίας, και να λάβει ακόμη περισσότερο χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους, από όσο αγωνίστηκε στο EURO και στο δρόμο των «τριών Λιονταριών» προς τον τελικό!

Αν άλλωστε οι Άγγλοι δουν το ταλέντο του ψύχραιμα, και πέραν των κατορθωμάτων του Φόντεν απέναντι στην κάθε ομάδα, θα αντιληφθούν πως δεν πρόκειται απλώς για έναν καλό ποδοσφαιριστή. Μιλάμε για το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπου μαζί με τον Μπουκάγιο Σάκα που αστόχησε στο «μοιραίο πέναλτι» του Wembley, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να σηκώσουν το βάρος της υποχρέωσης που διέπει μία χώρα όπως η Αγγλία.

4510.jpg

Μέχρι τότε, η Σίτι θα συνεχίσει να χαίρεται που τον έχει στο ρόστερ της. Σύντομα θα διαπιστώσει πως τα 100 εκατομμύρια που της κόστισε ο Γκρίλις θα «αναβιώσουν». Ο Φόντεν είναι ήδη περιζήτητος και το ποσό που θα «πέσει» στο τραπέζι για να ξεκινήσει κάθε συζήτηση για το όνομά του, θα είναι δεδομένα τριψήφιο…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0