Πρόσωπα

Φεντερίκο Κιέζα: Το ιταλικό «κλειδί» που ξεμπλοκάρει τη Γιουβέντους, όταν το έχει ανάγκη!

Φεντερίκο Κιέζα: Το ιταλικό «κλειδί» που ξεμπλοκάρει τη Γιουβέντους, όταν το έχει ανάγκη!

Είναι ο Φεντερίκο Κιέζα, ο νέος ηγέτης της Γιουβέντους; Πριν βιαστεί κάνεις να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι, ας αναλογιστεί πως η αγωνιστική «ανάσα» του συλλόγου, φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του 23χρονου Ιταλού, Πρωταθλητή Ευρώπης!

Όταν όλοι αναρωτήθηκαν πώς θα είναι η επόμενη μέρα της Γιουβέντους, μετά τη φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Φεντερίκο Κιέζα, μάλλον ανασηκώθηκε από την καρέκλα του και φώναξε: «εγώ είμαι εδώ!».

Πώς αλλιώς μπορεί να έγινε, αφού επί τρία ματς είναι ο άνθρωπος που ωθεί τη «Γηραιά Κυρία» έξω από τον αγωνιστικό βούρκο;

Ο Ιταλός μεσοεπιθετικός, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το φετινό καλοκαίρι στο EURO 2020, και αν τα παιχνίδια με τη Σπέτσια και την Ουντινέζε έβαλαν σε σκέψεις το κοινό για τον ηγετικό του ρόλο στον ιταλικό σύλλογο. Το «κερασάκι» στην τούρτα μπήκε, ωστόσο, στο ματς με την Τσέλσι, με το πιο γρήγορο γκολ της "Βεκια Σινιορα" σε δεύτερο ημίχρονο, στην ιστορία του θεσμού! 

Ο ηγέτης στα δύσκολα φαίνεται, αλλά και για αυτά γεννιέται!

Η κατάσταση στη Γιουβέντους, είναι κοινό μυστικό πως μύριζε μπαρούτι, πόσο μάλλον, στη φετινή Serie A!

Ο χαμένος τίτλος της περσινής χρονιάς, για μια ομάδα που έχει συνηθίσει στο… μονοπώλιο την τελευταία δεκαετία, ήταν σκληρό μάθημα. Αν αναλογιστεί κανείς πως το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, η πιο εμβληματική φυσιογνωμία των αποδυτηρίων, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αποχώρησε, τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα!

Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι το σημείο που παίκτης με ηγετικά χαρακτηριστικά σηκώνει το βάρος και δίνει ώθηση.

Η επιστροφή του Κιέζα από τον σύντομο τραυματισμό του τον Σεπτέμβριο, έφερε μια νίκη ουσίας και ψυχολογίας απέναντι στη Σπέτσια (22/09, 3-2), με τον 23χρονο Ιταλό να βρίσκει δίχτυα στο 66’, για να φέρνει στα ίσια ένα ματς που έδειχνε να... στραβώνει και εξελίχθηκε, εν τέλει, στο πρώτο τρίποντο στο φετινό πρωτάθλημα!

Με τον ίδιο τρόπο συνέχισε και στο επόμενο ματς, όταν έκανε άνω-κάτω την άμυνα της Σαμπντόρια (26/09, 3-2) και κέρδισε ένα πέναλτι που έφερε προβάδισμα δύο τερμάτων στο 43ο λεπτό, κλειδώνοντας τη δεύτερη σερί νίκη και μια σχετική ηρεμία.

Το «κερασάκι» στην τούρτα μπήκε, ωστόσο, στο ματς με την Τσέλσι!

Η Γιουβέντους υποδέχθηκε την κάτοχο του περσινού Champions League και γνώριζε πως χρειαζόταν ένα γκολ, που θα το υπερασπιζόταν μέχρις εσχάτων! Και ο Κιέζα της το έδωσε!

Παρότι προειδοποίησε στο πρώτο μέρος, οι Λονδρέζοι δεν θορυβήθηκαν. Έτσι, δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, βγήκε μπροστά και με εξαιρετικό τελείωμα, έστειλε την μπάλα στον ουρανό των διχτύων του Μεντί, προσφέροντας στην ομάδα του το προβάδισμα που είχε ανάγκη, για να το μετουσιώσει με τον δικό της, ιταλικό τρόπο, σε νίκη. Όπως και έκανε, εν τέλει! Μάλιστα, αυτό ήταν το τέταρτο σερί γκολ του, σε ισάριθμα παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός με τη φανέλα της Γιουβέντους, κάτι που έχει καταφέρει μόνο η άλλοτε σημαία του συλλόγου: ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο

Μην έχουμε κοντή μνήμη. Το έχει ξανακάνει!

Τα διαπιστευτήριά του τα είχε αφήσει από το EURO του καλοκαιριού.

Ο γιος του σπουδαίου Ενρίκο, απέβαλλε την «ταμπέλα» του ταλέντου και έγινε άλλοτε ο απόλυτος πρωταγωνιστής και άλλοτε ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής.

Ήταν αυτός, που άνοιξε το σκορ στο 5ο λεπτό της παράτασης, στο υπεράνω πάσης υποψίας ματς με την Αυστρία (26/06, παρ. 2-1), και έθεσε τις βάσεις για μια δυσκολότερη από ό,τι αναμενόταν, πρόκριση στα προημιτελικά.

Ήταν αυτός που έβαλε σε θέση οδηγού την Ιταλία στον ημιτελικό (06/07, 1-1 κανονική διάρκεια, πεν. 5-3), κόντρα στη ροή του ματς, αφού η Ισπανία την είχε βάλει στα σχοινιά, δίνοντάς της με αυτόν τον τρόπο τεράστιο αβαντάζ, έστω κι αν η παρουσία στον τελικό σφραγίστηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Εν ολίγοις, ο Φεντερίκο Κιέζα απέδειξε περίτρανα το καλοκαίρι που μας πέρασε, πως έχει το σθένος και την προσωπικότητα να ηγηθεί σε δύσκολες-απαιτητικές στιγμές.

Το γεγονός αυτό, για έναν σύλλογο που ψάχνει ξανά τα πατήματά του, είναι ευλογία, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ηρεμία και πίστωση χρόνου.

Ως «απόσταγμα» των προαναφερθέντων μένει πως η Γιουβέντους έχει την τύχη να έχει στις τάξεις της έναν 23χρονο Πρωταθλητή Ευρώπης, που αποδεικνύει πως έχει «αδυναμία» στις ειδικές αποστολές. Ένα ιταλικό κλειδί, που βρίσκεται στα χέρια της και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι «τρίβει» τα δικά του, γνωρίζοντας πως όσα πήρε στα τρία αυτά ματς, είναι μόνο ένα δείγμα όσων διαθέτει η «παλέτα» του Κιέζα!

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0