Πρόσωπα

Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού έχει εξελιχθεί σε ένα εκνευριστικά… τέλειο project της RedBull

Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού έχει εξελιχθεί σε ένα εκνευριστικά… τέλειο project της RedBull

Από το απόλυτο wonderkid ανάμεσα στους αστέρες της Παρί Σεν Ζερμέν, στο διέξοδο της Λειψία και από εκεί, στην τέλεια λύτρωση

«Η μεγαλύτερη διαφορά είναι αυτή της έντασης. Πολύ σπάνια βλέπω παίκτες να περπατούν στο γήπεδο ή να μην συγκεντρώνονται. Σε αντίθεση με την Ligue 1 της Γαλλίας, όλοι κάνουν σπριντ και κάθε ενέργεια πραγματοποιείται με ένταση. Αυτό είναι που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο. Θα μπορώ μέσα από αυτό, να εξελιχθώ και εγώ ατομικά».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Κρίστοφερ Ενκουνκού, στις πρώτες του μέρες στη Γερμανία, όταν λίγες εβδομάδες πριν, είχε ανακοινωθεί από την Λειψία. Ένα ατόφιο ταλέντο που αποφοίτησε από τις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν, μπήκε «σφήνα» στους αστέρες της και αποχώρησε για έναν «καλύτερο Ενκουνκού» όπως είχε πει ο ίδιος.

Κόντρα στη Μπριζ, μπορεί η Λειψία να ηττήθηκε, όμως ο ίδιος, για ακόμη μία φορά, ήταν από τους κορυφαίους. Η αποχώρηση του Μάρσελ Σάμπιτσερ ήταν το τελευταίο που έλειπε για να γίνει… ηγέτης.

Ρατσισμός, ποδόσφαιρο και… όνειρα!

Το 1998, η Γαλλία βρισκόταν στο «Έβερεστ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι «τρικολόρ» κατάφεραν να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία τους και να βγάλουν στους δρόμους του εκατομμύρια πολίτες τους. Την ίδια στιγμή, σε μία κοινότητα του Παρισιού, όλα αυτά τα γεγονότα «πλημμύριζαν» το σπίτι του Κριστοφέρ Ενκουνκού. Ο ίδιος, δεν είχε κλείσει ούτε τον πρώτο χρόνο της ζωής του, όμως βρισκόταν σε μία χρονιά που η Γαλλία έγραψε ιστορία.

Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό και ζούσαν στην περιοχή όπου μετέφεραν όλους τους συμπατριώτες τους αλλά και ανθρώπους με την ίδια ανάγκη. Αυτή ήταν και η αιτία για να γίνει θύμα ρατσισμού ο Ενκουνκού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο νεαρός ποδοσφαιριστής γυρνούσε στο σπίτι του, με δάκρυα στα μάτια και άρνηση, να επιστρέψει στο σχολείο την επόμενη μέρα.

Την ίδια στιγμή, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, εξελίχθηκε σε διέξοδο για τα προβλήματα που είχε έξω από τα γήπεδα. Περιπλανήθηκε σε τοπικές ομάδες, μέχρι τα 13 του χρόνια, ώσπου σε ένα τουρνουά φιλικών αγώνων, τράβηξε τα βλέμματα των σκάουτερ της Παρί Σεν Ζερμέν. Κάπου εκεί, έκαναν την εμφάνισή τους, τα… όνειρα που χρειαζόταν για το επόμενο βήμα.

Η τρομακτική του εξέλιξη, ο Λοράν Μπλαν και ο συνωστισμός αστέρων!

Μόλις εντάχθηκε στις ακαδημίες της παριζιάνικης ομάδας, κατάλαβε πως είναι η μοναδική του ευκαιρία να κάνει το κάτι παραπάνω. Οι γονείς του δεν ήθελαν να αφήσει το σχολείο, όμως μέσα σε λίγους μήνες, κατάλαβαν πως ο γιος τους, έχει ένα μοναδικό χάρισμα. Να μαγεύει στον αγωνιστικό χώρο. Οι άνθρωποι της Παρί είχαν μείνει απλά εντυπωσιασμένοι, αντιλαμβάνοντας πως βρήκαν το επόμενο αστέρι του συλλόγου.

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός σύλλογος είχε δυνατό ρόστερ αλλά όχι όπως των επόμενων ετών, αφού το 2010, τα ονόματα των Σαντόμ και Μακελελέ έκαναν το «μπαμ». Ο νεαρός άσος κατάφερε μέχρι τα 18 του χρόνια, να χτυπήσει την πόρτα της πρώτης ομάδας με μεγάλες αξιώσεις. Ο Λοράν Μπλαν ήταν εκείνος που τον είχε ξεχωρίσει από την αρχή που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου και δεν φοβήθηκε να του δώσει και τα πρώτα του επαγγελματικά λεπτά.

aa4d779a6d8cb70e8fe7caf1297f4d2b_crop_exact.jpg

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2015/16, ο Γάλλος μέσος πραγματοποιεί τις πρώτες του παρουσίες με τους άνδρες και δείχνει από την αρχή το ταλέντο του. Βέβαια, τίποτα δεν ήταν εύκολο, για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν το χαμένο πρωτάθλημα του 2016/17, όταν ο νεαρός «ανεβοκατέβαινε» μεταξύ ανδρών και δεύτερης ομάδας. Το επόμενο, και απόλυτα λογικό, ήταν ο μεγάλος αριθμός… αστεριών που είχε η Παρί.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2017, όταν και ο 20χρονος Ενκουνκού «ξεκόλλησε» από την Β’ ομάδα, είχε να κοντράρει τους Ματουιντί (έφυγε τον χειμώνα), Παστόρε, Μπεν Αρφά, Ραμπιότ και Βεράτι. Ο τελευταίος, μάλιστα, είναι και το είδωλο του Γάλλου χαφ, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος. Ο τρόπος παιχνιδιού του ήταν τόσο ελκυστικός, που έπαιξε σε συνολικά 20 παιχνίδια με τον γαλλικό σύλλογο.

Η ώρα της Red Bull και η θέση του… ηγέτη!

Μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ο διεθνής ποδοσφαιριστής πρόλαβε να προσθέσει στο βιογραφικό του συνολικά 78 παιχνίδια με 11 γκολ και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο, το πλάνο να μείνει έχει βασικό ρόλο, εμπόδιζε στην εξέλιξη του Γάλλου άσου. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Λειψία. Ο όμιλος της Red Bull έχει αποδείξει πως έχει μεγάλη αδυναμία στα ταλέντα και ο Κρίστοφερ Ενκουνκού ήταν αυτό που έψαχνε.

Με μόλις 13 εκατ. ευρώ (!), η Λειψία τον κάνει δικό της και αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση για να τον… καμαρώσει ως τον νέο της ηγέτη. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής δεν σταμάτησε λεπτό να αποδεικνύει πως είναι από τα αστέρια του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Εκτός από μεσοεπιθετικός, διέπρεψε ως εξτρέμ αλλά και ως «8άρι» στη μεσαία γραμμή. Οι αριθμοί του, αποδεικνύουν την επιρροή του στους «ταύρους». Έχει τραντάξει 19 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και έχει μοιράσει 30 ασίστ σε 93 παιχνίδια με τον γερμανικό σύλλογο.

Το «δώρο» που του έκανε η Μπάγερν Μονάχου το φετινό καλοκαίρι, ήταν η αγορά του Μαρσέλ Σάμπιτσερ. Ο Αυστριακός μεσοεπιθετικός ήταν ο αρχηγός και ο ηγέτης της Λειψίας, με τον ίδιο να ακολουθεί τον Τζούλιαν Νάνγκελσμαν στους «Βαυαρούς». Έτσι, ο 24χρονος Ενκουνκού είναι ο κατάλληλος για να πάρει τα ηνία και να εξελιχθεί στον νέο της ηγέτη.

Ταυτόχρονα, ο Τζέσι Μαρς του προσφέρει περισσότερη ελευθερία στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό καθρεφτίζεται στα εντυπωσιακά στατιστικά του μέχρι τώρα. Συνολικά επτά γκολ σε εννιά ματς σε όλες τις διοργανώσεις και απόλυτος πρωταγωνιστής των «ταύρων» σε όλα τα επίπεδα.

«Στόχος μου είναι να δουλέψω στο… «φονικό» μου ένστικτο, γιατί οι επιθετικοί παίκτες πρέπει να είναι καθοριστικοί και πρέπει να σκοράρουν». Αυτά ήταν τα λόγια του Κρίστοφερ Ενκουνκού πριν αρχίσει να… ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα. Το αποτέλεσμα, δείχνει πως αυτός ο ποδοσφαιριστής, μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0